Haberler

Gaziantep Üniversitesi'nin Hidrofıstık Aracı Türkiye İkincisi Oldu

TÜBİTAK tarafından Formula G-Güneş Arabaları ile Hidromobil-Hidrojen Enerjili kategorilerinde İzmit Körfez Yarış Pisti'nde düzenlenen 'Alternatif Enerjili Formula Araç Yarışları'nda Gaziantep Üniversitesi öğrencileri, Hidromobil-Hidrojen Enerjili...

TÜBİTAK tarafından Formula G-Güneş Arabaları ile Hidromobil-Hidrojen Enerjili kategorilerinde İzmit Körfez Yarış Pisti'nde düzenlenen 'Alternatif Enerjili Formula Araç Yarışları'nda Gaziantep Üniversitesi öğrencileri, Hidromobil-Hidrojen Enerjili kategorisinde yarıştığı Hidrofıstık adlı araç Türkiye 2.'ncisi oldu.

Yarışmalarda elde edilen başarılardan memnuniyetini belirten Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, yarışmalara katılan öğrenci ve akademisyenleri gönülden tebrik ederek, Gaziantep Üniversitesi'nin ulusal ve uluslararası ölçekte hak ettiği yeri almaya başladığını, yakın gelecekte çok güzel işlere imza atacaklarını söyledi.

Adını Antep fıstığından alan teknoloji harikası yakıt olarak hidrojen gazı kullanan çevre dostu Hidrofıstık'ın TÜBİTAK yarışlarında göstermiş olduğu başarısıyla adından söz ettirmeye devam edeceğini belirten Hidrofıstık Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Erkliğ, tecrübeli ekibi ile bu yıl yeniden yarışa çok iddialı olarak hazırlanan Hidrofıstık konsepti, hayranlarının beklentisini boşa çıkarmayacak bir performansa imza atacaklarını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Erkliğ, "Marka şehrimiz Gaziantep'te, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulan ve bir ilke imza atarak, Türkiye'nin en

çok

güneş

alan

bölgesinin

ilk

güneş

arabası SUNRISE'ı (Güneşin Yükselişi)

üreten,

Geleceğin Mühendisliği Takımı, tekrar bir ilke imza atmaya karar vermiştir. 2007 deki yarışta HİDROFISTIK ile TÜBİTAK-ANOK üçüncülük kupasını, HİDROMOBİL 2009 yarışlarında Türkiye beşinciliği ve HİDROMOBİL 2010'da Türkiye 10'uncusu olmuştur. Yarışların verdiği tecrübeler ve yeni ekibiyle gücüne güç katmış olup Hidromobil 2012'de zirveyi ve birinciliği hedeflemiştir. Antepfıstığı'ndan esinlenerek HİDROFISTIK

ismini verdiğimiz ve proje çalışmalarına başladığımız bu yeni teknoloji harikası, hidrojen ile çalışan arabamız,

'2012 TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nda bu yıl yarışı ikincilikle bitirerek Gaziantep'e ikincilik kupasını kazandırma fırsatını yakaladı" şeklinde konuştu.

TÜBİTAK'ın düzenlemiş olduğu bu yıl ki Formula G yarışlarında 51 araç içerisinden ORETRON2 isimli araçla Türkiye 7.'ncisi olduklarını belirten Üniversitemiz Otomobil Robot ve Enerji Topluluğu Üyesi Fezzay Aydın, klasik enerji kaynaklarına alternatif olarak sunulan en önemli kaynağın güneş enerjisi olduğunu söyledi. Gaziantep'e Türkiye birinciliği getirmek istediklerini belirten Aydın, "Daha iyi bir derece yapabilirdik. Dört yıldır birinciliği kimseye kaptırmayan ve yarışları bu seneye kadar birinci başlatıp birinci bitiren İstanbul Üniversitesi ekibi Sokrat'a yarışın ilk 3 turunda birinciliği vermedik. İlerleyen turlarda motorun veriminden kaynaklı sorun oluştuğu için yarışı 7.sırada bitirdik. Ekibimiz geçen sene düzenlenen yarışlarda ORETRON isimli aracımızla Türkiye 4'ncüsü olmuştu" diye konuştu.

Zeugma Hidromobil grubunun 2007 yılından bu yana 6 kez TÜBİTAK'ın düzenlediği 'Alternatif Enerjili Otomobil Yarışları'na katıldığına dikkat çeken Zeugma Hidromobil Grubu Kurucusu ve Akademik Danışmanı Prof. Dr. Sedat Bayseç, Temmuz 2012 de yapılan son yarışta ise 20 araba içerisinde 11'inci oldukları ifade etti. Prof. Dr. Bayseç, önümüzdeki sene yarışlara girecek yeni versiyon bir otomobilin tasarım çalışmalarına başladıklarını ve 2013 senesinde daha iyi bir başarı yakalamayı planladıklarını kaydetti.

Grubun Makine Mühendisliği Bölümünün kendi atölye ve laboratuar imkanlarını kullanarak hidrojen enerjisi ile tahrik edilen bir küçük test otomobili tasarlayıp imal etmek üzere 2007 yılında kurulduğunu belirten Prof. Dr. Bayseç, grup içinde makine mühendisliği bölümünün her sınıfından araştırmacı ruhlu öğrenciler bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Bayseç, "Grubun kuruluş amacı öğrencilere meslekleri ile ilgili ilginç bir proje sunarak takım ruhu ile çalışmalarını ve pratik deneyim kazanmalarını sağlamak olmuştur. Bunun yanı sıra dünyada fosil yakıtların giderek azalması ve tamamen bittiğinde yerine konacak alternatif enerji kaynakları konusunda öğrencileri bilinçlendirmeye de çalışmaktadır" şeklinde konuştu.

Teknolojik araştırmaların hızla devam etmekte olduğunu belirten Prof. Dr. Bayseç, en uygun alternatif enerji kaynaklarının güneş enerjisi ve hidrojen enerjisi olarak belirgin olduğunu ifade etti.

İzmit Körfez Yarış Pisti'nde düzenlenen 'Alternatif Enerjili Formula Araç Yarışları'nda derece yapan Gaziantep Üniversitesi öğrencileri, kupalarını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'den aldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Üniversitesi Yavuz Coşkun Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title