Haberler

Gaziantep-İki Genç Kadının Hayatı Bir Gecede Değişti

Bir Ölüm, İki Yaşam

BİR ÖLÜM, İKİ YAŞAM

HATAY'ın Antakya İlçesi'nde beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki bir gencin karaciğer ve böbreği, Gaziantep'te gece yapılan operasyonla yıllardır organ bekleyen iki genç kadına nakledildi.

Antakya'da başından kurşunlanarak ağır yaralanan, adı açıklanmayan bir gencin 30 Nisan'da beyin ölümü gerçekleşti. Doktorların görüştüğü ailenin organ bağışına olumlu bakması üzerine, gencin karaciğeri ve böbreği alınıp, ambulansla Gaziantep'e gönderildi. 2.5 saatlik yolculuğun ardından organlar Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Organ Nakli Merkezi'nde yıllardır organ bekleyen hastalara umut oldu. Organların nakli sırasında yapılan tetkiklerde uyumluluk gösteren 35 yaşındaki Şemsenur Çetinkaya'ya karaciğer, 32 yaşındaki Sultan Solak'a ise böbrek naklinin yapılması kararlaştırıldı. Aynı gece yapılan ve yaklaşık 12 saat süren operasyon her iki hastaya organların nakli yapıldı. Her ikisi de bekar iki hastanın sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

GAÜN Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Ünal Aydın, 30 Nisan Cuma günü akşam saatlerinde başlayan operasyonun Cumartesi sabahına kadar sürdüğünü, şu an iki hastanın sağlık durumlarının iyi olduğunu, organların fonksiyonların çalıştığını, işlevlerini normal olarak yerine getirdiğini söyledi. Sultan Solak'ın hem merkezlerinde, hem de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ilk böbrek nakli gerçekleştirilen hasta olduğunu belirten Aydın, ayrıca bölgede aynı anda karaciğer ve böbrek nakli gerçekleştirilen bir merkez olmanın da sevindirici olduğunu ifade etti.

4 BİN KİŞİ HASTA ORGAN BEKLİYOR

Geçen yıl hizmete giren GAÜN Organ Nakil Merkezi'nin tüm departmanların çok ciddi şekilde çalıştığını belirten Aydın, "Şu anda hem cerrahi, hem teknik olarak dünya standartlarında, bölgenin organ nakil ihtiyacını karşılayabilecek kadar güçlü bir merkez haline geldik. Organ nakli konusunda vatandaşlarımızın da duyarlı olmaları ve organ bağışlamalarını istiyoruz. Gaziantep ve çevresinde yaklaşık bin civarında karaciğer, 3 bin civarında böbrek nakli bekleyen hastamız var. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, karaciğer hastalığı konusunda yoğun bir bölge. Sadece bizim merkezimizde karaciğer nakli bekleyen 200'e yakın hasta bulunuyor. Gaziantep'te diyalize giren bin civarında hasta var. Biz bunlardan şu ana kadar 500 kadarını ulusal bekleme listesine kaydettik" dedi.

YENİ HAYATA BAŞLANGIÇ

Böbrek nakli gerçekleştirilen Sultan Solak ise, çok mutlu olduğunu belirterek, GAÜN'e ve Doç. Dr. Aydın ile ekibine teşekkür etti. 8 yıldır diyalizle yaşam sürdürdüğünü ifade eden Solak, "Hatay'dan böyle bir haber gelince çok sevindim. Sevinçten gözyaşları döktüm ve çok heyecanlandım. Sürpriz oldu benim için" diye konuştu.

Şemsenur Çetinkaya ise 16 yıldan bu yana karaciğer hastası olduğunu belirterek, "Karaciğer bulunduğu haberi çok mutlu etti beni, anlatacak söz bulamıyorum. Daha önce de bir karaciğer çıkmıştı, ama bana uymamıştı çok üzülmüştüm. Ama şimdi çok mutluyum" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024? İNTEGRAL Müfredattan kaldırılacak mı? 12. Sınıf konusu integral kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title