Haberler

Gazeteciler, Kop'u Gezdi

Güncelleme:

DSİ ve AK Parti Konya İl Başkanlığı, basın mensupları için Mavi Tünel Projesi'ne gezi düzenledi.

- DSİ ve AK Parti Konya İl Başkanlığı, basın mensupları için Mavi Tünel Projesi'ne gezi düzenledi

Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürü Uzun:

"Mavi Tünel'den gelecek suyla yer altı suyu zenginleşecek, Konya'nın 2050 yılına kadar sağlıklı içme suyu karşılanacak"

Konya'dan yola çıkan gazeteciler, Çumra ilçesindeki Mavi Tünel içme suyu isale hattını gezdi. Ardından APA- Hotamış İletim Kanalı (AHİ) boyunca inşaat çalışmalarını inceleyen gazetecilere, Bozkır ve Bağbaşı barajlarının inşaatı gezdirildi.

AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Bağbaşı Barajı inşaat şantiyesinde gazetecilere yaptığı konuşmada, Mavi Tünel Projesi'nin ilk çalışmalarının 1819'da başladığını söyledi. KOP ile birlikte yaklaşık 200 yıllık yolculuğun sonuna doğru gelindiğini belirten Sorgun, "1819'larda başlayan, 1850'lerde önemli adımlar atılan bu projede, Kurukafa Mehmet Efendi'den Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa'ya ve Sultan Abdülhamit Han'a kadar emeği geçenleri unutmak vefasızlık olur" dedi.

Bir milyon 100 bin hektar arazi suya kavuşacak

Projenin, 1970'li yıllarda tekrar gündeme geldiğini, 1990'lı yıllarda da ihale yapıldığını ancak sonuç alınamadığını anlatan Sorgun, "2002'nin sonlarında hiçbir şey eskisi gibi olmayacak denmişti, işte bu, hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığının ifadesidir. Türkiye'nin en büyük sulama yatırımlarından biri olan Konya Ovası Projesi tamamen bittiğinde, bir milyon 100 bin hektar toprak ilk kez suya kavuşturulmuş olacak. Projeden Konya ile Karaman, Aksaray ve Niğde illeri yararlanmış olacak" diye konuştu.

DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun ise Mavi Tünel'e entegre baraj yapımı ve iletim hattı projelerinin 2023'te tamamlanmasını öngördüklerini ancak bakanlığın talimatı ve desteğiyle 2018'de bitirmeyi hedeflediklerini vurguladı.  Projelerin büyük bölümünün 2015 yılında tamamlanacağını aktaran Uzun, şunları kaydetti:

"Bu projeler ile Yukarı Göksu Havzası'nın Akdeniz'e boşa akan sularının yıllık 414 milyon metreküpü, Bağbaşı, Bozkır ve Afşar barajlarında toplanarak, Mavi Tünel vasıtasıyla Konya Kapalı Havzası'na aktarılacak. Gelecek olan su Hotamış ve Hasanköy gibi depolamalarda biriktirilecek. Ereğli ve Karapınar'ın güneyinde yer alan yaklaşık 200 bin hektarlık alan böylece sulanabilir hale gelecek. Mavi Tünel'den gelecek suyla yer altı suyu zenginleşecek, Konya'nın 2050 yılına kadar sağlıklı içme suyu karşılanacak."

Konya Ovası'nın önemli bir bölümünü sulanabilir hale getirecek asırlık rüya Mavi Tünel'in açılışı, 16 Aralık 2012'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılmıştı. Göksu'dan Konya Kapalı Havzası'na yılda 414 milyon metreküp su aktaracak 4,2 metre çapında ve 17 bin 34 metre uzunluğundaki Mavi Tünel, 234 milyon liraya mal edilmişti. - Konya

Kaynak: AA / Yerel

Bağbaşı Hotamış Sorgun Konya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title