Haberler

'Füze Kalkanı Projesinde Yokuz'

Türkiye, ABD'nin Avrupa'da Kurmak İstediği Füze Kalkanı Projesine Sıcak Bakmıyor. Bu Durum İki 'Müttefik' Arasındaki İlişkilerin Düzelip Düzelmediği Sorularını Akla Getiriyor.

Türkiye'nin, Bush Yönetiminin Avrupa'da gerçekleştirmek istediği füze kalkan projesi içerisinde olmadığı bildirildi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, proje ile ilgili olarak "Biz şu anda bu proje içerisinde değiliz. Biz hava savunmamızı, kendi ihalelerimizde ve kendi milli kaynaklarımızla yapıyoruz" dedi.

Milli Savunma Bakanı Gönül, Yunanistan'daki temaslarının ardından Ankara'yı ziyaret eden Alman Savunma Bakanı Dr. Franz Josef Jung ile birlikte Alman Büyükelçiliği'nde bir ortak bir basın toplantısı düzenledi. İlk başta Jung'un basın toplantısı tek başına yapması öngörülmüştü. Ancak daha sonra, Jung'un Büyükelçilik konutunda Gönül'ün onuruna vereceği öğle yemeği dikkate alınarak ortak basın toplantısının düzenlenmesi kararlaştırıldığı öğrenildi.

Basın toplantısının başında yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki savunma işbirliğinin gösterdiği gelişmeye dikkat çeken Gönül, Bush Yönetiminin Avrupa'da gerçekleştirmek istediği füze kalkanı projesine ilişkin bir soru üzerine Türkiye'nin "şu an" itibariyle içerisinde olmadığını söyledi. Gönül, "Biz şu anda bu proje içerisinde değiliz. Biz hava savunmamızı, kendi ihalelerimizde ve kendi milli kaynaklarımızla yapıyoruz" dedi.

Yunanistan'ın karşı çıktığı belirtilen, Türkiye'nin UNİFİL deniz unsuru komutanlığını üstlenmesi konusuna ilişkin bir soruya net bir yanıt vermeyen Gönül, "UNİFİL deniz unsuru komutanlığı konusunun planlandığı gibi gittiğini" söyledi.

FRANSA'NIN RUMLARLA İLİŞKİYE HASSASİYET GÖSTERİLECEK

Vecdi Gönül, Fransa'nın Kıbrıs Rum Kesimi ile yaptığı askeri işbirliği anlaşmasına ilişkin bir soru üzerine de "Fransa'nın Kıbrıs Rum Kesimi ile olan ilişkisi, hassasiyet göstereceğimiz bir konudur ve Dışişleri Bakanlığı tarafından takip edilmektedir" demekle yetindi.

Alman Savunma Bakanı Jung ise, UNİFİL deniz unsurunun 31 Ağustos'a kadar Almanya'nın komutası altında olduğunu anımsatarak, "Biz Türk Silahlı Kuvvetleri ile orada çok yakın bir işbirliği içindeyiz ancak kararı BM verecek zamanı gelince" şeklinde konuştu.

ALMANYA SORUMLULUK İÇERİSİNDE HAREKET EDECEK

Jung, Almanya'nın, Fransa'nın Rum Kesimi ile yaptığı anlaşmaya benzer bir anlaşma yapıp yapmayacağına ilişkin bir sorunun karşısında Almanya'nın AB Dönem Başkanı olarak sorumluluğunun bilinci içerisinde hareket edeceğini belirterek hem AB'de, hem de NATO'da bu bilinç içerisinde işbirliğini sürdürdüklerini söyledi.

"Biz sorumluluğumuzu olumlu yönde kullanarak hareket edeceğiz" diyen Jung, "Federal Almanya'nın da böyle bir sözleşme yapma düşüncesi olmadığı"nı ifade etti.

BARIŞ OPERASYONLARINDAKİ İŞBİRLİĞİ

Alman Savunma Bakanı Jung, basın toplantısı sırasında özellikle Türkiye ile Afganistan gibi çeşitli yerlerde yürütülen barış ve istikrar operasyonlarda yapılan işbirliğine dikkat çekti. Bu işbirliğinden duydukları memnuniyeti dile getiren Jung, Türkiye'ye teşekkür etti.

Operasyonların yürütüldüğü yerlerde sadece askeri yöntemlerle barış sağlanmasının mümkün olmadığı, insanların da kazanılması gerektiği yolundaki temel düşünceyi vurgulayan Jung, bu temel düşüncenin Ankara'da Milli Savunma Bakanı Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmelerde dile getirildiğine dikkat çekti.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title