Haberler

Freedom House'un Raporu: Türkiye "Kısmen Özgür"

ABD'de Sivil Toplum Kuruluşu Freedom House'un (Özgürlük Evi) 2008 Yılı Basın Özgürlüğü Raporunda Türkiye, Basın Özgürlüğü Bakımından 'Kısmen Özgür' Ülkeler Arasında Yer Aldı, Ancak 'Özgür ve Adil Milletvekili Seçimlerinin' Yapıldığı Dikkate Alınarak, Gidişatın 'Olumlu' Yönde Olduğu İfade Edildi.

ABD'de sivil toplum kuruluşu Freedom House'un (Özgürlük Evi) 2008 yılı basın özgürlüğü raporunda Türkiye, basın özgürlüğü bakımından ''kısmen özgür'' ülkeler arasında yer aldı, ancak ''özgür ve adil milletvekili seçimlerinin'' yapıldığı dikkate alınarak, gidişatın ''olumlu'' yönde olduğu ifade edildi.

Freedom House'un geçen yılki raporunda da Türkiye, ''kısmen özgür'' ülkeler grubunda yer almıştı.

Ülkelerin ''özgür, kısmen özgür ve özgür olmayan'' olmak üzere üç grupta toplandığı raporda genel olarak, basın özgürlüğünün bütün dünyada gerilediği, Kuzey Kore'nin ise bu bakımdan ''en kötü'' ülke olduğu kaydedildi.

Dünya genelinde gazeteciler için geçen yılın en zorlu yıllardan biri olduğu ifade edilirken, internet ve blog gazeteciliğinin, özellikle İran gibi ülkelerde, basın özgürlüğünün önündeki engellerin aşılmasında yardımda bulunduğu belirtildi.

3 Mayıs Cumartesi'nin Dünya Basın Özgürlüğü Günü olması dolayısıyla yayımlanan raporda, basın özgürlüğü bakımından en kötü ülkeler arasında Kuzey Kore'den sonra Myanmar, Küba, Libya, Türkmenistan, Özbekistan, Belarus ve Zimbabve'nin bulunduğu ifade edildi. Raporda, Gürcistan, Kırgızistan ve bir çok Orta Avrupa ülkesinde basın özgürlüğünün düşüşte olduğu öne sürüldü.

195 ülke ve bölgenin yer aldığı raporda, 72 ülke basın özgürlüğü bakımından tamamen özgür, 59 ülke kısmen özgür ve 64 ülke özgür olmayanlar grubunda yer aldı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title