Haberler

Filistin'de Rakipler Anlaştı

Filistin Başbakanı İsmail Haniye, Aylar Süren Müzakerelerin Ardından Üzerinde Mutabakata Varılan Yeni Ulusal Birlik Hükümetinin Bakanlar Kurulu Listesini Filistin Lideri Mahmud Abbas'a Sundu.

Filistin Başbakanı İsmail Haniye, aylar süren müzakerelerin ardından üzerinde mutabakata varılan yeni ulusal birlik hükümetinin bakanlar kurulu listesini Filistin lideri Mahmud Abbas'a sundu.

Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, listenin Filistin lideri tarafından onaylanacağını belirtti. Filistin Parlamentosu'nun Cumartesi günü yeni kabineyi oylaması bekleniyor.

Hükümet listesi henüz basına açıklanmadı ancak içişleri, dışişleri ve maliye bakanlarının Hamas ya da El Fetih üyesi olmayacağı biliniyor.

Bu arada İsmail Haniye, yaptığı açıklamada, "Bu hükümetin kurulmasının yeni bir dönemin başlangıcı olacağını umuyoruz" dedi.

Bu arada yeni kabinede Enformasyon Bakanı olacağı bilinen Mustafa Barguti İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye yaptığı açıklamada, hükümetin Filistin halkının yüzde 96'sının oy verdiği partileri içerdiğini söyledi. İsrail-Filistin sorununa barışçı çözümü hedefleyen ılımlı bir hükümet kurduklarını anlatan Barguti, uluslar arası toplumdan da yeni hükümete destek istedi.

Ancak Batılı ülkeler henüz, ulusal birlik hükümetinin kurulmasıyla Filistin üzerindeki ambargoların kaldırılmasına ilişkin bir karar almış değil. İsrail ve Batılı ülkeler, yeni hükümetin İsrail'i tanıması, şiddete son vermesi ve geçmişte yapılan anlaşmalara riayet edilmesi şartıyla ambargoların kaldırılacağını belirtmişti.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı'na getirildiği tahmin edilen Hani el-Kavasimi, parlamentonun bakanlığını onaylaması halinde, önceliğinin Gazze Şeridi'ndeki şiddet olaylarına son vermek olduğunu söyledi.

(AFP-İB-İB-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title