Haberler

Eylem Planında Yapısal Reform ve Özelleştirme Vurgusu

60. Hükümet Eylem Planı'nda Yapısal Reformlara ve Özelleştirme Uygulamalarına "Kararlılıkla" Devam Edileceği Vurgulandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan "60. Hükümet Programı Eylem Planı"nda, yapısal reformlar ve özelleştirme uygulamalarına "kararlılıkla" devam edilmesi öngörüldü.

Eylem Planı'nda mali disipline devam edilmesi, kamu harcamalarının büyümeye etkisine göre önceliklendirilmesi, vergi mevzuatının sadeleştirilmesi, kayıt dışı ile mücadele, enflasyon hedeflemesi ve dalgalı kur rejiminin sürdürülmesi, yeni Gelir Vergisi Kanunu'nun 2008 yılında yasalaştırılması, damga vergisi başta işlem vergilerinin kademeli olarak düşürülmesi hedefi yer aldı.

-EKONOMİDE 13 FAALİYET ALANI

Eylem Planı'nda ekonomi alanında gerçekleştirilecek faaliyetler 13 başlık altında toplandı. Plan'da yapısal reformlardan sorumlu kuruluş olarak DPT Müsteşarlığı, işbirliği yapılacak kuruluşlar da Başbakanlık, Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı başta ilgili diğer bakanlıklar olarak belirlendi. Yapısal reformlara kararlılıkla devam edileceği, reformların ekonomik ve sosyal önceliklere uygunluğu ve tutarlılığının etkin biçimde koordine edileceği bildirildi.

Ekonomi başta olmak üzere bütün alanlarda reform sürecinin devam edeceği belirtilirken, bu kapsamda yapısal reformların mali disiplini destekleyici bir araç olarak da kullanılacağı, reform konularının belirlenmesinde Hükümet Programı ve 9. Kalkınma Planı'nın refarans alınacağı kaydedildi.

-ÖZELLEŞTİRMELER

Plan'da, hazırlanacak özelleştirme eylem planının kararlılıkla uygulanacağı, özelleştirmelerin sadece kamu için bir gelir kaynağı olarak görülmeyeceği, piyasaların rekabete açılması, üretimdeki verimliliğin ve istihdamın artması açısından da değerlendirileceği bildirildi.

Eylem Planı'nda ekonomi alanında belirlenen diğer faaliyet başlıklarına ilişkin açıklamalar ise şöyle:

-MALİ DİSİPLİN

"Makro ekonomik istikrarın ve büyüme performansının sürdürülmesi amacıyla mali disipline titizlikle uyulacak. Bu çerçevede faiz dışı fazla verme politikasına devam edilecek. Sağlam ve kurallı bir mali yapı oluşturulacak. Orta Vadeli Program, Orta Vadeli Mali Plan, Yıllık Program ve bütçeler mali disiplin gözetilerek hazırlanacak.

-KAMU HARCAMALARI

Her yıl yinelenen verimsiz niteliğe sahip harcamalar gözden geçirilecek ve kesintilere gidilerek mali alan oluşturulacak. Harcamaların etkin, verimli ve zamanında gerçekleştirilmesini hedefleyen rasyonalizasyon çalışmalarına devam edilerek, yatırımlara daha fazla kaynak tahsis edilecek. Geleceğe dönük getirileri yüksek olan sektörlerde harcama artışı sağlanacak.

-VERGİ MEVZUATI SADELEŞTİRİLECEK

Vergi mevzuatının sadeleştirilmesi çalışmalarına devam edilecek ve daha basit, adil ve geniş tabanlı bir vergi sistemi oluşturulacak. Vergi mevzuatının sadeleştirilmesi çalışmaları idarece görüş vermeyi ve konuya özel açıklama yapmayı en aza indirecek biçimde sürdürülecek. Yeni Gelir Vergisi Kanunu 2008 yılında yasalaşacak.

Vergilemede öngörülebilirliğin artırılması amacıyla vergi politikalarının uygulanmasında istikrar esas olacak. Vergi oranlarında ve vergi mevzuatında gerekli haller dışında değişikliğe gidilmeyecek. Vergiyle ilgili yapısal değişiklikler öncesinde tarafların görüşleri alınacak.

-İŞLEM VERGİLERİ DÜŞÜRÜLECEK

Mali disiplinden ödün vermeden ve kamu finansman olanakları çerçevesinde damga vergisi başta olmak üzere, işletmeler üzerinde yük oluşturan işlem vergileri kademeli olarak düşürülecek.

-KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE

İşletmelerin verimliliğini azaltan, ekonominin büyümesini engelleyen ve rekabet edilebilirliği azaltan bir sorun olan kayıt dışılıkla mücadele kapsamında ekonomide rekabet gücünün artırılması, haksız rekabetin önlenmesi ve kamu finansmanının sağlıklı bir yapıya kavuşturulması amaçlanıyor. Bu bağlamda kısa vadede öncelikle; ilgili tüm tarafların katkısıyla kayıt dışı ekonomiyle mücadele stratejisi oluşturulacak. Kayıt dışı işçi çalıştırılmasını önlemeye yönelik kurumlar arası etkin işbirliği ve eşgüdüm sağlanacak. KADİM projesi çerçevesinde kayıt dışı çalışmayla ilgili bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri düzenlenecek.

Kayıt dışı istihdamla mücadelenin denetim boyutunda kurumlar arası işbirliği sağlanacak. Kaçak işçi çalıştıran işletmeler, kamu ihalelerinden belli bir süreyle men edilecek. Kayıt dışı istihdamla mücadeleyi kolaylaştırmak amacıyla 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu'nda değişiklik yapılacak.

Bilgisayar Destekli Denetim ve Risk Analizi Merkezi kurulacak.

Taşıt Kimlik Birimi Sistemi Projesi uygulamaya konulacak.

Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik ikincil düzenlemeler yaşama geçirilecek.

Orta vadede ise kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele edebilmek için sektörler itibariyle vergi açığının nedenlerinin araştırılması, analiz edilmesi ve düzenli olarak raporlanması sağlanacak.

-BANKACILIKTA REKABET

Sağlıklı bir bankacılık sisteminin reel sektör ve ekonomik büyüme için ne kadar önemli olduğu bilinciyle bankacılık sisteminin düzenleme ve denetimini iyileştirme çalışmalarına devam edilecek. Finans sisteminin istikrarlı yapısının devamı sağlanacak. Reel kesimin finans kaynaklarına uygun koşullarda erişebilmesini amacıyla sistemde rekabetin artırılması hedeflenecek.

-YTL'DE "YENİ" İBARESİ ATILACAK

TL'den sıfır atılması sırasında öngörülen hedefler çerçevesinde TL'ye dönüş yapılacak, Yeni Türk Lirası'ndaki (YTL) "Yeni" ibaresi kaldırılacak. Para birimi yeniden "Türk Lirası" (TL) olacak.

-MERKEZ BANKASI'NIN ÖNCELİĞİ FİYAT İSTİKRARI

Kalıcı, hızlı ve adaletli bir kalkınma sürecinin önündeki en önemli engel olan enflasyonla mücadele için fiyat istikrarını sağlamanın önemli unsurlarından biri olan Merkez Bankası'nın operasyonel bağımsızlığı çerçevesinde mücadele sürdürülecek, fiyat istikrarının sağlanması ve kalıcı hale getirilmesi temel hedef olacak. Bu süreçte, maliye politikalarıyla para politikasına destek verilecek.

Ekonomi genelindeki fiyat artışları iktisadi kararlar alınırken ihmal edilebilir düzeylere kalıcı olarak ininceye kadar enflasyonla mücadeleye devam edilecek. Gerek mikro düzeydeki yapısal reformlar gerekse mal ve hizmetler sektöründe rekabeti artırıcı mikro reformlar yoluyla enflasyonla mücadele desteklenecek.

Kurların piyasa koşullarında belirlendiği, böylece ekonominin iç ve dış şoklardan daha az etkilenmesinin sağlandığı serbest kur rejimi uygulamasına devam edilecek."

(ES/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Kararı valilik açıkladı! Giresun'da açık alanlarda alkol kullanımına yasak getirildi

Kararı valilik açıkladı! Giresun'da açık alanlarda alkol kullanımına yasak getirildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title