Haberler

Erzurum: Erzurum'da Kurban Bayramı Tedbirleri

Erzurum'da Kurban Bayramı'nın Yaklaşması Sebebiyle Kurbanlık Hayvanların Sevkleri, Satış ve Kesim Yerleriyle İlgili Denetimler Konusunda Tarım İl Müdürlüğü Tarafından Çalışmalar Hızlandırıldı.

Erzurum'da Kurban Bayramı'nın yaklaşması sebebiyle kurbanlık hayvanların sevkleri, satış ve kesim yerleriyle ilgili denetimler konusunda Tarım İl Müdürlüğü tarafından çalışmalar hızlandırıldı.

İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, alınan tedbirlerle ilgili yaptığı açıklamada, "Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvanların sevklerinin kontrol ve denetimi açısında emniyet ve jandarma teşkilatları, belediye zabıtası gibi tüm mahalli kolluk kuvvetleriyle sıkı bir işbirliği ve koordinasyona gidilmekte, kaçak hayvan hareketlerine karşı düzenlenen yol kontrol ve denetim sayısı artırılmaktadır" dedi. Erdoğan, alınan diğer tedbirleri, "Kurbanlık hayvan yetiştiren işletmeler tespit edilmekte, gerekli aşılamalar yapılmakta ve bu işletmeler bulaşıcı hayvan hastalıkları yönünden periyodik olarak kontrol edilmektedir. Kurban Bayramı öncesinde ve Kurban Bayramı süresince il ve ilçe müdürlüklerinde yeterli sayıda araç ile nöbetçi veteriner hekimler görevlendirmiştir. Kurbanlık kesimi yapılacak özel işletmeler belirlenmekte ve denetlenmesi yapılmaktadır. İl ve ilçeler arası kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanlar için 'Veteriner Sağlık Raporu' düzenlenmeden önce Menşe-i Şahadetnameleri dikkatlice kontrol edilerek, usulüne uygun olarak düzenlenmeyen Menşe-i Şahadetnameleri işleme konulmamaktadır. Bulaşıcı veya salgın hastalık taşıyan veya hastalıktan şüpheli hayvanlar için 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu, Yönetmeliği ve Talimatları'nın ilgili hükümlerine göre işlem yapılmaktadır. Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvanların sevklerinin kontrol ve denetimi açısından emniyet ve jandarma teşkilatları belediye zabıtası gibi tüm mahalli kolluk kuvvetleriyle sıkı bir işbirliği ve koordinasyona gidilerek kaçak hayvan hareketlerine karşı yol kontrol ve denetimlerin sayısı artırılmıştır. Kurbanlık hayvanlar hayvan park-pazar ve panayırlarıyla hayvan borsalarının yanı sıra Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen kurbanlık hayvan satış yerlerinde ve özel kurbanlık kesimi yapılacak işletmelerde alınıp satılacaktır. Bu tür önceden belirlenen yerlerin dışında kurbanlık hayvan alım ve satımlarına müsaade edilmeyecektir. Bu konuda yetiştiriciler ve satıcılara kurbanlık satış ve kesim yerleri konusunda önceden eğitim verilecektir" diye sıraladı.

Müdür Bektaş Erdoğan ayrıca, "Kurbanlık hayvan alım satım yerlerinin sayısı mümkün olduğunca asgari düzeyde tutulacak, denetim ve kontrol hizmetleri aksatılmadan sürdürülecektir. Kurbanlık hayvan alım ve satım yerleri hükümet veteriner hekimleri, belediye veteriner hekimleri ve belediye zabıta ekiplerince işbirliği ve koordinasyon sağlanarak etkin ve sürekli olarak denetlenecek ve kontrol edilecektir. Kurbanlık hayvan satış yerleri belediyelerle müşterek olarak her gün sabah ve akşam olmak üzere iki kez usulüne uygun olarak temizlenerek dezenfekte edilecektir. Kurbanlık hayvan satış yerlerinde kurbanlık olarak sığır cinsi hayvan satan yetiştiriciler veya celepler sattıkları hayvanlara ait pasaportların hayvanın alıcısıyla ilgili kısmını hayvanın alıcısına teslimi sırasında pasaportun kendilerinde kalacak satıcıyla ilgili kısmına 'Kurbanlık olarak satıldı' ibaresini yazarak, pasaportun bu kısımlarını en yakın il veya ilçe müdürlüğü ya da ikamet ettikleri yerdeki il veya ilçe müdürlüğüne teslim edeceklerdir. Mezbaha ve kombinalarda kesilecek kurbanlık sığır cinsi hayvanların kulak küpe ve pasaportları Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği ve Uygulama Talimatı'nın ilgili hükümleri çerçevesinde toplanacak, pasaportlar en yakın il veya ilçe müdürlüğüne teslim edilecektir. Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca belirlenen yerlerde kurbanlık olarak kesilecek sığır cinsi hayvanlara ait kulak küpeleri ve pasaportlar söz konusu komisyonca görevlendirilecek personel tarafından toplanarak, bakanlığımızın en yakın il veya ilçe müdürlüğüne teslim edilecektir. Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun belirlediği yerler dışında ve köylerde kesilecek kurbanlık sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarının toplanarak veri tabanından düşümlerinin sağlanabilmesi yönünden il ve ilçe müdürleri kendi yetki ve sorumluluk sahalarındaki mahalle ve köy muhtarları ile bir bilgilendirme toplantısı düzenleyeceklerdir" ifadelerini kullandı.

"Vatandaşlarımız, kurbanlık hayvanlarını köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler, ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır" diye devam eden Erdoğan, konuşmasını, "Kurban kesim yerlerindeki atıkların kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınacaktır. Bu konuda valilikler, geçmiş yıllarda olduğu gibi cadde ve sokakları kurban kesim yeri olarak kullananlarla kurban kesiminden sonra kan, atıklar ve iç organlarını sokak ve caddelerde bırakanlara gerekli yasal yaptırımları uygulayacaklardır. Belediye ve köy muhtarlarınca çevre ve halk sağlığını dikkate alacak şekilde kesim yerlerinde çevre temizliğinin yaptırılması hususunda gerekli tedbirler alınacaktır" şeklinde bitirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title