Haberler

Erdoğan Toprak "İhsanoğlu Yurdu Dolaşacak"

Güncelleme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Toprak, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun yarından itibaren siyasi partilerin genel başkanlarını ziyaret edeceğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, cumhurbaşkanı adayı önerilen Ekmeleddin İhsanoğlu'nun yarından itibaren siyasi partilerin genel başkanlarını ziyaret edeceğini bildirdi.

Toprak ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, İhsanoğlu'nun, Filistin Caddesi Horasan Sokak'taki seçim bürosunda düzenledikleri basın toplantısında, seçim kampanyasına ilişkin bilgi verdi.

Bir süredir genel başkanların talimatıyla ekip halinde çalıştıklarını belirten Demirel, İhsanoğlu'nun ismi açıklandıktan sonra, "uzlaşı adayının üzerinde mutabık kaldıklarını" ifade eden diğer siyasi partilerin de ekipte yer almak için isimlendirme yaptıklarını söyledi.

Demirel, "Bizler siyasi kimliklerimizi, parti rozetlerimizi bir kenara bırakarak, Türkiye'nin ihtiyacı olan uzlaşmayla, aklı selimle, vicdanla, merhametle, şefkatle bu ülkeyi kucaklayacak olan bir cumhurbaşkanını topluma takdim etmek ve kazandırmak için çabalıyoruz" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak da İhsanoğlu'nun bir uzlaşının adayı olduğunu, komisyona farklı partilerden de katılımın olacağını belirterek, "Sayın cumhurbaşkanı adayımız yarından itibaren siyasi partilerin genel başkanlarını ziyaret edecek ve genel başkanların yapacakları destek açıklamasından sonra bu komisyonun sayısı daha da artacak. Çünkü bunun ön mesajlarını almış durumdayız" ifadesini kullandı.

Oluşturulan kurulun seçim süresince planlama yapacağını, sahayı kontrol edeceğini, iletişimi güçlendireceğini anlatan Toprak, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun finansının sadece bağışlara bağlı olarak yapılacağını dile getirdi.

-"Ne kadar oy aldı kaygısında olmamalı"

İhsanoğlu'nun devletin imkanlarını kullanmasının mümkün olmadığını ifade eden Toprak, diğer adayların da kendi imkanlarını kullanmasını umut ettiğini kaydetti.

İhsanoğlu'nun haftalık programlarının basına verileceğini belirten Toprak, İhsanoğlu'na gösterilen ilginin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

"Biz bir siyasi partiye genel başkan seçmiyoruz, Türkiye'ye bir cumhurbaşkanı adayı seçiyoruz" diyen Toprak, Cumhurbaşkanlığına gelecek kişinin, hangi parti, ne kadar oy aldı kaygısında olmaması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini ileri süren Toprak, "Bugün unutulmamalı ki 100'e yakın vatandaşımız Irak'ta rehin. Ama Türkiye'de o kadar hızlı gündem değişiyor ki oradaki 100 rehin vatandaşımızla ilgili hükümet mahçup bir tavır içerisinde" diye konuştu.

-"Binayı verecek kişi vazgeçti"

Türkiye'nin gündeminin hızlı değişmesinin sebebinin iyi yönetilememesi olduğunu savunan Toprak, şöyle konuştu:

"Onun içindir ki cumhurbaşkanlığına gelecek şahsı, hem uluslararası alanda, hem de ülkenin içerisinde huzur ortamını sağlayacak kişi olmalı. Çünkü unutulmamalıdır ki; Türkiye'nin başında Milli Güvenlik Kurulu'na başkanlık yapacak kişi cumhurbaşkanı olmalı. Türkiye, 12 yıldır çalkantılı bir süreç geçiriyor. Umut ediyorum 10 Ağustos 2014'te sayın Ekmeleddin İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanlığıyla beraber, yol göstericiliği, deneyimiyle beraber ülke huzura kavuşur."

Türkiye'nin yoğun gündeminin en baş sorumlusunun ülkeyi yöneten iktidar partisi olduğunu ileri süren Toprak, "İktidar partisinin o kadar baskıcı bir rejimi var ki bu seçim kampanyasını başlatmadan önce farklı bir yerde bina tutmaya kalktık. Binanın ön görüşmeleri yapıldı, ikinci süreçte binayı bize verecek kişi ürküp vazgeçti" iddiasında bulundu.

-"10 Ağustos'a kadar belli"

Açıklamaların ardından Toprak ve Demirel, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"İhsanoğlu, hangi partileri ziyaret edecek, bir planlama var mıdır?" sorusuna Demirel, "İhsanoğlu, zamanı boş olan biri değil, cumhurbaşkanı adayı. Şu anda bile Sayın İhsanoğlu'nun neredeyse 10 Ağustos'a kadar olan planı kaba hatlarıyla tamam. Ne gün nereye gidilecek, ne yapılacak, hangi iller ziyaret edilecek, nerede televizyon programlarına çıkılacak... Yarın ve öbür gün yapılacak siyasi parti ziyaretleriyle ilgili saatler de bellidir" yanıtını verdi.

İhsanoğlu'nun hiçbir siyasi parti ayırmaksızın hepsiyle görüşme niyetinde olduğunu ve randevu talebinde bulunduğunu belirten Demirel, siyasi partilerden bir kısmının randevu saatini netleştirmediği için şu anda İhsanoğlu'nun programını veremeyeceklerini söyledi.

Demirel, bütün saatler belli olduğunda, basın mensuplarına iletileceğini kaydetti.

"AK Parti, randevu saatini netleştirmeyenler arasında mı?" sorusuna Demirel, birkaç siyasi partiden saat teyidinin alınamadığını, bunların içinde AK Parti'nin de bulunduğunu aktardı.

-"İhsanoğlu yurdu dolaşacak"

" Anıtkabir'i ziyareti konusunda program belli mi?" sorusuna Demirel, "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı adayı oluyorum diye kabul etmiş, uzlaşıyla da olsa, kendi başına da olsa herhangi bir insanın, Türkiye'nin kurucu unsurlarını reddetmesi gibi bir şey olamaz. Anıtkabir'i elbette ki ziyaret edecektir. Sayın cumhurbaşkanımızın kendi iradesidir. Kimse ona bir şey dikte edemez. Biz onu millete bir aday olarak takdim ettik" yanıtını verdi.

"İhsanoğlu yurdu dolaşacak mı, mitingler yapacak mı, mitinglerde kendisi konuşacak mı?" sorusunu, Erdoğan Toprak, "İhsanoğlu yurdu dolaşacak. Zamanımız kısıtlı. Gidebildiği yere kadar gidecek, ulaşabildiği her vatandaşımıza ulaşacak. Mitinglerden daha ziyade halka bire bir temas, bire bir ulaşma noktasında olacak. İhsanoğlu'nun zamanının kısıtlı olması nedeniyle planlayan arkadaşlarımız en maksimum nasıl vatandaşlarımıza ulaşırız o noktada planlama yaptılar. Kendilerine bu planlamayı sunacağız" diye cevapladı.

"İhsanoğlu yurt dışına da gedecek mi? Hangi ülkeler olacak?" sorusu üzerine Toprak, İhsanoğlu'nun yurt dışına gideceğini, çok talep olduğunu, planlamanın sürdüğünü söyledi.

-"Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile görmeyeceksiniz"

"Sayın Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile ortak programları olacak mı?" sorusuna, Toprak, "İhsanoğlu'nu Parlamentoda milletvekili sandalyemiz olduğu için biz aday gösteriyor olabiliriz. Ama unutulmamalı ki bu büyük uzlaşının adayı. Aramızda diğer partiler de var. Bugün bile destek açıklayan partiler var. O partilerimize haksızlık olur. Yani Kılıçdaroğlu ile Devlet Bahçeli ile beraber meydanlarda İhsanoğlu'nu görmeyeceksiniz" karşılığını verdi.

Toprak, cumhurbaşkanlığı makamının tarafsız bir konumunun olduğunu, bir siyasi partinin genel başkanıyla yan yana durmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

"İhsanoğlu'nun kampanyalarda kullanacağı sloganı belirlediniz mi?" sorusu üzerine, Toprak, profesyonel bir takımla çalıştıklarını, çalışmaların son noktaya geldiğini ve İhsanoğlu'na sunulduğunu ifade etti.

"İhsanoğlu'nun Anıtkabir'e yarın ziyareti olacak mı?" sorusuna Ruhsar Demirel, "İhsanoğlu, uzlaşının, büyük çatı projesinin adayı olarak topluma takdim edilmiş, fakat resmi başvuru takvim müsait olmadığı için yapılamamıştır. Resmi başvuru için Yüksek Seçim Kurulunun açıkladığı bir takvim var. Resmi aday olduktan sonra bu programlara başlayacağı için o ziyaretleri de başvurudan sonra olacaktır" cevabını verdi.

-"Büyük şehirlerin tamamına gideceğiz"

"Biz kampanyanın yol haritasındaki ana noktaları anlamakta güçlük çekiyoruz. Kaç il, kaç ülkeye gidilecek? İhsanoğlu basının karşısına ne zaman çıkacak? Bu soruların tümü ortada kaldı" denilmesi üzerine, Toprak, şunları kaydetti:

"Bizim yol haritamız net. Pazartesi günü İhsanoğlu müracaattan sonra Anıtkabir'i ziyaret edecek. İlk çalışma bizim kendi bünyemizdeki bir çalışmadır. Yurt dışı ziyaretlerimizi olacak. Ülkelerle ilgili yoğun bir talep var. Bizim bunlar konusunda eleme yapmamız lazım. Gidebileceğimiz kadar maksimum ile gideceğiz. Bunun sayısını hala zorluyoruz ama büyük şehirlerin tamamına gideceğiz. Arkadaşlarımın yaptığı planlamada bu var. Anıtkabir ziyaretinde basının karşısında olacak. Anıtkabir ziyaretinde zaten basının karşısında olacak, yarın siyasi partileri ziyaret edecek. Hiçbir kapalı nokta yok."

"İhsanoğlu halka neler söyleyecek, mesajları ne olacak?" sorusu üzerine, Demirel, programla ilgili bütün detaylara İhsanoğlu'nun iradesinin karar vereceğini söyledi.

-"Geride olduğumuza dair kaygılar taşınmamalı"

"İhsanoğlu'nun kamuoyuna tanıtım toplantısı olacak mı?" sorusuna, Demirel, şu yanıtı verdi:

"Elbette. Şu anda içinde olduğumuz bina da kendisinin ana çalışma ofisi. Geçen hafta pazartesi günü İhsanoğlu'nun ismi topluma söylendi. Bugün 8 gün oldu. Henüz isim söyleyememiş birçok siyasi parti var. 'Çok hazırlıklı olduklarını' söyleyen siyasi partiler var, '1,5 yıldır cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlandığını' söyleyen siyasi partiler var. Bizse uzlaşmayla bir aday takdim etmiş bir siyasi partiler grubuyuz ve bizimle beraber bu partilerin dışında da destek açıklayan sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar, kanaat önderleri var. Biz Türkiye ortalamasını temsil eden bir ekibiz. Bu arada gözden kaçırdığınız diğerlerinin henüz aday açıklayamamış olması. Çok da geride olduğumuza dair kaygılar taşınmamalı. İstanbul ofisimizi 1 haftadır çalıştırıyoruz."

İhsanoğlu'na profesyonel basın mensuplarının da yardımcı olduğunu belirten Demirel, hiçbir noktada geri kalınmadığını söyledi. Demirel, hükümetin baskısı nedeniyle bina bulmakta zorlandıklarını ileri sürdü.

-"Halkımızın desteğine güveniyoruz

"Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'ye sunum yapılacak mı? Ne anlatılacak bu sunumlarda?" sorusuna, Demirel, "İhsanoğlu'nun seçim kampanyasıyla ilgili bir profesyonel ajansla ilgili yapılmış bir çalışmanın sunumunu genel başkanlarımıza paylaşmak istedik. Sayın İhsanoğlu'na dün yapıldı o sunum, kendisi üstünden geçti. Aday gösterdiği siyasi partilerin genel başkanlarına da paylaşmak adına ajans Ankara'da da bir sunum yapacak. Bize de yapacak" yanıtını verdi.

"Finans sorununu nasıl çözeceksiniz? Buradaki binayı nasıl tuttunuz, milletvekillerinden bağış toplayacak mısınız?" sorusuna, Erdoğan Toprak, şu cevabı verdi:

"Ayni katkılar konusunda birçok arkadaşımız destek veriyor. Onların ismini ileriki günlerde duyacaksınız. Bugüne kadar finansman konusunda bir ihtiyaç olmadı, bundan sonra olacak. O noktada da halkımızın desteğine güveniyoruz. Halkımızın da bu noktada gerekli katkıyı yapacağını... Çünkü Anayasa'nın sağladığı böyle bir imkan var. Bu imkanı kullanacağız. Milletvekili arkadaşlarımızdan katkı vermek isteyenler olursa da buna hayır demeyiz. Ama ille de şunlar yüzde yüz katkı verecek dersek doğru olmaz. Bu kampanya başlayacak, İhsanoğlu'nun sitesi kuruldu. Orada da adaylık kesinleştikten sonra hesap numaralarını kamuoyuyla paylaşacağız."

-"İhsanoğlu Yozgat'ın bir bilgesi"

"İhsanoğlu, yarından itibaren buradaki ofisinde çalışmalara başlayacak mı?" sorusu üzerine, Toprak, İhsanoğlu'nun yarın Ankara'da olacağını ve 30 Haziran'dan sonra ofiste çalışmalarına başlayacağını söyledi.

"Bina vermek istemeyenler nasıl bir baskı gördü? Bunu açabilir misiniz?" sorusuna karşı Ruhsar Demirel, bir yerde bina kiralamak istediklerinde, sözleşme aşamasında mülk sahibinin "Ben veremem, hükümetten baskı görürüm" dediğini ileri sürdü.

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aday olursa çok görünür birisi kamuoyu önünde. İhsanoğlu'nu görünür kılmak ve halka tanıtmak için neler yapacaksınız?" sorusu üzerine, Toprak, Türkiye'nin iyi yönetilmediğini, toplumda 12 yılın getirdiği bir hafızanın bulunduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"İhsanoğlu bu ülkenin yetiştirdiği devlet adamı. Değerli bir bilim adamı. Uluslararası alanda saygınlığı, itibarı olan bir kişi. Adına ödüller düzenlenmiş bir kişi. Biz, bizim partiden olsun demedik. Bu ülkenin yetiştirdiği değerli bir bilim adamını, Yozgat'ın bir bilgesini bu ülkenin başına cumhurbaşkanı adayı olarak önerdik. Eksik tarafı; 'hırsız' diyemezler, 'kötü yönetici' diyemezler. Tek eksikliği tanınmamak, varsın bir tek eksikliği tanınmamak olsun. Onu da biz tanıtırız."

Ruhsar Demirel de fazla tanınmanın, görünmenin de bazen bezdirebileceğini belirterek, yenilerin her zaman bir heyecanının olduğunu söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Ekmeleddin İhsanoğlu Erdoğan Toprak Ruhsar Demirel Anıtkabir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title