Haberler

Engellilerin Bir Günlük Askerlik Sevinci

Zonguldak, Bartın, Çankırı ve Kastamonu'da engelliler, düzenlenen törenle bir günlüğüne asker olmanın heyecanını yaşadı.

Zonguldak, Bartın ve Çankırı'da "Temsili Askerlik Uygulaması"na katılan engelliler, düzenlenen törenle bir günlüğüne asker olmanın sevincini yaşadı.

Zonguldak İl Jandarma Komutanlığına aileleriyle gelen 43 engelli, temsili askerlik için tıraş olup, yakınlarının yardımıyla asker üniformalarını giydi.

Askeri kıyafetlerle tören alanında yerlerini alan engellilere esas duruş, selam verme, silah tanıma, tören yürüyüşü eğitimleri verildi.

İl Jandarma Komutanı Albay Ergün Özgür,  törende yaptığı konuşmada, Anayasanın 72. maddesinde vatan hizmetinin, her Türk'ün hakkı ve ödevi olarak düzenlendiğini söyledi.

Askerlik görevini yerine getiren her bireyin bunun haklı gururunu ömür boyu taşıdığını ifade eden Özgür, şöyle konuştu:

"Askerlik mükellefiyeti asker millet kavramının dünyadaki yegane örneğini teşkil eden Türk ulusu için bir onur vesilesidir. Kutsal askerlik görevini yerine getiren her birey, bunun haklı gururunu ömür boyu taşımaktadır. 1111 sayılı askerlik kanunu kapsamında silah altına alınmaları mümkün olmayan engelli vatandaşlarımızın bu hak ve ödevlerini sembolik olarak yerine getirmek maksadıyla bu günü tertip etmiş bulunmaktayız."

Engelliler, daha sonra temsili olarak askerlik yemini edip terhis belgelerini aldılar.

Organizasyonun sonunda tören geçişi yapan engelliler, aileleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Törene, Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır ve Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ile engelli aileleri katıldı.

-Bartın

Bartın'da 48 engelli, "Temsili Askerlik Uygulaması" kapsamında bir günlüğüne askerlik heyecanı yaşadı.

Zihinsel engelli 7 öğrenci için İl Jandarma Komutanlığındaki birliğine teslim olmadan önce eğitim gördükleri Umut Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezinde uğurlama töreni düzenlendi.

"En büyük asker bizim asker" sloganlarıyla arkadaşlarının omuzlarında sınıftan çıkarılan öğrenciler, bahçede davul zurna eşliğinde oynadı.

Engelli Mehmet Oğuz Köse'nin (19) annesi Havva ve babası Cengiz Köse, çocuklarıyla vedalaşırken duygusal anlar yaşadı.

Anne Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunu askere uğurlamanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, çocuğunun doğuştan zihinsel engelli olması nedeniyle zorluklarla büyüdüğünü söyledi.

Tüm anneler gibi oğlunu sağlıklı birey olarak askere gönderememenin buruklu yaşadığını ifade eden Köse, "Keşke, oğlum engelli olmasaydı da askerliğini diğer gençler gibi yapabilseydi" diye konuştu.

Engelli Köse de birliğinde asker selamı vereceğini dile getirerek, "Bütün öğretmenlerim, arkadaşlarım bugün beni askere uğurluyor. Arkadaşlarımdan ayrılacağım için üzülüyorum ama asker olacağım için de çok seviniyorum" ifadesini kullandı.

Engelli annesi Ayşe Bostancı da zihinsel ve bedensel engelli oğlu Recai Bostancı'nın asker olmasıyla duygulu ve gururlu bir gün yaşadığını ifade etti.

Engelli öğrenciler, arkadaşları ve öğretmenleriyle vedalaştı, birliğine teslim olmak üzere askeri araca binerek uğurlanırken, bazı engelli ailelerinin ağladığı görüldü.

Çankırı

Çankırı İl Jandarma Komutanlığı'nda düzenlenen törende, zihinsel, bedensel ve işitme engelli 25 kişi, temsili askerlik için yakınlarının yardımıyla asker elbisesi giydi.

Askeri kıyafetlerle tören alanında yerlerini alan engellilere esas duruş, selam verme, silah tanıma, tören yürüyüşü eğitimleri verildi. Ardından Türk bayrağı ve silahların bulunduğu stantlara ellerini koyarak yemin ettiler.

Vali Vahdettin Özcan, törende yaptığı konuşmada, Çankırı'da 3 yıldır görev yaptığını hatırlatarak, "Bu görev sürem boyunca en keyif aldığım, en çok gurur duyduğum gün bugündür" dedi.

Engelli Hamdi Kutlukaya'nın kardeşi İskender Kutlukaya ise düzenlenen bu etkinlikten dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, "Annem rahmetli oldu. 'Yavrumu askere gönderemedim' diye çok üzülürdü. Keşke burada olsaydı da izleseydi" ifadesini kullandı.

Engellilerin yakınlarının zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü. Program, tören geçişinin ardından sona erdi.

Kastamonu

Kastamonu'da, Engelliler Haftası ve Jandarma Genel Komutanlığının kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, 34 engelli, "temsili askerlik" uygulamasıyla bir günlük askerlik sevincini yaşadı.

Kastamonu İl Jandarma Komutanlığında düzenlenen törende konuşan İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tevfik Anzerlioğlu, engelli vatandaşlar için bir günlük temsili askerlik uygulaması kapsamında terhis töreni düzenlediklerini söyledi.

Anzerlioğlu,  askerliğin, her Türk gencinin yapması gereken bir görev olduğunu dile getirerek, "Sizlerin ettiğiniz askerlik yeminiyle tam bir asker oldunuz. Bu gün sizlere kısa da olsa askerlik yapmanın gurur ve onuru yaşatmaktan ve sizleri aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz. Sizlerin temel askerlik eğitimi almak için gösterdiğiniz çabanız ve hayata tutunma adına gösterdiğiniz azim ve özveriniz herşeyin takdirinin üzerindedir" diye konuştu.

Törendeki konuşmalarının ardından yemin eden 34 engelli vatandaşa terhis belgesi verildi.

Etkinliğe, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Çardakçı, Belediye Başkanı Tahsin Babaş ve engelli askerlerin aileleri katıldı. - Zonguldak

Kaynak: AA / Yerel

Kastamonu Zonguldak Çankırı Bartın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title