Haberler

Enerjide Yatırım Dönemi

"önümüzdeki dönem, enerjide hem kayıp-kaçakları azaltacak hem güneş santralleriyle alakalı yatırımı artıracak ciddi bir yatırım dönemine girileceğini" bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,

"önümüzdeki dönem, enerjide hem kayıp-kaçakları azaltacak hem güneş santralleriyle alakalı yatırımı artıracak ciddi bir yatırım dönemine girileceğini" bildirdi.

Yıldız, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü'nün 20. yıl etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Türkiye'de Güneş Enerjisi'nin Kullanımı ve Gelişimi Konferansı'nın kapanış yemeğine katıldı.

Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de güneş enerjisi kullanımı ve gelişimiyle alakalı aktif ve dinamik bir süreç yaşandığını söyledi.

Bu sürecin Türkiye'yi yerli, yenilenebilir kaynaklara doğru iten bir süreç olduğunu vurgulayan Yıldız, doğru sonuç alabilmek için değişimin, büyümenin doğru şekilde yönetilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin son 10 yılda ekonomideki ilerlemesiyle beraber ciddi bir enerji talebiyle karşı karşıya kaldığını dile getiren Yıldız, Türkiye'nin gayrisafi yurt içi hasılası 3 katına çıkarken enerji ihtiyacının büyüdüğünü ve kişi başına düşen elektrik tüketiminin arttığını anlattı.

"Türkiye'nin büyüme hızı, yenilenebilir enerji kaynaklarının büyüme hızından daha hızlı büyüdü" diyen Bakan Yıldız, bu kapsamdaki enerji kaynaklarının artırılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Enerji söz konusu olduğunda daima tüketicinin "pahalı", üreticinin ise

"ucuz" olarak değerlendirdiği bir kaynaktan söz edildiğini ifade eden Yıldız, bu nedenle enerji sektöründeki dengelerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Dünyadaki teknolojik gelişmelerin megawatt başına güneş enerjisinin yatırımıyla ilgili rakamları hızla aşağıya çektiğine işaret eden Yıldız, bundan sonra bu rakamın bir miktar daha çekileceğini ümit ettiklerini kaydetti.

Bakan Yıldız, "Tüm bu gelişmeler dikkate alındığında Türkiye, 10 yıllık alım garantisiyle alakalı verdiği bütün alım garantilerinin realize edileceği bir Türkiye'ye doğru ilerledi" dedi.

Güneş enerjisi gibi kaynakların makul fiyatlarla buluşması gerektiğine dikkat çeken Yıldız, TBMM'ye sevk edilen Elektrik Piyasası Kanunu ile güneş ve rüzgar enerjisinin 1 megawatta kadar lisansa tabi olmamasına ilişkin bir düzenleme tasarladıklarını anlattı. Bu düzenlemenin ocak ayında Genel Kurul'a sunulmasını ve sonuçlarını almayı beklediklerini belirten Yıldız, "Önümüzdeki dönem hem kayıp-kaçaklarımızı azaltacak hem güneş santralleriyle alakalı yatırımı artıracak ciddi bir yatırım dönemine girmiş olacağız" diye konuştu.

Muhabir: Göksel Yıldırım

Yayıncı: İbrahim Uyar - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi

Taner Yıldız Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title