Haberler

Ekrar)

Dicle Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Oto, Çetin Kış Şartlarının Hüküm Sürdüğü Güneydoğu'da Eksi 20 Derecede 3 Bin Çocuğun Sokakta Çalıştığını Söyledi.

Dicle Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Oto, çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü Güneydoğu'da eksi 20 derecede 3 bin çocuğun sokakta çalıştığını söyledi.

Diyarbakır Tabipler Odası tarafından 'Sokakta çalışan çocuklar' ile ilgili bir panel düzenlendi. Dedeman Otel'de düzenlenen panelde konuşan Remzi Oto, "Geçen gün havaların eksi 20 dereceyi gösterdiği günlerde yaptığımız araştırmada, 3 bin çocuğun sokakta çalıştığını tespit ettik. Bu soğukta bu kadar kişi çalışıyorsa sıcak havalarda bu sayının 20 bine çıkmaması imkansız. Türkiye'de 7 bin, Diyarbakır'da da 700 çocuk madde bağımlısı. Sokak çocuklarıyla sokakların çocukları terimini karıştırmamak gerekir. Sokakta çalışan çocuklar ne zaman saklandıkları yerden çıkıp insanlar arasına karıştı ve çoğaldıysa o zaman sorun ortaya çıktı. Çünkü daha önce bu çocuklarımız köprü altı, boş bina gibi yerlerde saklanıyordu" dedi.

Diyarbakır'da yaptığı bir araştırma hakkında bilgi veren Oto, ilde 'çöp çocuk' tabir edilen çocukların günde 200 ton plastik toplayarak Diyarbakır'a çevre anlamında büyük katkı sağladığını dile getirdi. Prof. Dr. Oto, son 1 yıl içerisinde çöp toplayan çocukların sayısında artış kaydedildiğini, bunlarda tetanos, Hepatit B gibi çeşitli hastalıklarla karşı karşıya olduklarını belirterek, "Yapılan araştırmada, kentte 400 kadar çocuk, sokaklarda atık kağıt ve demir gibi maddeleri toplayıp satarak ailelerin geçimlerini sağlıyor. Belediyelerin, bunlarla ilgili çalışma yapması gerekiyor. Türkiye'nin birçok yerinde çocuklar aileleriyle birlikte sokaklarda çöp toplarken, bu işi Diyarbakır'da sadece çocuklar yapıyor. Atık çöp toplama çok kazançlı ancak, beraberinde birçok riski taşıyor. Çöp toplamak Diyarbakır'da aşağılayıcı uğraş olarak görüldüğü için aileler, bu işe çocuklarını yönlendiriyor. Ekonomiye katkıda bulunan bu çocukların önemli bölümü çöplükten besleniyor. Diyarbakır'da önemli bir sorun da, basında da yer aldığı gibi gerek kız gerekse erkek çocuklar cinsel açıdan Diyarbakır'da kendi ailelerinden veya aileleri dışında çok istismara uygun bir ortamda bulunuyor. Maalesef içinde yaşadığımız ve sokağa iten önemli bir sorundur ama sokakta da bu devam ediyor" şeklinde konuştu.

(RB-FA-NÇ-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title