Haberler

Turob Başkanı Bayındır:

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (Turob) Başkanı Timur Bayındır, Formula-1'in Ülke Tanıtımına Olan Katkısının 500 Milyon Euro'yu Bulacağını Söyledi.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Formula-1'in ülke tanıtımına olan katkısının 500 milyon euro'yu bulacağını söyledi.

TUROB'dan yapılan açıklamada, İstanbul'u dünya gündemine taşıyan ve bu yıl 3.'sü gerçekleşecek olan Formula-1'in, 23 ile 27 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşeceği belirtilirken başta Anadolu Yakası'ndaki oteller olmak üzere İstanbul'daki otelleri yüzde 100'e yakın dolduracak olan Formula-1'e, Rusya, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Japonya, Güney Amerika başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden Formula severin, İstanbul'a geleceği bildirildi.

Dünyada 2 milyarın üzerinde kişinin izlediği Formula-1'in, İstanbul'u dünya gündemine taşıyacağını ifade eden Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Formula-1'in ülke tanıtımına olan katkısının 500 milyon Euro'yu bulacağını söyledi. Bu yılki Formula-1 için oda satışlarının geçtiğimiz yıl yapıldığını ve Anadolu Yakası otelleri başta olmak üzere İstanbul genelinde otel doluluklarının yüzde 100'lere ulaştığını kaydeden Bayındır, Formula-1 tarihlerinde 20

bine yakın kişinin geleceğini açıkladı.

Formula 1'in İstanbul ve Türkiye'nin prestij projesi olduğun anlatan Bayındır, "Formula-1 yarışları olimpiyatlardan sonra en çok izlenen organizasyondur. Bu tür organizasyonların; hem ülke tanıtımına hem de gelen turist sayısıyla döviz girdisine katkısı büyüktür. Zira Formula-1 Pisti, Formula-1'in patronu tarafından işletilmektedir. Gelecek yıllarda Formula-1'e olan ilginin daha yoğun olacağını düşünüyorum" dedi.

2008 yılında İstanbul'da yapılacak olan Formula-1 Türkiye yarışlarının, 9 ile 11 Mayıs tarihleri arasına çekilmesini değerlendiren Bayındır, "Formula-1 yarışlarının Mayıs ayına çekilmesi yanlış bir tarihtir. Çünkü İstanbul'da yılın en dolu olduğu aylar, Nisan- Mayıs ile Eylül-Ekim aylarıdır. Yarışların gelecek yıl Mayıs ayında yapılmasının planlanması, hem Formula-1 için gelenlerin yer bulmasında sorun yaratırken, hem de Ağustos ayında otellerimizin boş kalmasına neden olacaktır" dedi.

Formula-1'in İstanbul ve Türkiye tanıtımında çok önemli bir yeri olduğunu söyleyen Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Genel Sekreteri Erhan Çakay ise "Ne yazık ki henüz, uluslararası turizm fuarlarında, Formula-1 organizasyonunu etkili bir şekilde tanıtmıyoruz. Bu konuda son 3 yıldır ilgili kurum ve kuruluşlar ile görüştük, fakat istenilen noktaya henüz ulaşılamadı" dedi. Formula-1 tarihlerinde otellerin dolu olduğunu kaydeden Çakay, Formula-1'in de aralarında bulunduğu

birçok organizasyona ev sahipliği yapan İstanbul'un, 'marka şehir' olduğunu söyledi.

Formula-1'in önümüzdeki yıl mayıs ayına alınmasını değerlendiren Çakay, "Mayıs ayı İstanbul'un çok dolu olduğu bir aydır. Hem İstanbul'da 12 ay turizm yapılması konuşuluyor, hem de böyle bir hata yapılıyor. Formula-1 tarihleri değiştirilirken konaklama sektörüyle hiçbir eşgüdüm içinde olunmadı. Mayıs ayında oteller dolu olduğu için, herhalde Formula-1 izlemeye gelenler büyük çadırlarda konaklayacak" diye konuştu.

TUROB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antik Hotel Genel Müdürü Sevda Yılgaz da "Formula-1 sürekli yapılan bir organizasyon markasıdır ve bu markanın içinde İstanbul'un olması önemlidir. Marka değeri yaratan organizasyonlar, ülkenin imajını yükseltir. Formula-1; dünya genelinde çok kişinin izlemesi yanında, uluslararası sanayicilerin ve markaların da sponsor olmasıyla etkin bir organizasyondur. Bu tür spor organizasyonları veya çeşitli etkinliklerdeki markalaşan değerler, imaja çok büyük etki yaratır. Mesela,

2011-2013 yılları arasında İstanbul da yapılacağı açıklanan WTA Tour Şampiyonası, Türkiye'de tenise bambaşka bir boyut kazandıracaktır. Özetle, Formula-1, WTA Tour Şampiyonası, kongre turizmi, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti gibi uluslararası etkinlikler; hem ülkemize daha yüksek döviz girdisi sağlarken, hem de sürdürülebilir turizm açısından önemli adımlardır" dedi.

Gelecek yıl Formula-1 yarışlarının Mayıs ayına alınmasını değerlendiren Yılgaz, mayıs ayında otellerin genel toplantı trafiği ve Fransızların Ascensıon nedeniyle dolu olduğu için, Ağustos ayında yapılmasının daha uygun olduğunu ifade etti.

"GELECEK 3 YIL İÇİN SÖZLEŞME YAPMAK İSTİYORLAR"

Formula-1 tarihinde üst düzey konukları ağırladıklarını ifade eden Sözbir Royal Residence Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Sözbir "Son 3 yıldır Formula-1 tarihlerinde otel kapasitemizin yüzde 95'i, Formula-1 için ülkemize gelen yarışçılar ile üst düzey misafirlere ev sahipliği yapıyor. Hatta organizasyon şirketi, gelecek 3 yıl için bizimle kontrat yapmak istiyor. Ancak, İstanbul'un tarihini muhteşem boğaz manzarasıyla buluşturan otelimize, yerli ve yabancı işadamlarından yoğun talep olduğu için, henüz

gelecek 3 yılın sözleşmesini imzalamadık. Formula-1, hem İstanbul'umuzun hem de ülkemizin tanıtımı için önemli bir organizasyondur. Keşke, Formula-1 gibi uluslararası birçok etkinliğe ev sahipliği yaparak, güzel İstanbul'umuzun tarihini, kültürünm5?rken, hem de Ağustos ayında otellerimizin boş kalmaü, eğlence merkezlerini, alışveriş merkezlerini anlatabilsek. İstanbul'da ve ülkemizde turizm 365 gün düşünülmelidir ve bunun için daha etkin reklam ve pazarlama çalışmaları yapılmalıdır" diye konuştu.

Gelecek yıl Formula-1'in 9 ile 11 Mayıs tarihlerine alınmasını değerlendiren Sözbir, "Mayıs, İstanbul için yoğun bir aydır. Ağustos ayında ise doluluklar daha düşük olduğundan,

Formula-1 için daha uygun bir aydır" dedi.

"ÇOK YOĞUN TALEP ALIYORUZ, ANCAK OTELDE YER YOK"

Formula-1 tarihlerinde otelin dolu olduğu ifade eden BW The President Hotel Satış Müdürü Gülseren Vatansever, "23 ile 27 Ağustos tarihleri arasında, otel doluluğumuzun yüzde 80'ini Formula-1 için gelen misafirlerimiz oluşturacak. Formula-1 dönemi satışlarını aylar öncesinden gerçekleştirdik. Şuan, o tarihler arasında talep olmasına rağmen, otelimizde yerimiz yok. Bu yıl, çok iyi bir yıl geçiriyoruz. Önümüzdeki yılda çok iyi bir yıl olacak. 2008 yılı için rezervasyonlar almaya başladık" dedi. Mayıs

ayının İstanbul'un en yoğun ayları olduğunu da sözlerine ekleyen Vatansever, 2008 yılında Mayıs ayına alınan Formula-1 için gelenlere yer bulmada sıkıntı yaşanacağını belirtti.

"GELECEK YIL MAYIS AYINDA FİYATLAR YÜKSELECEK"

Formula-1'in, İstanbul ve ülke tanıtımına çok büyük katkısı olduğunu anlatan BW. Citadel Hotel İşletme Müdürü Vedat Ergün, "Formula-1 reklam ve tanıtım için çok önemlidir. Avrupalılar, Formula-1'i yoğun olarak izlemektedir. Mesela Almanlar, Formula-1 yarışları olduğu gün odadan çıkmazken, lobbyde Formula-1'i izlemektedir. Yani gündelik hayat etkilenerek, Formula-1'e odaklanılmaktadır" dedi.

Formula-1'in gelecek yıl Mayıs ayına alınmasını değerlendiren Ergün, "Mayıs ayı İstanbul'un en dolu olduğu aylardan biridir. Gelecek yıl yoğun talep karşısında Mayıs ayında, konaklama fiyatları yukarıya çıkacaktır" diye konuştu.

(CHT-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title