Haberler

Türkiye'de Yapay Zeka Liseleri ve Üniversiteleri Açılmalı

Güncelleme:

Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, Türkiye'de yapay zeka liseleri ile lisansüstü eğitim veren üniversitelerin açılmasını talep ettiklerini söyledi. Küçükşabanoğlu, yapay zekanın Türkiye için bir gereklilik olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin dünyadaki ilk 10 ekonomiye gireceğine inandıklarını ifade etti.

Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, Türkiye'de yapay zeka liseleri ile lisansüstü eğitim veren üniversitelerin açılmasını talep ettiklerini söyledi.

"Gelecekteyiz" sloganıyla bu yıl 6'ıncısı düzenlenen AI Tomorrow Summit 2024, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın da katılımıyla Ankara Bilkent Hotel ve Konferans Merkezi'nde başladı.

Küçükşabanoğlu, zirvenin açılışında, Derneğin kuruluşundan bugüne yürüttükleri faaliyetlerle ülkeye ve topluma katkı sağlamaya gayret ettiklerini dile getirdi.

Türkiye'nin yapay zekadaki en büyük gücünün genç nüfusu olduğunu belirten Küçükşabanoğlu, "Bu gençlerimizin duygularını daha fazla bilgiye dönüştürebilirsek ülkemiz bir yapay zeka merkezi haline rahatlıkla gelebilir. Bunu hep birlikte başaracağız. Çünkü biz rüzgar esiyor diye duvar inşa edenler değil, rüzgar türbini inşa edenleriz." dedi.

Yapay zekanın 2030'a kadar yaklaşık 16 trilyon dolarlık ekonomi oluşturacağını ve ekonomik kalkınmanın itiş gücü olacağını ifade eden Küçükşabanoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Sağlık, tarım, savunma gibi alanlarda yapay zekanın büyük kolaylıklar sağlayabildiği açık. Toplumların sağlık, ekonomi, eğitim, enerji, dış politika, güvenlik alanındaki ihtiyaçları değişti. Yapay zekanın hayatımızın her sürecinde yer alacağını biliyoruz. Türkiye'nin dünyadaki ilk 10 ekonomiye gireceğine inanıyor, bu hedefe ulaşmak için yapay zeka başta olmak üzere teknoloji iş gücüne ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Yapay zekanın artık mizah, magazinsel olmaktan çıkıp Türkiye için gereklilik olduğunun farkındayız."

Türkiye "dönüşüme yön verecek" konumda

Küçükşabanoğlu, devletin öncülüğünde sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve iş dünyasının kenetlenip yeni dünyaya hazırlanmak için çok çalışması gerektiğini belirtti.

Yapay zeka kavramına dair algı ve süreçlerin, bu konuya ilişkin politikaların planlanmasına bağlı olduğunu dile getiren Küçükşabanoğlu, yapay zeka politikalarının acilen belirlenmesi ve istikrarlı bir şekilde uygulanması gerektiğini vurguladı.

Küçükşabanoğlu, bu politikaların başında eğitimin geldiğini belirterek şunları kaydetti:

"AIPA ailesi olarak teklifimizi tekrardan gündeme getirmek istiyoruz. Bizler Türkiye'de yapay zeka liselerinin, özellikle de lisans üstü eğitim veren üniversitelerin açılmasını istiyoruz. Hatta isminin de Ordinaryüs Profesör Cahit Arf olmasını öneriyoruz. Bu adımların atılması Türkiye için bir risk değil, ihtiyaçtır. Türkiye gibi iddialı bir ülkeye dünyadaki ikinci yapay zeka üniversitesinin açılması çok yakışacaktır."

Teknolojinin siyaset üstü bir konu olarak görülmesi gerektiğine işaret eden Küçükşabanoğlu, yapay zekanın daha çok konuşulması ve tartışılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Küçükşabanoğlu, Türkiye'nin son yıllarda bu konularda büyük atılımlar yaptığına dikkati çekerek, "Türkiye, yapay zekada artık sadece dönüşüme ayak uyduracak konumda değil, bizzat dönüşüme yön verecek konumdadır. " dedi.

Yapay zeka çalışan ülkelerin büyük zirveler düzenlediklerini belirten Küçükşabanoğlu, yıl sona ermeden AI Tomorrow Summit'in 7'ncisini Paris'te, 8'incisini Brüksel'de ve 9'uncusunu Pekin'de düzenlemeye hazırlandıklarını ifade etti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Türkiye Teknoloji Politika Ekonomi Güncel Haberler

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

Bakmadan Geçme

Kurban eti hemen yenir mi, kaç saat dinlenmeli? Diyanete göre kurban eti ne kadar sürede tüketilmeli? Kurban kesmeden önce ne söylenir, nasıl tekbir getirilir? Kurbanlık keserken nelere dikkat edilmelidir? KURBAN BAYRAMI NAMAZI KILINIŞI | Kurban Bayramı namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Bayram namazına nasıl niyet edilir, kaç tekbir alınır? Kurban kesilirken okunacak dua nedir? Kurban kesilirken niyet nasıl edilir, hangi salavat getirilir? Kurban Bayramı özel sektöre 9 gün tatil mi? Kurban Bayramı tatili toplam kaç gün, 9 gün tatil kimleri kapsıyor? Kurban kesmeden önce ne söylenir, nasıl tekbir getirilir? Kurbanlık keserken nelere dikkat edilmelidir? En yeni ve duygusal Babalar Günü mesajları 2024! Anlamlı ve kısa Babalar Günü sözleri neler? Kurban Bayramı özel sektöre 9 gün tatil mi? Kurban Bayramı tatili toplam kaç gün, 9 gün tatil kimleri kapsıyor? Kurban Bayramı ve Babalar Günü mesajları 2024! En yeni, anlamlı ve ayetli Kurban Bayramı sözleri neler? Kısa ve duygusal Babalar Günü sözleri! Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title