Haberler

Terziye 2 Yıl Hapis Cezası Geliyor

1957 Yılından Beri Uygulanan Türk Ticaret Kanunu'nu Yürürlükten Kaldıran, AB'nin Ticaret Hukukuna İlişkin Müktesebatını Türk Hukukuna Uyumlaştıran 1.535 Maddelik Tasarıyı Bugün Görüşecek.

TBMM Adalet Komisyonu, 1957 yılından beri uygulanan Türk Ticaret Kanunu’nu yürürlükten kaldıran, AB’nin ticaret hukukuna ilişkin müktesebatını Türk hukukuna uyumlaştıran 1.535 maddelik tasarıyı bugün görüşecek.

Tasarıyla ticarethanesine "Christian Dior’un kalfası", "Paris’ten diplomalı terzi" gibi sahte belge asarak haksız rekabet yaratanlara, iki yıla kadar hapis cezası verilecek.

MECLİS 50 yıllık Türk Ticaret Kanunu’nu değiştirmeye hazırlanıyor. Bugün TBMM Adalet Komisyonu’nda ele alınacak tasarıyla artık kamyon ve dolmuşlara "Kamyon çeker 10-20 ton, gönlüm çeker Paris Hilton", "Aşıksan vur saza, şoförsen bas gaza" türü yazılar yazılamayacak. "Christian Dior’un kalfası", "Paris’ten diplomalı terzi" gibi sahte belge asarak haksız rekabet yaratanlara, iki yıla kadar hapis cezası verilecek. Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, geçen yasama döneminde kadük olan ve bu dönem yenilenen tasarının görüşme yönteminin, bugünkü toplantıda karara bağlanacağını söyledi.

YENİDEN GÖRÜŞÜLEBİLİR: Komisyonun, TBMM İçtüzüğünün 77. maddesinde geçen dönem yapılan değişikliği dikkate alarak, tasarının tümü üzerindeki görüşmelerden sonra, geçen döneme ait rapor ve metni benimseyebileceğini anlatan İyimaya, tasarının yeniden görüşülmesinin de gündeme gelebileceğini kaydetti. Adalet Komisyonu, 1957 yılından beri uygulanan Türk Ticaret Kanununu yürürlükten kaldıran, AB’nin ticaret hukukuna ilişkin müktesebatını Türk hukukuna uyumlaştıran, teknolojik gelişmelerin ticaret hukukuna etkileri konusunda çağdaş düzenlemeler içeren 1535 maddelik tasarıyı 18 Nisan 2007’de benimsemiş, ancak tasarı TBMM Genel Kurulunda ele alınamamıştı.

ÇAĞDAŞ YOLCULUK: Tasarının kabul edilmesi durumunda, yolcu taşımacılığı açısından geleneksel alışkanlıklar terk edilecek, çağdaş düzenlemeler benimsenecek. Yolcu hakları ve çevrenin korunmasına ilişkin hükümlere göre, taşıyıcı, yolcuları rahat bir yolculukla ve sağlıklı olarak gidecekleri yere ulaştırmakla, özellikle hava, ses, yer ve çevre kirliliğine meydan vermemek için gerekli düzeni kurmakla, gerekli diğer tüm önlemleri almakla yükümlü olacak. Buna göre, şehirlerarası toplu taşım araçlarında, başkalarını rahatsız eden yiyecekler tüketilemeyecek. Şehirlerarası yolculuklarda, yumurta, soğan, pide ve lahmacun yenilmeyecek; otobüslerde, tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak.

TAŞIMAYA SİGORTA: Ev ve büro eşyalarının taşınması açısından da önemli yenilikler getiren tasarıya göre, bir evden, bürodan veya benzeri bir yerden alınan eşyaları benzeri bir yere taşıyan taşıyıcının, kaybolma veya hasar nedeniyle sorumluluğu, taşıma sözleşmesinin ifası için gerekli olan yükleme hacminin metreküpü başına 6 bin YTL ile sınırlı olacak.

GEMİ KAZASINA TAZMİNAT: Yolcular, gemi kazalarında tazminat alma hakkına kavuşacak. Deniz kazalarında kurtarma ve yardım faaliyeti yapılırken, çevre de korunacak.

BİLGİ BANKASI: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde, Türkiye çapında sicil kayıtlarına elektronik ortamda ulaşabilmenin sağlanması amacıyla, kayıtların elektronik ortamda sunulabileceği bir bilgi bankası kurulacak.

Sorumluluk sigortası ilk kez Türk hukukunda

SİGORTA hukuku alanında da yeni düzenlemeler getiren tasarıya göre, meslekleri gereği bir hata yapıp, tazminat talebiyle karşılaşacağını düşünen kişilerin düzenleyeceği sözleşmelerle ilgili olarak, "sorumluluk sigortaları" kavramı, Türk hukukuna ilk defa girecek. Zarar gören, uğradığı zararı doğrudan sigortacıdan isteyebilecek. Hayat sigortası konusunda, AB’ye uygun yapılan yeni düzenlemeye göre, sigorta yatıranlar, sigortacının kendisine cayma hakkını kullanabileceğini bildirmesinden itibaren 15 gün içinde sözleşmeden vazgeçebilecek. Sigortalının sözleşmeyi sona erdirme süresi, 3 yıldan 1 yıla indirilecek.

Ürüne yanıltıcı ambalaj yasak

MALLARIN, iş ürünlerinin veya faaliyetlerinin özellikleri, miktarı, kullanım amaçları, yararları veya tehlikeleri gizlenerek, müşteri yanıltılamayacak. Sadece açıklamalar değil, malın biçimi, paketlenme tarzı, etiketteki takdim gibi görsel algılamalar da yanıltıcı olmayacak. Taksitli satış ve tüketici kredilerinde dürüst davranılmaması, haksız rekabet sayılacak. Bu haksız rekabet fiillerinden birini kasten işleyenlere, 2 yıla kadar hapis ve para cezası verilecek.

Faizde oran serbest, ’bileşik’ yasak

TİCARİ işlerde faiz oranı serbestçe belirlenecek; kanuni, ana para ve temerrüt faizi hakkında, ilgili mevzuat hükümleri uygulanacak. Bileşik faiz uygulamasına son verilecek. Ticari bir işletme işleten vakıflar, dernekler ve özel hukuk hükümlerine göre yönetilmek veya ticari şekilde işletilmek üzere kamu tüzel kişilikleri tarafından kurulan kurum ve kuruluşlar da tacir sayılacak. Kooperatif, ticaret şirketi sayılacak.

Minibüse, otobüse ’Gönlüm çeker Paris Hilton’ yazılamayacak

YENİ Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’na göre, toplu taşıma araçlarının dış yüzeyinin de sade bir görünümde olması gerekecek. Kamyon ve dolmuşlarda sık görülen, "Kamyon çeker 10-20 ton, gönlüm çeker Paris Hilton", "Rampaların ustasıyım, gözlerinin hastasıyım", "Aşıksan vur saza, şoförsen bas gaza", "Aşk çekenin, yol gidenin", "Yaklaşma toz olursun, geçme pişman olursun", "Sollama beni, mahçup ederim seni" şeklindeki yazılar kaldırılacak. Taşıyıcı, bilette belirtilen yerin başka bir kişiye verilmesi, bilette gösterilen araç yerine, onunla aynı düzeyde olmayan başka bir aracın sefere konulması, aracın belli saatten önce hareketi nedeniyle yolcunun yetişememesi, araçta ilk yardım malzemelerinin ve ilaçlarının bulundurulmaması nedenleriyle de sorumlu olacak, herhangi bir zarar ispat edilmese bile taşıyıcı, bilet parasının 3 katı tazminat ödeyecek.

Şirketler internette genel kurul yapabilecek

HER şirket, internet sitesi kurmak zorunda olacak. Şirketlerin yönetim kurulu ve genel kurul toplantıları, elektronik ortamda yapılabilecek. Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde internet sitesini oluşturmayan veya bilgi toplumu hizmetlerine uygun hale getirmeyen şirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Ayhan Bora Kaplan: Bir tanem sözü yanlışlıkla ağzımdan çıktı

Ayhan Bora Kaplan: Bir tanem sözü yanlışlıkla ağzımdan çıktı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title