Haberler

Sektörde Güven Bunalımı Var, Misafir Acenteden Uzaklaşt

Güncelleme:

Mete Vardar: taksi plakası bile 600 Bin TL iken acente belgesi 30 Bin TL olamaz.

Jolly Tour Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar son dönemde sayıları giderek artan ve grup fırsatı başlığı altında tatil satan internet sitelerini eleştirdi.

Jolly Tour'un 25'inci yıl kutlamalarını resmen başlattığı ve 2012 hedeflerini basın mensuplarıyla paylaştığı toplantıda konuşan Jolly Tour Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar yurtiçi pazarının son durumu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Mete Vardar'ın açıklamalarını sizlere aktarıyoruz;

SEKTÖRDE GÜVEN BUNALIMI VAR, MİSAFİR ACENTEDEN UZAKLAŞTI

"Turizm sektöründe özellikle tur operatörlerinin karlılıkları çok düşük. Geçmiş senelerde çok büyük operatörler sektörden ayrıldılar. Bu değişimler her sene devam ediyor. Sektörümüz ne yazık ki suistimale çok açık. Yanlış anlaşılmasın biz de interneti rezervasyonlar için kullanıyoruz. Buna kesinlikle karşı değiliz ama bu konuda problemler var. Tur operatörleri yasasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bence seyahat acentelerinin bir yasa çerçevesinde sektöre daha fazla güven verici bir hale gelmeleri lazım. Biliyorsunuz üç sene evvel bir sigorta sistemi oluşturuldu. Ancak bu sistem sadece paket turları karşıladı. İnternetten satışları, münferit transferleri, rehberlik hizmetlerini ve otel konaklamalarını karşılamadı. Yasa çıkınca misafir çıkan fiyatın doğruluğuna emin olacak ve misafir tatilini daha rahat planlayabilecek. Geçmiş yıllarda yaşanan bazı olumsuzluklardan dolayı maledef misafirlerin bir kısmı sektörden uzaklaştı. Acentelere karşı güven azaldı. Bizim Jolly Tour olarak yaptığımız en önemli şey bu güveni sağlamak adına Türkiye'de marka olgusunu yerleştirmek oldu.

Bu güveni oluşturmak için 71 ilde ofis açtık, televizyon kanalı kurduk. Misafirimizin doğru karar vermesinde etki sahibi olduk. Ne kadar büyük marka olursanız olun misafir fiyat dengesine de bakıyor. Bu nedenle fiyat rekabetine de girmiş oluyoruz. Önümüzdeki sene yasa çıkınca misafirlerimiz güvenle ve daha doğru fiyatlarla seyahat edebilecek."

GRUP FIRSATI DİYE SATIŞ YAPAN BAZI SİTELER BAŞKA İŞLERİN PEŞİNDE

"6 - 7 ay önce sayıları 13 - 14 olan grup fırsatları üzerinden seyahat satışı sitelerinin sayısı şu anda 170'e ulaşmış durumda. Misafirimiz bunların hangisinin güvenilir olduğunu hangisinin olmadığını bilmiyor. Size bir örnek vereyim: Biz Orta Avrupa turunu geçen sene yaklaşık 549 euroya yapıyorduk. Bu turun ortalama kar marjı yüzde 10 - 12'dir. En son ben bu turu bir grup fırsatı sitesinde 299 euro fiyatla gördüm. 6 ay sonrasını satıyorlardı misafire. Ben bu turun kalkmayacağını fiyatını gördüğüm an anladım. Çünkü maliyetin çok altında bir fiyat. Misafir tura 1 hafta 10 gün kala iptal ile karşılaşacak. Ancak acente geri ödemeyi 5-6 ay sonra yapacak. Şirketini finanse edecek ya da topladığı paralarla başka yerlerde başka ticaretler yapacak. Bunları engellenmesi için tur operatörleriye seyahat acentelerinin ayrılması gerekiyor. Garantiye giren, teminat veren, otellere bir takım evraklar dağıtan operatörler olarak acentelerden belli noktalarda ayrılmamız lazım. Bu ayrım gerçekleştikten sonra daha uzun süreli seyahat acenteleri oluşacak ve Türkiye'deki potansiyel ortaya çıkacaktır."

YASA ÇIKARSA 5 SENE SONRA 20 MİLYON KİŞİ TATİLE ÇIKAR

"10 - 15 sene önce Türkiye'de 2,5 milyon kişi acentelerle tatile gidiyordu bugün de bu rakam 4 milyon civarında. Bence bu çok düşük bir sayı. Almanya'da 70 milyon nüfusa 95 milyon paket satıyorlar. Bunun düzelmesi için sektörün hep beraber bir çalışma yapıp misafirin güvenini kazanması gerekiyor. Eğer bu çalışmalar yapılırsa 5 sene içinde Türkiye'de 20 milyon kişi acentelerle seyahat edecektir. Bu gerçekleşirse gelir dengelerimiz daha sağlıklı olacaktır. Turizm pazarı da çok daha fazla gelişecektir."

ACENTELER BANKA GİBİDİR, TEMİNAT SİSTEMİ GELMELİ

"Tur operatörü olarak yıl sonunda ciroda yüzde 3- 4 karlılık doğru bir orandır. Bizim 2011 ciromuz 180 milyon TL civarında. Yüzde 9 - 10 genel gider oranıyla yüzde 3 karlılık başarı sayılacaktır. Bana grup siteleriyle ilgili her gün yüzlerce şikayet geliyor. Benim yan komşum bile bana 'Şuradan rezervasyon aldım, problem yaşadım, gidemedim' diyor. Tabi turu aldıktan sonra söylüyor bunu. Acente belgesinin ederi 27 - 30 bin TL civarında. Bugün bir taksi plakası bile 600 bin TL. Bir sehayat acentesi milyonlarca TL toplayabiliyor. Hayal satılan bir sektör bu. Biz bir sene sonrasının harcamasını bir sene önceden topluyoruz. Misafirimiz bize güveniyor. Hayaline karşılık taksite girerek ödeme yapıyor. Bizler para topluyoruz. Bir nevi banka görevi yapıyoruz. Bunun arkasında bir teminat sistemi olması lazım. Tur operatörü ile acente burada ayrılmalı. Biz satan değiliz. Biz bu işin mutfağındayız. İşi geliştiren biziz. Jolly Tour olarak tur operatörü yasası çalışmalarını takip ediyoruz. Haftaya TÜRSAB'ta bu konuda bir toplantı yapacağız. Almanya, İngiltere, Hollanda örneklerine bakacağız. Uzun vadeli düşünüp iç pazarı geliştireceğiz. "

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Mete Vardar Almanya Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title