Haberler

Popülizm, AB Şüpheciliği ve AB'nin Geleceği Tartışmaları" Paneli

İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) düzenlediği "Popülizm, AB Şüpheciliği ve AB'nin Geleceği Tartışmaları" başlıklı panel İKV Bilgi Merkezi'nde gerçekleştirildi.

İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) düzenlediği "Popülizm, AB Şüpheciliği ve AB'nin Geleceği Tartışmaları" başlıklı panel İKV Bilgi Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Panelde konuşan, İKV Genel Sekreteri Çiğdem Nas, Avrupa Birliği'nin (AB) ekonomik bölüşüm, mülteci ve genişleme krizlerinin yanı sıra AB'nin temel ilkeleriyle ilgili olarak da dayanışma, yerindelik, ölçülülük, etkinlik ve meşruiyet sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Avrupa ülkelerinde entegrasyon krizinin bir güven ve uyum krizi olduğunu dile getiren Nas, Rusya'nın yayılmacılıgˆı, çevrede artan çatıs¸ma ve istikrarsızlık, ABD'nin AB'ye destegˆinde zayıflama ve küresel düzendeki degˆis¸imler gibi AB üzerinde dış baskıların da olduğunu aktardı.

Nas, AB'nin gelecegˆine ilis¸kin senaryolara da değinerek, AB ülkelerinin karşısında, AB'nin oldugˆu gibi devam etmesi, tek pazara odaklanmak, gönüllü ülkeler için daha fazla entegrasyon, daha etkin bir s¸ekilde seçilmis¸ politika alanlarına odaklanmak ve AB'nin içinde daha fazla entegrasyon gibi seçenekler bulunduğunu ifade etti.

AB ülkelerinde elit ve halk kesimleri arasındaki inanıs¸lar ve yas¸am deneyimleri açısından ayrımlar bulunduğunu vurgulayan Nas, şunları kaydetti:

"Elit ve halk genel tutum açısından AB dayanıs¸ması, demokrasisi ve kimligˆi konusunda, birbirlerine daha yakın. Elitler AB'ye daha olumlu bakıyor, daha liberal ve iyimserler. Halk ise AB'ye daha olumsuz bakıyor. Göç konusunda daha huzursuzlar.

AB'de elitlerin yüzde 71'i AB'den faydalandıgˆını düs¸ünürken halkın sadece yüzde 34'ü bu s¸ekilde düs¸ünüyor. Halkın yüzde 54'ü de ülkelerinin 20 yıl önce yas¸amak için daha iyi bir yer oldugˆunu inanıyor. Halk arasında daha liberal ve daha otoriterlik yanlısı gruplar arasında bir ayrım söz konusu. Özellikle kimlik üzerinden ortaya çıkan bu ayrım, ekonomik konum ve sosyal zorluklar gibi unsurlardan çok daha fazla AB'ye yönelik yaklas¸ımı belirliyor.

Elitler arasında da AB'nin gelecegˆine yönelik önemli konularda görüs¸ ayrılıkları var. Elitler çogˆunlukla AB'den faydalandıklarını düs¸ünseler de, daha fazla entegrasyon konusunda aynı s¸ekilde düs¸ünmüyorlar. Elitlerin yüzde 37'si AB'nin daha fazla yetkiye sahip olması gerektigˆini düs¸ünürken, yüzde 31 AB'nin bazı yetkilerini üye devletlere terk etmesi gerektigˆini, yüzde 28 ise statükonun devamını destekliyor."

"Popülist liderler geçmis¸e vurgu yaparak kitleleri mobilize ediyorlar"

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Kaya da Avrupa'da popülist siyasetçilerin benzer formülleri uyguladığını belirterek, "Küresel finansal krizin ve mülteci krizinin yas¸andıgˆı neoliberal ve küresel iklimde siyasetin ve ekonomik büyümenin dıs¸ında kalan kırsalda ve küçük kentlerde yas¸ayan kitlelerin yas¸adıgˆı sosyo-ekonomik kızgınlık ve kine milliyetçi kültürel, dinsel, tarihsel, ırksal kini ekleyen popülist liderler geçmis¸e vurgu yaparak kitleleri mobilize ediyorlar." dedi.

Ana akım siyasetten ve siyasetçilerden umudu kesen kitlelerin, farklı oldugˆunu düs¸ündükleri, sistem dıs¸ından gelen ve onları rahatlatan öyküleri anlatan liderlere yöneldiğine dikkati çeken Kaya, bu öykülerin bazen sömürgecilik tarihinden, bazen göç öncesi tarihten, bazen de eski Yunan uygarlıgˆından olduğunu belirtti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Ayhan Kaya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title