Haberler

Tam kapanmanın 9. gününde kurulan pazar yerlerine vatandaştan yoğun talep

Güncelleme:

Tam kapanmanın 9. gününde kurulan pazar yerlerine vatandaştan yoğun talep

ÇANAKKALE - Çanakkale'de, korona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında pazar yerleri 8 gün aradan sonra yeniden açıldı. Vatandaşların yoğun katılım gösterdiği pazar yerlerinde vatandaşlar istediği ürünü uygun fiyatlı bulabildi.

İçişleri Bakanlığı'nın 81 il valiliğine gönderdiği genelge kapsamında pazar yeri esnafı, Ramazan Bayramı öncesi bugün tezgahlarını açtı. Tam kapanma döneminde 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze ve meyve ile fide satışı yapan pazar yerlerinin açılmasına izin verildi.

İsmetpaşa Mahallesi'nde bulunan Çanakkale Belediyesi Kapalı Pazar Yerine akın eden vatandaşlar, kısa sürede alışveriş yaparak evlerine döndü.

40 yıldır çeşitli yerlerde pazarcılık yaparak geçimini sağlayan Nurettin Uysal, "Bu pandemi insanları mahvetti ama tuzu kuru olanlarımız da var. Ben bugün 15 gün sonra tezgah açtım, benim başka yan gelirim de yok. Mecburen bu işi yapıyorum, bundan ekmek yiyip, geçimimi sağlıyorum. Biz de alıp, satıyoruz. Algısı vergisi, Bağkur var, belediyeye yer kirası var. İşin içerisinden nasıl çıkacağız, biz de anlayamadık" dedi.

Pazar yerinde sabah saatlerindeki kalabalık bir süre sonra yerini sakinliğe bıraktı.

ESKİŞEHİR - Korona virüs tedbirleri kapsamında ülke genelinde devam eden tam kapanma nedeniyle bir hafta boyunca hiçbir yerde satışa yapamayan pazarcılar, İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen yeni genelge doğrultusunda bugün ilk kez tezgahları açtı.

Gönderilen genelgede belirtilen kuralara göre, belirlenen mahallelerde bütün pazarlar bugün kuruldu. Covid-19 tedbirlerine uygun davranıp davranmadığı konusunda polis ve zabıta yetkililerinin sürekli kontrol ettiği pazarda, sabah erken saatlerinde pek müşteri gözlemlenmedi. Tedbirler içinde satış yapmaktan mutlu olan pazarcılar, ilerleyen saatlerde müşteri beklerken, haftada bir günün yerine 2 gün tezgah kurmak istiyor.

"Vatandaşın pazardan haberi yok"

Bir hafta sonra yeniden satışa başlayan pazarcı Halil Arslan, pazarın gününde kurulmaması sebebiyle vatandaşın konudan pek fazla haber olmadığını anlattı. Arslan, "Bayağı uzun zamandır evdeydik. Böyle olması iyi oldu. Keşke 2 gün açabilsek. Cumartesi ve pazar günü açılsa satışlarımız daha iyi olur. Şu anda vatandaşların çoğu buraya pazar kurulduğunu bilmiyor. Buraya normalde perşembe günü pazar kuruluyor, ama bugün cumartesi olduğu için vatandaşın haberi yok" dedi.

"Ellerimizdeki ürünleri satmak için bir gün daha istiyoruz"

Eskişehir'in tarihi Odunpazarı bölgesinde bulunan pazarcı Serbülent Aslanbenzer, "Aldığım malları bugün satmaktan başka çarem yok. Yarına kalırsa çöp olur. Pazarların açılması çok iyi oldu. Ama haftada 2 gün açılması daha iyi olur. Elimizde kalan malları da satabiliriz. Ertesi gün pazar yoksa bugün kalan mal çöpe gider. Tabi ki önce sağlık ama haftada 2 gün açılırsa herkesin yüzü güler" şeklinde talep etti.

"Market yerine pazar iyi"

Sabah erkan saatinde pazara gelen vatandaş Ayşe Yıldız, pazarın marketten çok daha iyi olduğu dile getirerek, "O yüzden koşa koşa geldim. Ben esnafa üzülüyorum. Pazar bomboş. İnsanlar bilmiyor bugün pazar olduğunu. Keşke gününde olsaydı ama maalesef olamıyor. Market yerine pazar tabi ki. İyi ki açtılar. Hemen koşup pazara geldik. Ben pazara gelmeyi tercih ediyorum. Açık havada daha iyi oluyor. Zorunda kalmadıkça markete gitmiyorum. Pazarda daha taze ve güzel ürünler bulabiliyorum" diye konuştu.

ADANA - Adana'da sebze, meyve ve fide satılışının yapılacağı pazar yerleri açıldı. Tam kapanma tedbirleri çerçevesinde açılan pazar yeri hem vatandaşı hem de pazarcı esnafını sevindirdi. İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Güvenlik ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nden bağlanıp pazardaki son durum hakkında bilgi aldı.

Tam kapanma dönemi içerisinde 8 ve 15 Mayıs 2021 tarihlerine denk gelen Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze, meyve ile fide satışı yapan pazar yerlerinin açık olacağı İçişleri Bakanlığı genelgesiyle belirtildi. Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Adana'da ise merkez 4 ilçede toplam 60 pazar kuruldu.

Belediyelerin zabıta müdürlüğü ekipleri Pazar girişinde maskesi olmayanlara maske dağıtırken polis ve bekçiler de sosyal mesafe konusunda vatandaşları uyardı. Merkez Seyhan İlçesi'ne bağlı Reşatbey Mahallesi'nde kurulan pazara ise vatandaşlar yoğunluk gösterdi. En çok domates, biber ve yeşillik tezgahları dolarken İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Güvenlik ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nden bağlanıp Seyhan İlçe Emniyet Müdürü Ayhan İlkar'dan pazardaki son durum hakkında bilgi aldı.

"Pazarların hiç kapanmaması lazım"

Pazarın kurulması ise vatandaşları ve esnafı sevindirdi. Bedri Tanacı isimli vatandaş, "Değişen bir şey yok. Hallerde satılmıyor diye dökülüyor ama ne yazık ki burada fiyatlar aynı. Domatesi 6 liraya aldım. Kapanmadan öncede 6 liraya almıştım. Bu pazarların hiç kapanmaması lazım" diye konuştu.

"Pazarın açılması güzel oldu"

Patates satan esnaf Gökhan Tekin ise fiyatların halde yükseldiğini belirterek, "Hafta içi kapalı olduğumuz için bugün bize rağbet yok. Yasaklar bizi etkiledi. 1 liraya aldığım patatesi halden 2 liraya aldım. 3 kilo 10 liraya satmalıyım ki bende kazanayım. Pazarın açılması güzel oldu ama fiyatlarda artış var. 1 gün pazar olacağı için hal esnafı da bunu bilip fiyatları yükseltti" ifadelerini kullandı.

AFYONKARAHİSAR - Korona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında alınan tam kapanma kararının ardından yayınlanan genelge ile açılmasına izin verilen semt pazarları Afyonkarahisar'da da pazarlar kuruldu. Bir çok bölgede kurulan pazarlarda yoğunluk oluşurken, vatandaşlar pazara sıra ile alındı.

Afyonkarahisar'da pazarcı esnafı Covid-19 tedbirlerine uygun olarak tezgah açtı. Pazarın kurulması ile vatandaşlar adeta pazarlara akın ederken, Eşrefpaşa-Fatih kapalı Pazar yerinde ise alışılmışın dışında yoğunluk yaşandı. Bölgeye gelen filyasyon ekipleri ile zabıta ve polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Vatandaşların hep birlikte pazara girmelerine izin verilmezken, güvenlik şeritleri ile kapatılan Pazar girişlerinde vatandaşlar içeri sıra ile alındı. Pazarın içinde devriye gezen ekipler ise zaman zaman pazarcı esnafı ve vatandaşları sosyal mesafeye uymaları konusunda uyardı.

Uygulama herkesi memnun etti

Pazarcı esnaflarından Abdullak Pike, pazarda ürün sıkıntısı yaşanmadığını aksine ürün fazlalığı olduğunu dile getirdi. Kapalı kaldıkları zaman içerisinde esnaf olarak çok zarar ettiklerini kaydeden Pike, yoğunluğa rağmen satışların az olduğundan dert yakındı.

Bir başka pazarcı esnafı Şakir Yakan ise tezgah açmadıkları üzere zarfında hem maddi hem de manevi anlamda zarar gördüklerini kaydetti. Yakan ayrıca korona virüs salgınının artık sona ermesini istediğini ve bunun herkes için iyi olacağını sözlerine ekledi.

Alışveriş için pazara gelen vatandaşlar ise bir haftadan bu yana Pazar olmadığı için istedikleri ürünlere ulaşamadıklarını belirterek, pazarın kurulmasının ekonomik anlamda kendileri için olumlu olduğunu ifade ettiler.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

İçişleri Bakanlığı Ramazan Bayramı Denizli Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title