Haberler

"Mutlaka Finansal İstikrara Bakılmalı"

Güncelleme:

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, mutlaka finansal istikrara bakılması gerektiğini ifade etti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, mutlaka finansal istikrara bakılması gerektiğini ifade ederek, "Yani sadece siz enflasyonu düşük tutarak, fiyat istikrarını sağlayarak merkez bankacılığı yapamazsınız" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Dış Tİcaret Kompleksi'nde gerçekleştirdiği "Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'na katıldı.

Merkez Başkanı Erdem Başçı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin doğru bir tercihle Finansal istikrarı kanunlara koyduğunu belirterek, "Çünkü bugün bakıyorsunuz, başta Amerika ve Avrupa olmak üzere kanununda böyle bir madde olmayan böyle bir görev olmayan pek çok merkez bankası bunu istiyor ve kanununa yazdırıyor. Çünkü bunun bir ihtiyaç olduğu artık ortaya çıktı. Yani sadece siz enflasyonu düşük tutarak, fiyat istikrarını sağlayarak merkez bankacılığı yapamazsınız. Mutlaka finansal istikrara bakmanız gerekir" dedi.

Erdem Başçı, kendilerinin 2010 yılının sonunda birinci risk unsuru olarak cari açıktaki potansiyel yükselmeyi gördüklerini vurgulayarak, "O zamanki başkanımızla da bunu görüştük ve o da aynı kanaate vardı. Burada ciddi bir problem var dedi. Dünya düşük faizlerle para pompalıyor. Burada hem bizim paramıza haddinden fazla değer kazandırılıyor. O zaman biliyorsunuz dolar, Türk Lirası kuru 1.40'lar seviyesinde ve 1.30'lara gider mi acaba diye endişe ediliyordu. Bir de diğer yandan bol miktarda kredi alınabildiği için yurt dışından kredileri arttırıyor. Şimdi kredileri arttırınca ithalat talebi artıyor. Para var, borçlanabilecek imkan var. İthalat talebi artıyor. O dönemde Türk Lirası da aşırı değerlendiği için bu defa o para ithal mallara gidiyor. Şimdi iki kanaldan birden dış denge bozulacak. Onunla ilgili karşı yumuşatıcı tedbir almanız gerekir. İlk olarak merkez bankası bu söylemleri geliştirdi ve daha sonra gerçekten diğer kurumlar da harekete geçtiler. Bu konuda dengeleyici tedbirler meyvelerini vermeye başladı" ifadelerini kullandı.

Başkan Başçı, dış ticaret sermaye şirketleri için reeskont kredisini 60 milyon dolardan 90 milyon dolara çıkardıklarını dile getirerek, "Diğer firmalar için de 40 milyon dolardan 50 milyon dolara yükselttik. Bu kredi nasıl kullanılıyor diye baktığımızda 2012 yılında 422 firmanın 1255 ihracat projesi için sevk öncesi ihracat reeskont kredisi kullandığını görüyoruz. Fakat buradaki rakama bakınca 422 çok büyük gibi görünüyor ama 55 bin ihracatçı var. Dolayısıyla daha çok firma da bu imkanlardan yararlanabilir. Exim Bank ile mutlaka tanışmanızı tavsiye ederim" şeklinde konuştu.

Oturuma katılan firma sahipleri ve yetkililerine seslenen Başkan Erdem Başçı, Döviz satım opsiyonları olarak bilinen, put opsiyonları olarak adlandırılan imkanlardan bahsederek, sözlerine şöyle devam etti:

"Sizlere bunları Ticari bankalarımızda kullandırabilirler. Ama anladığım kadarıyla Exim Bank'ın şöyle bir avantajı var. Küçük ölçekli kontratlarla yardımcı oluyorlar. Yani küçük bir firmaysanız ben döviz riskimi hiç etmek istiyorum diyorsanız Exim Bank'a gidebilirsiniz. Kendinizi tamamen garantiye alabilirsiniz. Opsiyonlar, formatlarda ve futurlardan daha avantajlı. Tabii biraz fiyatına bağlı. Çünkü sadece size dövizli bir fiyattan satma hakkı veriyor."

Kur oynaklığı konusuna da slayt sunumu eşliğinde değinen Erdem Başçı, ne olursa olsun Türk Lirası'nın kur oynaklığı konusunda en az değişen para birimi olacağını söyledi. Cari açığın finansla kalitesinden de söz eden Başçı, durumun şu anda iyi olduğunu belirtti. Merkez Bankası olarak 4 defa para sıklaştırma yaptıklarını ifade eden Merkez Bankası Başkanı, merkez bankasının kararlarının etkili olması için sürpriz niteli taşıması gerektiğini vurguladı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ekonomi hakkında genel değerlendirmelerde bulunarak, sözlerini tamamladı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası Erdem Başçı Türkiye Ekonomi Haberler

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen 'seferberlik' hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen "seferberlik" hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Bakmadan Geçme

Ergin Ataman kimdir? Ergin Ataman kaç yaşında, nereli? Ergin Ataman hayatı ve biyografisi! LoL çöktü mü? 23 Mayıs LoL giriş ekranı neden açılmıyor? Vedat Zorba kimdir? Şehit Piyade Sözleşmeli Er Vedat Zorba nereli, memleketi neresi? Valorant Gece Pazarı ne zaman? Gece Pazarı başladı mı? 23 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 23 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 23 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 23 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 23 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 23 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 23 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 23 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! UEFA Avrupa Ligi kupasını kim kazandı 2024? Atalanta Bayer Leverkusen maçı ne oldu, UEFA'yı kim aldı?
AK Parti'de bir istifa daha! Rize'nin ardından Adıyaman il başkanı da görevinden affını istedi

AK Parti'de bir istifa daha! Rize'nin ardından Adıyaman il başkanı da görevinden affını istedi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title