Haberler

Memur-Sen'den yeni zam talebi: En düşük kamu görevlisi maaşı 25.860 lira olmalıdır

Güncelleme:

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından memur zammı yüzde 17.55 enflasyon farkına ek 8 bin TL seyyanen zam olarak belirlendi. En düşük memur maaşının 22 bin lira olması için de hazırlanan kanun teklifi Meclis'e sunuldu. Bunun üzerine yeni zam talebinde bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "En düşük kamu görevlisi maaşı/ücreti 25,860 TL'ye yükseltilmesi halinde adil, doğru ve hakkaniyetli olan hayata geçmiş olacaktır." ifadelerini kullandı.

En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini de içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Gelişmenin ardından bir açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "6. Dönem Toplu Sözleşme'de hüküm altına aldığımız %6 artış ve gerçekleşen %10,90 enflasyon farkı ile toplamda %17,55 artış (ayrıca) yapılarak en düşük kamu görevlisi maaşı/ücreti 25,860 TL'ye yükseltilmesi halinde adil, doğru ve hakkaniyetli olan hayata geçmiş olacaktır." dedi.

"MECLİS YOĞUN MESAİYE BAŞLIYOR"

Yalçın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Kanun teklifi kamu görevlilerinin memnuniyetini artırmalı, ekonomilerini iyileştirmeli. TÜİK tarafından Haziran ayı enflasyonu %3,92 olarak açıklandı. 6 Aylık enflasyon %19,77 ve enflasyon farkı ise %10,90 olarak gerçekleşti. Enflasyon farkının da netleşmesiyle birlikte, Memur-Sen tarafından ısrarla dile getirilen ve Cumhurbaşkanımız Sayın @RTErdogan tarafından açıklanan 'En düşük memur maaşı 22 bin lirayı bulacak' sözü gereği Meclis bugün yoğun mesaiye başlıyor.

"YÜZDE 17.55 İLAVE ARTIŞ OLMASI HALİNDE ADİL OLAN HAYATA GEÇMİŞ OLACAKTIR"

Kamuda yaşanan gelir dağılımı adaletsizliğinin görülmesi noktasında önemli, maaşlarda artış sağlaması yönüyle değerli olan bu düzenlemede unutulmaması gereken bir husus var: Sayın Cumhurbaşkanımızın 11.05.2023 tarihinde ifade ettiği 'en düşük memur maaşını en düşük kamu işçisi maaşından aşağı kalmayacak şekilde düzenleyeceğiz' sözü açık ve nettir. Kamu işçilerine Çerçeve Sözleşme gereği Temmuz ayında %15 artış yapılacağı unutulmamalıdır. En düşük memur maaşını 22.000 TL'ye yükseltecek düzenlemeye ilave olarak; 6. Dönem Toplu Sözleşme'de hüküm altına aldığımız %6 artış ve gerçekleşen %10,90 enflasyon farkı ile toplamda %17,55 artış (ayrıca) yapılarak en düşük kamu görevlisi maaşı/ücreti 25,860 TL'ye yükseltilmesi halinde adil, doğru ve hakkaniyetli olan hayata geçmiş olacaktır.

"İNCE AYARLARIN YAPILMASI GEREKMEKTE"

Aksi takdirde söylem ve eylem uyuşmamış, kayıplar telafi edilmemiş, kamuda bozulan çalışma barışı düzeltilmemiş olacaktır. Bir diğer önemli husus, yapılacak artışın yüzdelik ve seyyanen olarak gerçekleştirilmesi noktasında hassas davranılması konusudur. Yüzdelik artışı gerektiğinden fazla kısıtlı, seyyanen artışı çok yüksek tutacak düzenlemenin; kamu görevlileri arasında maaş skalasını, hiyerarşiyi ve kademeyi bozacağı bilinmelidir. Katsayılarda yapılacak düşük oranlı artış, diğer ödemeleri olumsuz etkileyecek, toplam gelirde negatif sonuç doğuracak, maaş/ücretlere oransal yansımayı azaltırken sorunları büyütecektir. Olumsuzlukları en aza indirmek, memnuniyeti en yüksek seviyeye çıkarmak için Toplu Sözleşme masasının yetkilisi ve imza tarafıyla istişare edilerek sürecin yürütülmesi, doğru kararların alınması, ince ayarların yapılması gerekmektedir.

Memur-Sen'den yeni zam talebi: En düşük kamu görevlisi maaşı 25.860 lira olmalıdır

"REEL ALIM GÜCÜNÜN BÜYÜKLÜĞÜNÜ DİKKATE ALMALIYIZ"

Diğer taraftan, alım gücünün yükselmesi ve gelir kayıplarının azaltılması için en etkin faktör düşük ve hedeflenen enflasyonun gerçekleşmesine bağlıdır. Yıllık ve aylık bazda düşük enflasyon hedefinin hayata geçmesi halinde, maaş/ücretlerdeki artış rakamsal büyüklükten öteye gidecek, alım gücü yükselecek, kayıplar engellenecektir. Nominal rakamların büyüklüğünü değil, reel alım gücünün büyüklüğünü dikkate almalıyız.

AĞUSTOSTAKİ TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNİ İŞARET ETTİ

Anlık ve önceden maliyetleri gider olarak yansıtan işverenler karşısında, maaş artışları 6 ayda bir gerçekleşen sabit gelirliler borçlanarak yaşamlarını idame ettirmektedirler. 7. Dönem Toplu Sözleşme öncesinde masaya ve taraflara zaman kaybettirmeyecek şekilde "1. Dereceye 3600 Ek Gösterge" ve "Kamu Görevlisine Kira Yardımı" hususu da Meclis tatile girmeden bu düzenlemenin içerisinde yer alarak sonuçlandırılmalıdır. Hem kamu görevlilerini ilgilendirecek kira yardımı hem de emeklilerin beklediği 1. Dereceye 3600 Ek Gösterge; zamana bırakılmamalı, gelir artırıcı, gider azaltıcı benzer uygulamalara yer verilmelidir.

Mücadelemiz ve temennimiz; gelir dağılımında adaletin sağlanması ve çalışanlar arasında barışın tesis edilmesidir. Kamu İşvereni; Ağustos ayında başlayacak 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerini fırsat olarak görmeli, bütçe imkanı ve beklentiler üzerinden daraltıcı tekliflerle değil Güçlü ve Büyük Türkiye hedefiyle uyumlu, gelir dağılımında adaleti sağlayan, Türkiye Yüzyılına yakışır teklifle masaya gelmelidir."

Gözde Nur Bayar
Haberler.com - Ekonomi

Memur zammı Ali Yalçın Memur Sen Memur Zam Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (43)

Osman Polat:

memurlara büyük bir haksızlık yapıldı asıl işi yapan memur ama malesef sözde işçiler memurdan fazla alıyor bu bir adaletsizliktir başka bir şey değildir işçi alsın 35 tl memur alsın 22 adalet mi bu ya adam okumamış torpillle işe girmiş memurdan çok alıyor yazıklar olsun

226
73
yanıtYanıtla
SUAT ACAR:

Ben isciyim.okudumda.kamuda isciyim. İsimde yazılım otomasyon.sen masa başında zak zak yaparken ben bilgimi konusturuyom. Heee buarada 18 yıl özel sektör tecrübem var.senin kadar özel sektördeki arkadaşlarım ağlamıyor.sizlerin ben ne iş yaptigini çok iyi biliyom. Boş konusma.

yanıt9
yanıt12
Emmetlbrown:

Vay beee 22 bin , ek gelirlerle ortalama çoğu 30 bin alacak. Ve çoğu eve 60 bin girecek. Özel sektörde kalifiye işçi 12000 alırken artık kim meslek öğrenmek ister ki. Herkes yine memur olma hayaliyle meslek okumadan kpss ye odaklanacak. Kazanamazsa vasıfsız. Bu şekilde nasıl üretim yapacağız. Nasıl ihracat yapacağız gelecekte.

98
165
yanıtYanıtla
Stylmy F.a.:

Kalifiyeli işçi 12.000 ??

yanıt1
yanıt0
Stylmy F.a.:

Kalifiyeli işçi 12.000 ??Kira ne kadar ya güldürme Allah aşkına??

yanıt2
yanıt0
Emmetlbrown:

Vay beee. Asgari ücret 11400, kalifiye işçi 12000 alıyor yakında kalifiye işçi de asgari ücret alacak. Kimse meslek öğrenmek istemeyecek. Çünkü gerek yok. Adalet yok. Memur 22 binle doymuyor. Sabah 8 akşam 5 cumartesi pazar tatil. Ohhhh ohhh.

68
161
yanıtYanıtla
Emrah Elmas:

Biri şu arkadaşa kamu işçilerinin memurdan daha fazla aldığını da söylesin. Çok daha kazanmak istiyorsan memur değil kamu işçisi olmaya bak. Profesör maaşı ile yarışmaya başlarsın o zaman. Kamu işçilerine zam yapıldığında sesiniz çıkmıyor troller.

yanıt3
yanıt0
Fırat Arslan:

bu adamın ben bişeyden memnun olduğunu görmedim. İşiniz gücünüz daha daha daha. karşılığında ne veriyorsun işten 3 te kaçan arkadaş

47
122
yanıtYanıtla
Vedat Bütün:

Yok 50 olsun.masa başında okey oynayarak akşam eden,ayda bir rapor alan.3 dedimi işten kaçan 25lira para istiyor.diddirrrr

49
116
yanıtYanıtla
Deniz Tutar:

yoo komple hazineyi size bağlayalım... yattığınız yerden para alın...

60
104
yanıtYanıtla
Tüm 43 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title