Haberler

İzmir: Kültür Balıkçılığı Doğru Yerde

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, Kültür Balıkçılığı Sektörünün Türkiye'nin Parlayan Yıldızı Olduğunu Belirterek, Kültür Balıkçılığının Yeni Balık Çeşitleriyle Dünya Pazarındaki Egemenlik Alanını Güçlendireceğine İnandığını Söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, kültür balıkçılığı sektörünün Türkiye'nin parlayan yıldızı olduğunu belirterek, kültür balıkçılığının yeni balık çeşitleriyle dünya pazarındaki egemenlik alanını güçlendireceğine inandığını söyledi.

Ülkemizde kültür balıkçılığının yüzde 80'inin Ege Denizi'nde yapıldığını, girintili çıkıntılı kıyıların yetiştiricilik için oldukça elverişli olduğu Ege'de kültür balıkçılığı tesislerinin hızla gelişmekte ve çok büyük aşamalar kaydetmekte olduğunu hatırlatan Taşkın, "Son yıllarda ihracat şansı nedeniyle cazip sektörlerden biri haline gelen kültür balıkçılığı, yeni balık çeşitleriyle dünya pazarındaki egemenlik alanını güçlendirmenin yollarını aramaktadır.Yabancı kültür balığı üreticileri, katma değeri yüksek olan balık çiftliği yatırımları için denizlerimizden faydalanmak amacıyla Ege Bölgesi'ni tercih etmektedir. Son zamanlarda kültür balıkçılığına elverişli iklim ve koşullara sahip Ege Denizi kıyılarına yabancı yatırımcıların büyük bir ilgi gösterdiğini görmekteyiz. Yeni bir sektör olarak hızla büyümekte olan kültür balıkçılığımız, 2005'te yaklaşık 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiştir. Balık ihracatına bir de, balıkların işlenip katma değerinin artması eklendiğinde, bu rakam milyar dolarlara ulaşacaktır. Verimliliği yüksek olan kültür balıkçılığı devamlı ve sürekli gelir sağlayabilecek bir sektör olup, halkımızın protein ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayacak, balık ithalatımızı azaltacak ve ekonomiye önemli katkılarda bulunacaktır" dedi.

Çevreyi kirleterek turizmimize zarar verdiği gerekçesiyle ülkemizin parlayan sektörlerinden biri olabilecek kültür balıkçılığına yönelik tepkilerin iyi bilgilendirilmemekten kaynaklandığını ifade eden Taşkın, sektöre hak ettiği önemin verilmesi ve üreticinin teşvik edilmesi halinde gelecekte Avrupa Birliği'nin bir üyesi olarak Türkiye'nin, büyük çapta balık tüketen ve Avrupa ülkelerine ihraç eden ülke haline geleceğini kaydetti. Taşkın, "Bu iş kolunu ülkemizin geleceğinde çok önemli bir yıldız sektör olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title