Haberler

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İhkib) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu:

Avrasya Ekonomi Zirvesinde Bir Konuşma Yapan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İhkib) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Türkiye'nin Dünyanın En Büyük 20. Ekonomisi Olarak Çizdiği Olumlu Tablonun Arkasında Çok Ciddi Bir Dış Ticaret Hacminin Yattığını Belirtti.

Avrasya Ekonomi zirvesinde bir konuşma yapan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Türkiye'nin dünyanın en büyük 20. ekonomisi olarak çizdiği olumlu tablonun arkasında çok ciddi bir dış ticaret hacminin yattığını belirtti.

Orakçıoğlu, "Türkiye bu yıl ihracatta 100 milyar dolarlık psikolojik sınırın ucuna gelmiş durumda. Türkiye'nin en önemli ihracatçı sektörlerinden biri olan hazır giyim sektörünün bir temsilcisi olarak Türkiye'nin gelecek 20 yıl içinde bu rakamı 500 milyar dolara taşıyacak potansiyele sahip olduğunu biliyorum. 2005 yılı ile birlikte tarihin en ağır haksız rekabet ortamına sürüklenen hazır giyim sektörü bile aradan geçen iki sene içinde reel olarak büyümeyi başardı" dedi.

Orakçıoğlu, Türkiye'de otomotiv, kimya, elektronik ve maden metal sektörleri başta olmak üzere bütün sanayi dallarında ciddi bir üretim ve ihracat artışının söz konusu olduğunu ifade etti. Türkiye'nin yabancı sermaye konusunda Çin ve Rusya ile birlikte dünyanın en popüler ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Orakçıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Perakendeden finansa, otomotivden kimyaya kadar pek çok dev sermaye grubu Türkiye'nin parlak geleceğinde yer bulmak için geliyor".

Türkiye'de ekonomik ve siyasi gündemin her zaman hareketli olduğu yorumunda bulunan Orakçıoğlu, bunun sebebini Türkiye'nin gerçekten çok dinamik bir ülke olmasına bağladı. Orakçıoğlu, "Bu sebeple gündelik gelişmelerle gelecek vizyonumuzu karıştırmamak gerekiyor. En azından ben hazırgiyim sektörü için bunun ayrımını iyi yapmak gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Orakçıoğlu, günümüzde Rusya'dan Portekiz'e ABD'den Arjantin'e bütün dünyanın Türk moda markalarının hedefi ve pazarı durumunda olduğunun altını çizerek dünyanın en önemli trend araştırmacıları ve marka danışmanlarının hergün Türkiye'de bir etkinlikte boy gösterdiğini, Türk firmaları ile birlikte genç markalar için çalıştığını kaydetti. Orakçıoğlu, "Hazır giyim sektörü son iki yıl içinde çok hırpalandı. Hatta 14 milyarlık ihracatımıza ve 2.5 milyonu aşan istihdam rakamımıza rağmen bizim bittiğimizi

söyleyenler bile oldu. Gündelik çalkantılar hazır giyim sektörü üzerinde bir gri alan oluşturdu. Ancak bunun gerisinde eğitime yatırım yapan, tasarımcılarını dünya pazarlarına sunan, uluslararası fuarlara davet edilen, küresel moda ortaklıkları kuran bir Türk hazır giyim sektörü de vardı. Fatima Lopez gibi dünyaca ünlü tasarımcılar Türkiye'de premier yaparken, bizim tasarımcılarımız dünyanın en önemli fuarlarında açılış defileleri yaptılar, özel konuk olarak ağırlandılar. AB Türkiye'deki en büyük

projelerinden birini sektörümüzle birlikte yürütmeye başladı. Markalarımız dünyanın en önemli kentlerinde mağaza üstüne mağaza açmaya başladılar.Önümüzdeki dönemlerde Turquality projesiyle bu atakları daha da hızlanacak" şeklinde konuştu.

Orakçıoğlu Türkiye'nin sahip olduğu büyük siyasi ve ekonomik potansiyeli harekete geçirirken tartışmalar yaşamasının doğal olduğunu belirterek Türkiye'nin sahip olduğu jeopolitik konum ve çeşitlilik gösteren demografik özellikleriyle yine çok tartıştığını ve tartışıldığını söyledi. Orakçıoğlu, "Demokrasimizin olgunlaşmasına ve toplumumuzun gelecek üzerinde mutabık kalmasına aracılık edecek bu tartışmaların yerel olduğu kadar bölgesel ve küresel sonuçları da var. O sebeple Türkiye'nin ekonomik ve politik

alanda çizdiği tablo herkes tarafından dikkatle izleniyor. 600 yıllık bir imparatorluğun ardından ve 1000 yıllık bir Türk yurdunun üzerinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti modern dünyanın en önemli, en kilit ülkelerinden biri konumunda. Hem dünyanın en hassas coğrafyasındayız ve hem de dünyanın en özel siyasi ve demografik duruşuna sahibiz. Ortadoğu'ya komşu bir coğrafyada, batı tarzı bir demokrasiyi İslam'ın en güzel yorumlarından biriyle birleştirmiş durumdayız. Üçte ikisi genç olan 74 milyonluk bir nüfusa

sahibiz ve yine Çin'den sonra ekonomisi dünyada en hızlı büyüyen ülke durumundayız" diye konuştu.

(FÖ-ERÖ-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title