Haberler

"İnternetin Altını: Bitcoin"

Kadir Has Üniversitesi öğretim görevlisi Polat: "Bitcoin bir anlamda siber altın işlevi gördüğü için rağbet görüyor. Bitcoin'e 'internetin altını' benzetmesi yapılıyor, para birimleri değerl...

MEHTAP YILMAZ - Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, "Bitcoin bir anlamda siber altın işlevi gördüğü için rağbet görüyor. Bitcoin'e 'internetin altını' benzetmesi yapılıyor, para birimleri değerli olduğu sürece Bitcoin'in de değer taşıyacağı algısı var" dedi.

Bitcoin konusunda araştırmaları bulunan Polat, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Polat, 2008'de Satoshi Nakamoto tarafından yazılan 8 sayfalık manifesto ile ilk ticari işlemi 2010'da gerçekleşen Bitcoin'in, toplam 12 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştığını bildirdi. Bitcoin ile ilgili kurulan internet girişimlerinin 200 milyon doları geçtiğini belirten Polat, hizmetler ve perakende ürünler için kullanılan siber paranın, ticari aktivitelerde de kullanımın arttığını ve değerinin yılbaşından bu yana 100 kat yükseldiğini kaydetti.

Bitcoin'in, 2013 itibariyle dolar ve avronun istikrarsız seyri karşısında hızlı bir yükseliş gösterdiğini ve bir anda tüm dünyanın odak noktası haline geldiğini dile getiren Polat, siber paranın yeni yatırımcılar çekmeye devam ettiğini anlattı. Tüm bu gelişmelerin yanında Bitcoin'in, rezerv para olarak tanımlanmasından ziyade değeri ona olan taleple belirlenen altın gibi metalara daha yakın görülebileceğini ifade eden Polat, "Bitcoin bir anlamda siber altın işlevi gördüğü için rağbet görüyor. Bitcoin'e 'internetin altını' benzetmesi yapılıyor, para birimleri değerli olduğu sürece Bitcoin'in de değer taşıyacağı algısı var" diye konuştu.

Günlük alım satım yapan yaklaşık 200 bin Bitcoin kullanıcısı olduğunu ve siber paranın son 1 yılda yatırımcısına 100 kat kazandırdığına dikkati çeken Polat, aralık ayı başı itibariyle 1 Bitcoin'in, 2 bin 500 liraya ve bin 240 dolara karşılık geldiği bilgisini verdi. Şu anda dolaşımda yaklaşık 12 milyon 30 bin Bitcoin bulunduğuna dikkati çeken Polat, oynaklığı çok yüksek olan siber paranın güncel değerinin "http: //realtimebitcoin.info" web sitesinden de anlık olarak takip edilebileceğini ifade etti.

"Her icat gibi kötü alanlarda kullanılmaya müsait"

Bitcoin'in refah düzeyi yüksek, bilgi iletişim teknolojilerini kullanan, bilinçli bireylerin fazla olduğu ülkelerde yoğun olarak kullanıldığının altını çizen Polat, bu durumun mevcut finans sistemine alternatif görülmesinden kaynaklandığını belirtti.

İspanya ve Güney Kıbrıs Rum kesimindeki finansal kriz nedeniyle banka sistemine karşı gelişen güvensiz sonucu, Bitcoin'in özellikle genç kitle için sisteme karşı paralarını saklayabilecekleri bir çıkış haline geldiğini ifade eden Polat, sisteme yatırım amaçlı girenlerin paralarını geri transfer ederken sıkıntılarla karşılaşabileceğini söyledi. Polat, "Yatırdığınız bin dolar, bin kat değer kazanıp, 1 milyon dolar olduğunda, bunu bankaya yatırmak istediğinizde devlet size 'nereden buldun?' derse, ne yanıt verileceği belirsiz. Muadilleriyle kıyaslandığında Bitcoin, masrafı minimuma indirgiyor, hızı maksimuma çıkarıyor ama sonuçta bir icat ve her icat gibi kötü alanlarda kullanılmaya da müsait" şeklinde konuştu.

Polat, siber paranın reel paralardan en belirgin üstünlüğünün, herhangi bir ülkenin merkez bankasına bağlı olmadığı için hiçbir ülkenin ekonomik durumundan etkilenmemesi olduğuna işaret etti. Kime ait olduğu bilinmediği ve merkezi otorite tarafından izlenip denetlenmediği için Bitcoin ile açılmış hesapların dondurulmayacağını ve el konulamayacağını anlatan Polat, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kimlik bilgilerinin gizliliği, bir otoritenin denetimi altında bulunmayışı sistemi her türlü yasa dışı finansal transfer konusuna açık hale getiriyor. Bitcoin, kara para, uyuşturucu ve kumar gibi legal sisteme dahil olmayan sektörler için son derece uygun bir ortam oluşturuyor. Bu yüzden siber parayı geleneksel para birimlerine çeviren 22 site, vergi kaçırma ve para aklama gibi ciddi suçlamalarla teknik incelemede. Bitcoin'in, en çok San Fransisco, Berlin ve Arjantin'de popüler olduğu görülüyor."

Türkler rağbet etmiyor

Türkiye'nin, Bitcoin penetrasyonunda diğer ülkeler arasında son sıralarda bulunduğunu kaydeden Polat, siber para yazılımının yayınlandığı Sourceforge sitesinden elde edilen bilgilere göre, Türkiye'nin 50 ülke arasında 45. gösterildiğini ve nüfusa oranla penetrasyon oranının yüzde 0.013 olarak hesaplandığını kaydetti.

Ülkelerin nüfuslarına göre oranlanan listede yüzde 0.597 oranla İsveç'in 1. olduğunu belirten Polat, "İsveç'i sırasıyla Finlandiya, Hollanda, Norveç ve Litvanya takip ediyor. Listenin sonunda Türkiye'nin ardından Japonya, Filipinler, Endonezya ve Hindistan yer alıyor. ABD, Bitcoin uygulamasının en çok indirildiği ülke olmasına rağmen, nüfusuna oranla listede 11. sırada yer buluyor" ifadelerini kullandı.

Bitcoin ile bunları alabilirsiniz

Bitcoin almak için birden fazla seçeneğin bulunduğunu ve sanal ödeme sistemleri kullanan yaklaşık bin satıcı bulunduğunu anlatan Polat, şöyle konuştu:

"Bitcoin ile dünyanın farklı noktalarında; araba, altın, gümüş, kontör, giyim eşyası, aksesuar, saat, bilgisayar ve aksesuarları, dijital fotoğraf makinesi, tablet, elektronik sigara, bellek, adaptör, kablo, lazer ve lazer aksesuarı, göz koruyucu gözlük, özel tasarım tıraş bıçağı, güvenlik ve gizlilik yazılımları, telefon kılıfı, kitap, DVD, oyun, gitar, amfi, müzik, sağlık ve kozmetik ürünleri, uçak ve gösteri bileti alınabilir, çikolata, kahve ve yemek sipariş edilebilir, online satranç oynanabilir, otel rezervasyonu yaptırılabilir, uzaya seyahat edebilirsiniz,  üniversite kayıt paranızı ödeyebilirsiniz, yardım sitesine bağış yapabilirsiniz. Hatta bazı siteler Bitcoin ile gerçekleşecek alışverişler için yüzde 20 indirim imkanı sunuyor. Kanadalı bir madencilik kuruluşu da maaşları Bitcoin ile ödüyor." - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title