Haberler

Hükümet Masada Memura Bu Kez Yüzde 7.6 Zam Önerdi

Güncelleme:

Hükümet, Toplu Görüşmelerin 4'üncü Turunda, Memur Maaşlarına Gelecek Yılın Birinci Altı Ayında Yüzde 3.5, İkinci Altı Ayında Yüzde 4, Kümülatif Yüzde 7.6 Zam Yapmayı Önerdi.

Hükümet, toplu görüşmelerin 4’üncü turunda, memur maaşlarına gelecek yılın birinci altı ayında yüzde 3.5, ikinci altı ayında yüzde 4, kümülatif yüzde 7.6 zam yapmayı önerdi.

Toplu görüşmelerin 4’üncü turu, dün Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığında yapıldı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, görüşme öncesinde  yaptığı açıklamada, memur maaşlarına yapılacak zam konusunda önerilen 5 milyar 750 milyon YTL’lik kaynağın yetersiz olduğunu söyledi. Akyıldız, konfederasyon üyelerinin, önceki gün çeşitli illerden başlayan yürüyüşünün, bazı illerde valilikler tarafından engellenmeye  çalışıldığını belirterek, üyelerinin "seyahat özgürlüğü ve demokratik  haklarının engellenmemesini" istedi.

Ramazan müjdesi istiyoruz

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise bugüne kadar söyleyeceklerini  söylediklerini, artık Hükümet’in ne söyleyeceğini göreceklerini dile getirerek, "Ramazana çalışanlara müjde vererek girmeyi önemsiyoruz. Bu  müjdeyi de hükümetten bekliyoruz. Beklentimiz, hükümetin teklifine, ek  ödemelerdeki sıcaklık ve esnekliğe paralel bir yansımayı yapmasıdır"  dedi.

Tekliften rahatsızız

Dün hükümetin teklifini sunmasının ardından, toplantıya saat 16.00’ya kadar ara verildi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, verilen arada Başbakanlık Merkez Bina’dan ayrılırken yaptığı açıklamada, hükümetin kümülatif yüzde 7.6’lık teklifini anımsatarak, enflasyon farkı doğması halinde bunun da karşılanacağının, iyileştirme anlamında değerlendirilen  ek ödeme uygulamasının da 2012 yılına kadar açıklandığı şekilde uygulanacağının ifade edildiğini belirtti. Akyıldız, "Bu, kamu çalışanlarının ücretlerinin artırılması noktasında  beklemediğimiz bir teklif değildir. Ancak bu teklifin orta vadeli plan  çerçevesinde öngörülen enflasyon değeri olarak ifade edilmesi bizleri rahatsız etmiştir" dedi. Akyıldız, toplantıda konuyu Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşmek istediklerini dile getirdi.

Uzlaşmacıyız

Enflasyon hedeflerinin tutturulamadığı bir ortamda, memur maaşlarına enflasyon hesaplarına dayalı bir ücret artışı yapılmaması yönündeki taleplerinin sürdüğünü vurgulayan Akyıldız, "Dileğimiz bu değerlendirmelerin, tek taraflı kalmaması ve bu süre içerisinde Kamu İşveren Kurulunda Maliye Bakanlığı ilgili ve yetkililerince de yapılması, bir uzlaşma zemini konusunda esneme kabiliyetinin ortaya konulmasıdır. Kamu çalışanları adına bu konudaki uzlaşmacı tavrımızı sürdüreceğimizi ve uzlaşmak için gayret sarf edeceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Teklif çok yetersiz

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da hükümetin 2009 yılı için  öngördüğü artış teklifinin kamu çalışanlarının beklentilerini karşılayacak bir rakam olmadığını söyledi. Kamu çalışanlarına maaş zammı için ayrılan kaynağın, pazartesi günü 5  milyar 759 milyon YTL olarak açıklandığını, şimdi ise 51 milyon YTL’lik  artışla bu kaynağın 5 milyar 810 milyon YTL’ye çıkarıldığını belirten Gündoğdu, "Bunun taleplerimizi karşılaması mümkün değil" dedi.

Türk-İş: Açlık sınırı 729 YTL

TÜRK-İş’te yapılan araştırmaya göre, ağustos ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 729 YTL’ye, yoksulluk sınırı 2 bin 377 YTL’ye yükseldi. Türk-İş’in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına ilişkin açıklamasında, dar ve sabit gelirli kesimlerin yokluk ve yoksulluklarının, özellikle Ramazan ayında daha da hissedilir olduğu ifade edildi. "Çaresizlik, ülkemizdeki dar gelirli ve ihtiyaç sahibi milyonlarca kişinin yaşam koşullarını daha da ağırlaştırıyor" denilen açıklamada, mağdur olanların, mağdur edenlerden durumlarını düzeltecek uygulamalar beklediği belirtildi. Türk-İş’in açlık ve yoksulluk sınırı çalışmasının Ağustos 2008 sonucuna göre, 4 kişilik bir ailenin geçen yıl Ağustos ayında 627 YTL olan açlık sınırı 729.83 YTL’ye, 2 bin 44 YTL olan yoksulluk sınırı 2 bin 377.30  YTL’ye ulaştı. Açıklamada, 4 kişilik bir ailenin beslenme için geçen yılın aynı ayına  göre 102.18 YTL, diğer zorunlu harcamalar da eklendiğinde 332.83 YTL ek harcama yapması gerektiğine yer verilirken, asgari ücrette son bir yılda yapılan artışın ise asgari geçim indirimi dahil 84.11 YTL olduğu kaydedildi. Bazı gıda maddelerinin fiyatlarındaki değişimlere yer verilen  açıklamada, açlık sınırı olarak adlandırılan zorunlu gıda harcamasının geçen aya göre 11,84 YTL arttığı belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title