Haberler

Fındıkta 2015 Zor Yıl

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) ile Giresun Ticaret Sanayi Odası (GTSO) tarafından yapılan ortak açıklamada, 30-31 Mart 2014 tarihlerinde yaşanan zirai don olayının ardından meydana gelen afetin yansımalarının 2015 yılında tam manasıyla yaşanacağı belirtilerek, “Bu mağduriyet şimdiden bölgede bir yıkım yaşatmıştır” denildi.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) ile Giresun Ticaret Sanayi Odası (GTSO) tarafından yapılan ortak açıklamada, 30-31 Mart 2014 tarihlerinde yaşanan zirai don olayının ardından meydana gelen afetin yansımalarının 2015 yılında tam manasıyla yaşanacağı belirtilerek, "Bu mağduriyet şimdiden bölgede bir yıkım yaşatmıştır" denildi.

OTSO ile GTSO, fındıkta son dönemde yaşanan zirai don sonucu ortaya çıkan sorunların bürokrasi ve siyasi anlamda çözümü için ortak çalışma yapma kararı aldı. Her iki Oda Başkan ve yöneticileri Ordu'da bir araya gelerek bu kararlarını kamuoyu ile paylaştı.

Bir otelde gerçekleştirilen kahvaltılı basın toplantısına OTSO Başkanı Servet Şahin, GTSO Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, OTSO Meclis başkanı Ufuk Ünal, GTSO Meclis Başkanı Fikret Günaydın ve Oda yöneticileri katıldı. Toplantıda ortak bir açıklama yapan OTSO Başkanı Servet Şahin ve GTSO Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, şu açıklamada bulundular:

"30-31 Mart 2014 tarihlerinde Ordu, Giresun ve Trabzon çevresinde yaşanan kar yağışı ve beraberinde oluşan don afeti nedeniyle bölgemiz fındık üreticisinin ciddi oranda ürün kaybına maruz kaldığı bilinmektedir. 250 bin civarında fındık üreticisinin bölgesinde adeta bir yıkım yaşanmıştır. Serbest piyasaya yıl sonu ve 2015 yılında tam manasıyla yansıması beklenen bu afetin zararı önemli boyutlara ulaşmıştır.

Ordu, Giresun ve Trabzon bölgelerinde yüzde 70-80 oranında kayıp yaşandığı resmi rakamlar ile tespit edilirken, bu süreç sonucunda bölgenin ekonomik anlamda zarar göreceği de belgelenmiş oldu. İlk günden itibaren konuyu takip eden OTSO ve GTSO, yaptığı çalışmalar ve lobi faaliyetleri çerçevesinde yerel ve ulusal kamuoyunun dikkatini çekmeyi başarmışlardır. Ancak yaşanan süreçte mağduriyetin giderilmesi adına neler yapılabileceği konusunda başta Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, ilgili Bakanlıklar ve bölge milletvekilleri konu hakkında bilgilendirilmiş olup aynı zamanda fındık üreticisinin desteklenmesi gerektiği talebinde bulunulmuştur.

Bugün bölgede yaşanan afetin yaralarının sarılması konusunun Ankara'da ana hatlarıyla masaya yatırılması, bölge milletvekillerimiz ile bu süreçten sonra neler yapılabileceği noktasında fikir alışverişinde bulunulması aşamasına gelinmiştir. Dolayısıyla Mayıs ayı içerisinde Ordu ve Giresun milletvekillerimiz ile Ankara düzeyinde bir dizi görüşmeler yapmak üzere her iki Oda icra kurullarınca bir takım toplantılar düzenlenmesi düşünülmekte olup toplantılar neticesinde fındıkta yaşanan don afeti yaralarının nasıl sarılacağı konusunda gerçekleştirilecek çalışmalar ve bulunan çözüm öneri sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması hedeflenmektedir. Ankara'da yapılacak toplantının devamında ise bölge milletvekillerimizin katılımıyla Ordu ve Giresun il sorunları, çözüm yolları ve yatırım aşamasındaki projeler üzerine değerlendirmeler yapmayı planlamaktayız." - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Servet Şahin Giresun Ordu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title