Haberler

Devlet Desteğiyle Gelirini 4'e Katladı

Çitflikten görüntüler- Kaan İlhan ile röportaj- TKDK Kütahya İl Koordinatörü İhsan Kaymak ile röportaj Devlet desteğiyle gelirini 4'e katladı- Kütahya'da hayvancılıkla uğraşan Kaan İlhan, TKDK'dan aldığı destekle kurduğu büyükbaş hayvan çiftliğinde süt üreterek, gelirini 4 kat artırdı- "Robot teknolojisi, büyükbaş hayvanların sağımında büyük kolaylık getirdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ- Çitflikten görüntüler- Kaan İlhan ile röportaj- TKDK Kütahya İl Koordinatörü İhsan Kaymak ile röportaj Devlet desteğiyle gelirini 4'e katladı- Kütahya'da hayvancılıkla uğraşan Kaan İlhan, TKDK'dan aldığı destekle kurduğu büyükbaş hayvan çiftliğinde süt üreterek, gelirini 4 kat artırdı- "Robot teknolojisi, büyükbaş hayvanların sağımında büyük kolaylık getirdi. Bu nedenle sağımda hem verim hem hijyen ve hem de büyük bir katma değer sağlandı" HADİ ŞENGÜL - Kütahya'da hayvancılıkla uğraşan Kaan İlhan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) hibe alarak kurduğu çiftliğinde el değmeden süt üreterek, gelirini 4 kat artırdı.İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmesi küçük olmasına rağmen dünya ölçeğinde robot teknolojisi kullanarak üretim yaptığını söyledi.Daha önce Eskişehir'de hayvancılıkla uğraştığını ve yaklaşık 60 büyükbaş sağımlık hayvanı bulunduğunu anlatan İlhan, "Robot teknolojisi sisteminde, eskiye nazaran süt üretiminde en az 3 kat artış oldu. Gelirimde ise hem fiyat farklılığı hem de süt artışı düşünüldüğünde en az 4 kat artış yaşandı" dedi.Robot teknolojisinin büyükbaş hayvanların sağımında büyük kolaylık sağladığını ifade eden İlhan, şöyle konuştu: "Bu nedenle sağımda hem verim hem hijyen ve hem de büyük bir katma değer sağlandı. Mevcut işletmemizde iki robot sağma makinesi var. 120 sağmal kapasite üzerine kurulu işletmemizde amacımız, kaliteli ve hastalıklardan arınmış süt üretimi yapmak. Burada süt sağma sistemimiz, hayvanlarımızın gönüllü sağım sistemi üzerine kurulur. Ahırımız 3 bölümden oluşuyor; hayvanların gezinme alanı, yatak alanı ve robotumuzun bulunduğu süt sağım alanı. Sağım yapılan robota daha önce lazer sistemi ile hayvanların memelerinin tanımlanması yapıldı. Hayvan robot sistemine ikinci ve üçüncü girişten sonra otomatik robotumuz bu hayvanı tanıyarak gerekli işlemleri yapıyor. Sağım esnasında hayvandan daha önce sağılan süt miktarı otomatik olarak bilgisayara kaydedildiği için robotumuz bir istatistik tutuyor."- "1,8 milyon lirasını kurum olarak hibe verdik"TKDK Kütahya İl Koordinatörü İhsan Kaymak da işletmenin 120 büyükbaş hayvan kapasiteli olduğunu belirterek, "Bu 3 milyon liralık yatırımın 1,8 milyon lirasını kurum olarak hibe verdik. Tesis, Almanya'dan 120 büyükbaş hayvan ithal edilerek faaliyete geçirildi. Bu işletmedeki sağım robotunun maliyeti 1,2 milyon lira civarlarında" diye konuştu.Normalde bir üretici elde ettiği sütün litresini 1 liraya satarken bu tesiste üretilen sütün litresinin 1,2 liraya satıldığını anlatan Kaymak, "Bir üreticimiz, kendisi sağması halinde günlük yaklaşık 9 litre süt alırken burada bir hayvandan 35 litreye kadar süt alınıyor. İşletmemiz bir kere kurumsal bir yapıya kavuşarak normal bir üreticimizin ürettiğinden en az 3 kat daha fazla üretiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Kütahya Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (1)

Basat:

3 kat daha fazla süt sağması mümkün olmadığı gibi sütüne % daha çok para ödenmesi gibi bir durum da yok. neye göre, hangi koşullara göre 3 kat daha fazla? benim çiftlik ortalamam 30 kg, robot gelid 100 kg mı sağıyor yani 1 inekten??? Bu verilerin dayanağı nedir anlamak mümkün değil. kirli bilgilerle palavralarla insanları zehirlemeyin artık

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title