Haberler

Cumhurbaşkanlığı Krizi Halkbank'ı Vurdu

Genelkurmay'ın Kritik Açıklaması ve Cumhurbaşkanlığı Tartışmaları Nedeniyle Yaşanan Siyasi Gerilim Halkbank'ın Halka Arzında Erteleme Beklentisi Yarattı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (Öib), Halka Arzda 4 Mayıs'a Kadar Gelen Taleplerin Yeterli Olmaması Durumunda İhalenin İptali ya da Ertelemesi Kararı Alacak.

Genelkurmay’ın kritik açıklaması ve Cumhurbaşkanlığı tartışmaları nedeniyle yaşanan siyasi gerilim Halkbank’ın halka arzında erteleme beklentisi yarattı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), halka arzda 4 Mayıs’a kadar gelen taleplerin yeterli olmaması durumunda ihalenin iptali ya da ertelemesi kararı alacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, İş Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü İlhami Koç, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda, Halk Bankası’nın bir kısmının halka arzına ilişkin basın toplantısı düzenledi. ÖİB Başkanı Kilci, Genelkurmay’ın kritik açıklamasının ve Cumhurbaşkanlığı tartışmaları ile birlikte ortaya çıkan siyasi gelişmelerin Halkbank’ın halka arz sürecine etkisi konusunda, “Halkbank’ın halka arzında işlemler önceden planlandığı gibi devam ediyor. Bu konuda, bir takım gelişmelere ilişkin değerlendirmeyi gerektirecek bir durum söz konusu değil” diye konuştu.

Halkbank'ın özelleştirilmesi için Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci (Solda) ve Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın (Sağda) kamuoyunu bilgilendirdi.

“HALKA ARZ TEKNİK BİR SÜREÇ”

Kilci, Halkbank halka arz sürecinin tamamen teknik bir süreç olduğunu, borsa ve banka koşullarında gerçekleşeceğini ifade etti. Kilci, hisse satış işlemlerinin önceden planlandığı gibi devam edeceğini anlattı. Kilci, Halk Bankası A.Ş hisselerinin birincil halka arzına ilişkin toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kilci, 2 Mayıs tarihinden itibaren talep toplamaya başlayacaklarını belirterek, önümüzdeki hafta içinde bu işleri sonuçlandırmayı hedeflediklerini kaydetti. Piyasalardaki gelişmelere göre stratejide bir değişiklik olup olmayacağı konusunda da, “Bugün itibariyle yeniden değerlendirme ihtiyacı duymuyoruz. İşlem önceden planlandığı gibi devam edecek. Yeniden değerleme ihtiyacı duymuyoruz” diye konuştu.

“KAPSAMLI RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPMADIK”

ÖİB Başkanı Kilci, toplantının ardından bir grup basın mensubu ile yaptığı sohbette de, borsadaki mevcut duruma ilişkin kapsamlı risk değerlendirmesi yapmadıklarını söyledi. Kilci, “Olumsuz ihtimalleri değerlendirip negatif düşünmek doğru değil. Olumsuzluktan daha fazla olumlu ihtimal var. Piyasanın yönü eskisine göre daha güçlü” değerlendirmesini yaptı.

“BORSA TARİHİ ZİRVESİNDE”

Kilci, bugün gelinen noktada borsanın tarihi zirvesini yaşadığını kaydederek, “Borsa rüştünü ispat etti. Her şey çok iyi olacak, diye bir şey yok. THY’de halka arza gittiğimizde uluslararası piyasalarda kriz vardı ama başarılı bir halka arz oldu” değerlendirmesini yaptı. Halka arzda her şeyin belirgin bir şekilde ortaya konduğunu, fiyatların ilan edildiğini anımsatan Kilci, “Yatırımcı gruplar ilan edildi. Fiyatlar şöyle ya da böyle oldu demek doğru değil. Ne ölçüde risk olduğu Cuma günü ortaya çıkacak. Yatırımcı adına riski yüksek belirlemek gibi bir şey yok. Halka arzlar, her şeyin iyi gittiği zamanlarda yapılmamış” diye konuştu.

“NEGATİF BEKLENTİ YOK”

Başkan Kilci, “talebin düşük olması durumunda nasıl bir tutum izleyecekleri” yönündeki soruya da, “O zaman karar verilir. Negatif bir beklenti yok. Topu taca atmıyorum. Kamu sorumluluğu için olumlu beklenii içindeyiz. 4 Mayıs’ta olumlu sonuç alacağımıza inanıyorum” yorumunu yaptı. Başkan Kilci, Ankara Sanayi Odası’nın Halkbankası’nın Anadolu Yaklaşımı konusundaki tavrına yönelik eleştirilerine de, “Halkbank’a haksızlık yapılıyor. Bu eleştiriler haksız” karşılığını verdi.

ÖİB'NİN 'OLUMSUZ' B PLANI DA HAZIR

Kilci'nin kamuoyu önündeki bu açıklamalarına karşılık, ÖİB'nin, olumsuz senaryoyu da öncelikli olarak hesaba kattığı öğrenildi. ÖİB, 2-4 Mayıs'ta gelecek taleplerini değerlendirecek. Talep yetersiz bulunursa, erteleme ya da iptal gündeme gelecek. ÖİB yetkililerinin, bu durumu da önemli bir olasılık olarak değerlendirdiği ifade edildi.

HALKBANK HİSSELERİ 10 MAYIS’TA BORSA’DA

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Halkbank’ın halka arz işlemlerinin tamamlanmasının ardından 10-11 Mayıs tarihlerinde banka hisselerinin İMKB'de işlem görmeye başlamasını hedeflediklerini söyledi. Kilci, yerli ve yabancı yatırımcıları, bankacılık sektöründe önemli bir yeri olan Halkban’ın halka arz sürecine davet etti. Kilci, kamunun elinde kalan yüzde 75 oranındaki hisselerin özelleştirilmesi konusunda henüz bir karar alınmadığını, halka arzdan sonra değerlendireceklerini söyledi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, İş Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü İlhami Koç, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda, Halk Bankası’nın bir kısmının halka arzına ilişkin basın toplantısı düzenledi. ÖİB Başkanı Kilci, son 3 yılda THY’nin yüzde 23, Petkim’in yüzde 34.5’ini ve son olarak da THY hisselerinin yüzde 28.75’inin halka arzının gerçekleştirildiğini anımsattı. Erdemir, İş Bankası, Migros, Tofaş Türk, Pektim, Tüpraş, POAŞ ve THY olmak üzere birçok şirketin halka arzının gerçekleştiğini anımsatan Kilci, Halkbank’ın yeniden yapılandırma sürecinin de büyük ölçüde tamamlandığını söyledi. Kilci, Halkbank’ın marka birliği, yaygın şube ağı, ölçek büyüklüğü ve güçlü mevduat yapısı yanında Türkiye’nin en kuvvetli KOBİ bankacılığı know-how’ı ile 6.5 milyondan fazla insana hizmet verdiğini anlattı. Kilci, “Bütün halkımızı ve yatırımcıları bu başarı hikayesine ortak olmaya davet ediyoruz” dedi.

Halk Bankası A.Ş’deki kamu hisselerinin 5 Şubat 2007’de ÖYK kararı ile özelleştirme kapsam ve programına alındığını anımsatan Kilci, hisselerinin yüzde 25’ine kadar kısmının halka arz yöntemiyle özelleştirilmesine karar verildiğini anımsattı.

YURTİÇİ TALEPLER TOPLANACAK

Kilci, bu hafta 2-3-4 Mayıs tarihlerinde yurt içi taleplerin toplanacağını belirterek, buna paralel olarak yurt dışı kurumsal yatırımcıların taleplerinin

toplanmasına devam edildiğini kaydetti. Kilci, halka arz işlemlerinin tamamlanmasının ardından 10 veya 11 Mayıs tarihlerinde banka hisselerinin İMKB'de işlem görmeye başlamasını hedeflediklerini söyledi. Halkbank hisselerinin halka arzına ilişkin yatırımcıların üç gruba ayrıldığını anımsatan Kilci, bunların yurtiçi bireysel, yurt içi kurumsal ve yurt dışı kurumsal yatırımcılar olduğunu anlattı.

Halka arzda 1 YTL nominal değerli hissenin satış fiyatının 6.4-8 YTL aralığında belirlendiğini kaydeden ÖİB Başkanı Kilci, şöyle devam etti:

”Halka arz işlemlerinin tamamlanmasını müteakip 10 veya 11 Mayıs tarihlerinde banka hisselerinin İMKB’de işlem görmeye başlamasını hedefliyoruz. Yerli ve yabancı yatırımcıları ülkemizin bankacılık sektöründe önemli bir yeri olan Halkbank’ın halka arzı sürecine katılmaya davet ediyorum.”

YÜZDE 75’İN ÖZELLEŞTİRİLMESİ

ÖİB Başkanı Kilci, kamunun elinde kalan yüzde 75 oranındaki hisselerin özelleştirilmesi konusunda henüz bir karar alınmadığını belirterek, bu konunun halka arzdan sonra değerlendirileceğini anlattı. Kilci, “Bu aşamada bu kadar söyleyebilirim” dedi.

Kilci, bütün bunların halka arz sürecinden sonra değerlendirileceğini belirterek, Halkbank'ın 4603 sayılı kanunla, Ziraat Bankası ile birlikte

özelleştirilmesi öngörülen, Şubat 2007 tarihli ÖYK kararı ile de özelleştirme kapsam ve programına dahil edilen bir banka olduğunu anımsattı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title