Haberler

Bakırın libresi tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı

Güncelleme:

Bakır fiyatları, 5,25 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Yenilenebilir enerji, elektrikli arabalar ve yapay zeka talebi, bakır fiyatlarının rekor kırmasına yol açtı. Bakır madenlerinin talebi karşılamakta zorlanması da fiyatların yükselmesine neden oldu.

Bakırın libresi, 5,25 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Uluslararası piyasalarda, bakır fiyatları yükseliş eğilimini 5. güne taşıdı.

Dün 5,20 dolar seviyesini test ettikten sonra günü yüzde 5 yükselişle 5,02 dolardan tamamlayan bakırın libresi, dünkü kapanışa göre yaklaşık yüzde 4,5 artarak bugün 5,25 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Şu sıralarda 5,19 dolar seviyelerinde seyreden bakırın libresi, nisan ayının sonuna göre yüzde 15'in üzerinde, yılbaşına göre ise yaklaşık yüzde 35 artış kaydetti.

Yenilenebilir enerji, elektrikli arabalar ve yapay zeka (AI), bakıra yönelik talep görünümünü destekleyerek fiyatların rekor kırmasına yol açtı.

Analistler, Çin'in ekonomiyi canlandırmaya yönelik attığı adımların da bakır fiyatlarını yukarı yönlü etkilediğini söyledi. Mart ayında Çin'de bakır izabe tesislerinin bakır işleme ücretlerindeki keskin düşüşe yanıt olarak üretimi yüzde 5 ile yüzde 10 civarında azaltma konusunda anlaşmaya vardığına dair haberler de arz endişelerini meydana getirmişti.

Bakır madenleri talebi karşılamakta zorlanıyor

Bakır madenlerinin küresel çapta talebi karşılamakta zorlanması da bakır fiyatlarının sert yükselmesine yol açtı.

Analistler, bakır fiyatlarındaki yükselişin genellikle ekonomik aktivitedeki güçlenişe işaret ettiğini ancak son dönemdeki artışın arz endişeleri nedeniyle gerçekleşmiş olabileceğini ifade etti.

Dünyanın en önemli bakır üreticilerinden BHP Group'un bir diğer önemli üretici Anglo American'ı 43 milyar dolara satın alma teklifinin reddedildiğini aktaran analistler, geçen günlerde yayınlanan Goldman Sachs raporunda da bakır arzına yönelik endişelerin öne çıktığını anımsattı.

Analistler, bakır madeninin ara malı olarak bir çok üründe kullanıldığına dikkati çekerek, dünya genelinde halihazırda devam eden enflasyonla mücadelenin bakır fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkilenebileceğini bildirdi.

"Yükselişin ana sebebi Çin tarafındaki devalüasyon korkuları"

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, bakırın yükselişindeki ana dinamiğin aslında Çin tarafında var olan devalüasyon korkuları olduğunu söyledi.

Böyle bir ihtimal yükseldiği için bakıra olan talebin arttığının görüldüğünü dile getiren Manukyan, bakır fiyatlarındaki yükselişin endüstriyel talebin artmasıyla yaşanmadığını bildirdi.

Manukyan, "Çin tarafında Amerikan seçimlerinden önce bir devalüasyon olma ihtimali zayıf. Dolayısıyla spekülatif yükselişlerin benzer sertlikte bir geri çekilmeyle mi yoksa bir hafta sonra geri dönerek mi gerileyeceğini söylemek zor." dedi.

"Artan siparişler bakır talebindeki canlanmaya yol açıyor"

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen de bakırdaki arz ve taleple ilgili raporlara bakıldığında aslında talebin artmaya başladığının görüldüğünü belirterek, "O yüzden de bu sene başından beri bakır fiyatlarının özellikle metallerde yükselişe öncülük edeceğini, bir yükseliş olursa bakır fiyatlarıyla başlayacağını zaten sıklıkla konuşuyorduk." ifadelerini kullandı.

Ekonomilerde en kötünün görüldüğü beklentisi ve artık faiz indirimlerinin başlamaya yaklaşmasıyla birlikte bakır tarafında yeniden toparlanma yaşandığını dile getiren Ergezen, özellikle Çin tarafında ekonomik verilerin de bir miktar güçlü gelmeye başladığını söyledi.

Ergezen, Uzak Doğu'da faiz indirimlerinin başlayabileceğine yönelik beklentilerle bölgeye verilen siparişlerde de artışlar olduğunu, bunun da bakır talebindeki canlanmaya yol açtığını ve fiyatları yukarı yönlü etkilediğini bildirdi.

Fiyatlardaki yukarı yönlü seyrin bundan sonraki dönemde de devam edebileceğine işaret eden Ergezen, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bakır talebi yüksek. Özellikle elektrikli araç kullanımının ve yenilenebilir enerjinin artıyor olması, Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve ondan önce de pandemi kriziyle ciddi bir talep artışı oldu. Bunun etkilerini bakır fiyatlarında görüyoruz. Aynı zamanda uluslararası ticarette de ABD'nin Çin'e engeller koyması, yeni vergiler getirmesi, Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, bütün bunlara da baktığımızda da bakırın ön plana çıktığını görüyoruz. Bu güçlü seyrin de endüstriyel metallerde o yükseliş trendinin başlamasıyla devam edeceğini söyleyebiliriz."

Kaynak: AA / Ekonomi

Enerji Finans Ekonomi Güncel Haberler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Bakmadan Geçme

Kurban Bayramı özel sektöre 9 gün tatil mi? Kurban Bayramı tatili toplam kaç gün, 9 gün tatil kimleri kapsıyor? Kurban kesmeden önce ne söylenir, nasıl tekbir getirilir? Kurbanlık keserken nelere dikkat edilmelidir? En yeni ve duygusal Babalar Günü mesajları 2024! Anlamlı ve kısa Babalar Günü sözleri neler? Kurban Bayramı özel sektöre 9 gün tatil mi? Kurban Bayramı tatili toplam kaç gün, 9 gün tatil kimleri kapsıyor? Kurban Bayramı ve Babalar Günü mesajları 2024! En yeni, anlamlı ve ayetli Kurban Bayramı sözleri neler? Kısa ve duygusal Babalar Günü sözleri! Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title