Haberler

Atatürk Havalimanı'nın 3 Aydır Kapalı Olan ve Yenilenen Pisti Açıldı

İlk inen THY uçağı oldu Faik KAPTAN/İSTANBUL, (DHA) ATATÜRK Havalimanı'nda özellikle yağışlı havalarda uçakların inişinde pilotların zorluk yaşadığı ve adı 'Sabıkalı Pist'e çıkan, üç aydan bu yana da Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) bakıma aldığı 06-24 pisti bugün saat 09:30'da kullanıma açıldı.

İlk inen THY uçağı oldu

Faik KAPTAN/İSTANBUL, (DHA)

ATATÜRK Havalimanı'nda özellikle yağışlı havalarda uçakların inişinde pilotların zorluk yaşadığı ve adı 'Sabıkalı Pist'e çıkan, üç aydan bu yana da Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) bakıma aldığı 06-24 pisti bugün saat 09:30'da kullanıma açıldı.

06/24 pistinin adı, gerşek kuzey ile manyetik kuzey arasındaki sapma aşısı ele alınarak yapılan değerlendirmede 05/23 oldu. Piste ilk inişi Türk Hava Yolları'nın (THY) Denizli-İstanbul seferini yapan Boeing B 737-800 tipi 'Mudanya' isimli uçağı yaptı. THY uçağının hemen arkasından Onur Air'in uçağının pilotu adeta gösteri uçuşu yaparcasına, piste iniş yaptı.

Devlet Hava Meydanları İstanbul Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur pistin normal açılışının saat 09.00 olduğunu fakat ilk inen uçağın milli havayolu şirketi THY olmasını istediklerini belirterek, inişin 09.30'da gerçekleştiğini söyledi. Özuğur "Bu pisti 8 Martta kapatmıştık. Hava şartlarının yağmurlu olmasına rağmen zamanında pistimizi açtık ve pistimizi 300 metre uzattık. Pistimiz taş mastik denilen özel bir asfaltla kapatıldı. Personelime ve müteahhit firmaya teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.

1 Ağustos 1953'te hizmete giren pist, Atatürk Havalimanı'nın en eski pistiydi. Ağır trafik yükünden dolayı düzgün satıh özelliğini yitiren pist kötü hava koşullarında Cat I ve Cat II kategorisinde olduğu için yetersiz kalıyordu.

PİSTİN UZUNLUĞU 2600 METRE OLDU

Pistin uzunluğu 2300 metre olduğu için özellikle yağışlı havalarda zaman zaman uçaklar pisten çıkıyordu. 05/23 pistinin uzunluğu 2600 metreye çıkartıldı ve uzatılabilmesi için Atatürk Havalimanı'nın Florya yolu ötelenerek eski yol havalimanı sınırları içerisine dahil edildi.

Türkiye'de hava trafiğinin yüzde 35'inin gerçekleştiği Atatürk Havalimanı'na sadece 2010 yılında 300 milyon lira, 1999-2009 yılları arasında da toplam 710 milyon lira yatırım yapıldı.

PİSTLERİN TANITIM NUMARASI NİÇİN DEĞİŞTİ

Yeni pistin yapımcı firması EKO inşaatın proje müdürü Beyhan Torun, yeryüzünün kendi içindeki hareketleri sonucu gerçek kuzey ile manyetik kuzey arasındaki sapma açısı ele alınarak yapılan değerlendirmede 06/24 pistinin tanıtım numarasının "05/23", "18/36" pistinin tanıtım numarasının da aynı kriterler çerçevesinde "17/35" olarak değiştirildiğini söyledi. Bakım ve onarım çalışmaları tamamlanan 05/23 pistindeki önceden üç olan taksi yolu sayısı da 5'e çıkarıldı. Bu taksi yolları sayesinde uçaklar pistte artık daha az bekleyecek, böylelikle trafik akışı hızlanacak.

Yılda 285 bin uçağın indiği Atatürk Havalimanı'na dakikada bir uçak iniyor. 2010 yılında meydandaki yolcu sayısının yüzde 10, uçak trafiğinin ise yüzde 7 artması bekleniyor.

Dünya standartları ve en yeni teknoloji ile inşa edilen 05/23 pisti ile ilklere imza atılmış oldu. İlk kez beton üzerine güvenli bir şekilde asfalt kaplama yapılmasına imkan sağlayan çatlak önleme tabakası yapıldı. Bir havaalanı pistinde aşınma tabakası olarak ilk kez taşmastik asfalt kullanıldı. İlk kez cam elyaftan yapılmış file malzemesi ile asfalt güçlendirme yapıldı. Havaalanı pisti yapımında sıcak karışım asfalt üretimi için normal bitüm yerine SBS katkılı polimer modifiye bitüm kullanıldı.Pist aynı zamanda yağan yağmurda su tutmuyor. Uçakların inişi esnasında oluşabilecek su yatağı da yenilenen pistte görülmeyecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title