Haberler

Türk-İş, asgari ücret zammı için komisyona teklifini iletti: 6 bin 391 liranın altında kalmasın

Güncelleme:

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dün gerçekleştirdiği toplantının ardından bugün ikinci kez bir araya geldi. 15.30'da başlayan toplantı yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, yarın bir toplantı daha olmasını beklediklerini belirterek, "6 bin 391 lira açlık sınırını ifade ettik, bunun altında kalmasın dedik." ifadelerini kullandı.

Milyonlarca vatandaşın beklediği ara zam için bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Görüşme sonrası kameraların karşısına geçen Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücret artışında enflasyon artışının dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

"YARIN BİR TOPLANTI DAHA OLMASINI BEKLİYORUZ"

Nazmi Irgat, iyi bir çalışma yaptıklarını söyleyerek "Hayat pahalılığının olduğu bir dönemdeyiz. Asgari ücreti ikinci 6 ayda artırmak zorunda kaldık. Asgari ücrette enflasyonun altında bir artış kabul edilebilir değil. Yarın bir toplantı daha olmasını bekliyoruz. Üçüncü toplantıda komisyonun son kararını vermesi gerekiyor, bu da muhtemelen yarın olur." açıklamasında bulundu.

"6 BİN 391 LİRANIN ALTINDA KALMASIN"

Sözlerini sürdüren Irgat, "Enflasyon oranlarını ortaya koyduk. İnsanca yaşayabilecek bir ücreti insanların hak ettiğini ifade ettik. Bugün itibariyle 15 milyon 200 bin çalışan var. Bunların 2 milyon 200 bini örgütlü. İnsanca yaşayabileceğimiz bir ücreti ifade ettik. Geldiğimiz noktada işverenlerin istekleri oldu. 6 bin 391 lira açlık sınırını ifade ettik, bunun altında kalmasın dedik." ifadelerini kullandı.

Türk-İş, asgari ücret zammı için komisyona teklifini iletti: 6 bin 391 liranın altında kalmasınTürk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat.

YOKSULLUK SINIRI NE KADAR?

Türk-İş'in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın 2022 Haziran ayı sonucuna göre; gıda enflasyonu yüzde 117'yi aştı. Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 6 bin 391 liraya, yoksulluk sınırı da 20 bin 818 liraya çıktı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAYACAK

Komisyonun gerçekleştirdiği toplantıların ardından yeni asgari ücret rakamını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile açıklaması bekleniyor.

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMDE

Mevzuat gereği Asgari Ücret Tespit Komisyonunun aldığı zam kararı, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi takip eden ayın başında uygulamaya giriyor. Yeni asgari ücret rakamının beklentiler doğrultusunda yarın açıklanması halinde, artışın 1 Temmuz itibarıyla geçerli olabilmesi için yönetmelik değişikliği gerekecek. Bu doğrultuda, yönetmelikte asgari ücretin yürürlüğe girme tarihiyle ilgili ifadelerin, "Asgari ücret başka bir yürürlük tarihi belirtilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer." şeklinde değiştirilmesi bekleniyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 4 BİN 253 LİRA

2021'de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50'lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

MASADA YÜZDE 20-25 SEÇENEKLERİ VAR

Komisyonun masasında yüzde 20-25'lik zam oranları bulunuyor. Eğer brüt asgari ücrete yüzde 20 oranında zam yapılırsa asgari ücret brüt 6.004,80 lira, net 5.104 liraya çıkacak. Yüzde 25 artışla asgari ücret brüt 6.255 lira, net 5.316,75 lira olacak.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Asgari Ücret Türk İş Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (12)

Ilker Yılmaz:

halka şirin görünmek için asgari ücrete zam yapın da işsizler ordusu artsın

298
239
yanıtYanıtla
muhasebe muhasebe:

DOĞRU AMA EKSİK BİLGİ.ASGARİYİ HESABINA YATIRIR PATRON SONRA BİRAZINI GERİ İSTER.SONUÇTA ASGARİ ÜCRETİ DEVLET BELİRLEMİYOR,PARA VEREN PATRON BELİRLİYOR.ÖRNEK İŞ GÖRÜŞMESİNE GİDİYORSUN PATRON 3.500 DİYOR.SONRA DA YERSEN DİYOR.İŞ BULAMAYINCA MECBUR KABUL EDİYORSUN.

yanıt2
yanıt2
Ayhan Er:

Klasik iş veren yorumu her şeye zam yaptınız herşeye maliyetin 0.1 krs dan bile fedakarlık yapmadiniz.Gecen yıl bir kazanirken cirosal bazda 6 kazanıyorsunuz.Asgari ücrete zam gelecek diye zıplayın ki bunu da kurusu kuruşuna yansıtacaksiniz fedakarlık mi edeceksiniz.

yanıt1
yanıt0
by nokta:

Verse dert vermese dert

yanıt0
yanıt0
ferhat demir:

Sizin gibi beyinlere kim ne yapsa yaranamaz.

yanıt0
yanıt0
Akin Caglar:

Adam zam yapsa suçlu oluyor, yapmasa suçlu oluyor sizlere nasıl yaranacak anlamış değilim.

2
2
yanıtYanıtla
erdinç dinçer:

Asgari ücretin pazarlığı uzun sürerken işveren teşvikleri vekil maaşları anında süratle çıkıyor neden acaba

3
0
yanıtYanıtla
kemal üstüner:

asgari ücret açlık sınırının altında kalmasın diyor da TÜRK iş peki İTİS zamanı geldiğinde kamu işçilerine yoksulluk sınırı 20 bin liranın altında kalmasın diyecekmi merak ediyorum.

0
1
yanıtYanıtla
Özgür Sevindik:

Aman acele etmeyin kamuya yaptığıniz gibi bir zam verirsiniz sindire sindire yavaş yavas kirpa kırpa sonuç %5 üstünü de 1 ayda tamamlarlar artik

0
1
yanıtYanıtla
erdinç dinçer:

Şu güzel memlekette ne zaman bordrosu emekliye ve memura asgari ücrete iyileştirme günlerce komisyonda görüşülüyor ne hikmetse vekil maaşlarına veya işverenlerin vergi affına sgk faizi silinmesi teşvik kredisi gibi elite verilen fayda ise komisyonumuz anında çıkar

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title