Haberler

Artvin'de mavi yemiş için hasat zamanı

Güncelleme:

Artvin'de mavi yemiş için hasat zamanı Kilogramı 100 lira satılan mavi yemişin faydaları saymakla bitmiyor Binlerce kişi ürettiği mavi yemişi almak için sırada bekliyor Artvin'in Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde bulunan mavi yemiş bahçelerinde hasat başladı.

Artvin'de mavi yemiş için hasat zamanı

Kilogramı 100 lira satılan mavi yemişin faydaları saymakla bitmiyor

Binlerce kişi ürettiği mavi yemişi almak için sırada bekliyor

ARTVİN - Artvin'in Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde bulunan mavi yemiş bahçelerinde hasat başladı. Oldukça yağış alan ilçelerde, sanayileşmenin olmaması ve havasının temiz olması mavi yemiş meyvesinin kalitesini yükseltiyor. Kanser hastaları başta olmak üzere, tansiyon ve şeker hastalarının daha çok kullandığı meyvenin kilosu ise 100 liradan satılıyor.

Kemalpaşa ilçesinde yaşayan beden eğitimi öğretmeni Fatih Kıran (41), mavi yemiş bahçesine sahip olan üreticilerden sadece biri. Mesleğini bırakıp mavi yemiş bahçesi kuran Kıran, hasat zamanının başladığında kendisine binlerce talep geldiğini söyledi. 15 yıldır tarımla ilgilendiğini, çay bahçesini ve kivi bahçelerini sökerek yerine mavi yemiş bahçesi kurduğunu belirten Kıran, 11 yıldır mavi yemiş üretimi yapıyor.

Türkiye başta olmak üzere ABD, İngiltere, Almanya gibi dünyanın bir çok ülkesinden 62 bin kişilik sipariş listesi bulunduğuna dikkat çeken Kıran, önceliği kanser hastalarına verdiğini söyledi. Kıran, hali hazırda 4 bin alıcının siparişlerini hazırladıklarını söyledi.

"12 dönüm arazide 3 ton mavi yemiş yetiştiriyor"

12 dönüm bahçesi olduğunu kaydeden Kıran "Orta boy sistemle, 3 ton ürün elde ediyoruz. Ülkemizde genellikle Karadeniz bölgesinde yetişen mavi yemiş, yağışın fazla olması, iklimin ve sanayi bölgesi olmadığı için Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde verim anlamında daha yüksek, aynı zamanda organik kalitesi daha iyi. Genellikle kanser hastaları,şeker hastaları ve gözle ilgili rahatsızlığı olan kişiler tercih ediyor. Ama başı kanser hastaları çekiyor. 7-8 yıldır devamlı kullanan kanser hastalarımız bulunmakta. Aktif olarak 62 bin kişiyle iletişim halindeyiz. Kayıtlı 4 bin kişi şuan mavi yemiş bekliyor. Siparişleri hazırlarken kanser hastaları veya diğer hastalara öncelik veriyoruz" dedi.

Mavi Yemiş tarlasını ve hasadı yerinde inceleyen Tarım İl Müdürü Dursun Okur, Artvin genelinde 37 dönüm mavi yemiş bahçesi olduğunu söyledi. Okur, "Mavi yemiş, asidik toprakları seven bir meyve olduğu için genellikle sahil ilçelerimizde yetişiyor. Ama biz iç kesimlerde bulunan ilçelerimize de yönelik çalışmalarımızı yapıyoruz. Çaya alternatif olarak düşünülen bir ürün, 2017 yılından itibaren yapılan çalışmada, yüzde yüz fidan desteği sağladık. Yakından yine yüzde yüz hibeli fidan dağıtımımız olacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kemalpaşa Artvin Hopa Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ayhan Gider kimdir? Milletvekili Ayhan Gider kaç yaşında ve nereli? SON DAKİKA: Deprem mi oldu? Ege'de deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? Öğretmen atamalarında mülakat kalkacak mı? Mülakat kaldırılacak mı? Bakan Tekin ne söyledi? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı şifresiz mi? Buse Naz Çakıroğlu kimdir? Buse Naz Çakıroğlu kaç yaşında, nereli? GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128112 29 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 29 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 29 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 29 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Nihal Candan röportajında ne dedi? Nihal Candan cezaevinden çıktı mı? Nihal Candan tahliye oldu mu? Nihal Candan'ın son hali! Resmi Gazete bugün (29 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 Mayıs afişleri! İşte en güzel Whatsapp, Facebook, Instagram HD, kaliteli 1 Mayıs kaliteli görseller ve resimler! 29 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title