Haberler

Dünyada Şok

ABD Temsilciler Meclisi 700 Milyarlık Destek Paketini Reddetti.

ABD Temsilciler Meclisi 700 milyarlık destek paketini reddetti.

Nefesler tutuldu. Bütün dünya ABD Temsilciler Meclisi'ndeki oylamaya kilitlendi. Ancak beklenen yardım kararı çıkmadı. 700 milyar dolarlık yardım 205'e karşı 228 oyla reddedilince bütün dünyada büyük bir şok yaşandı.

Demokrat Parti milletvekillerinin çoğunluğu olumlu oy kullanırken Cumhuriyetçi Parti'li milletvekillerinin çoğunluğu ise pakete karşı oy verdi.

700 milyar dolarlık kurtarma paketinin Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde reddedilmesinin ardından Başkan George W. Bush'un bu gelişmeden büyük hayal kırıklığına uğradığı açıklandı.

Beyaz saray sözcüsü Tony Fratto, "Ülkenin çaresi bulunması gereken zorlu bir krizle karşı karşıya olduğundan kuşku yok. Başkan, oylama sonucundan büyük hayal kırıklığına uğradı" dedi. Sözcü, Bush'un ilerleyen saatlerde ekonomi kurmaylarıyla bir araya gelerek bundan sonraki adımları görüşeceğini söyledi.

PELOSİ  SORUMLU TUTULDU

Oylamada red kararının çıkmasının ardından Temsilciler Meclisi'nde yapılan ilk açıklamalarda Cumhuriyetçi Partililer, sonucun negatif çıkmasından kısa süre önce "partizanca" bir konuşma yaptığını savundukları Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi sorumlu tuttular.

Kampanyasına Colorado eyaletinde devam eden Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama, paketin başarısızlığa uğramasına karşın ekonomiyi bu zor dönemeçten çıkaracak ve Kongre'den geçebilecek bir paketin mutlaka çıkarılması gerektiğini söyledi.

PAKET NE ÖNGÖRÜYOR

ABD'de son onyılların en büyük devlet müdahalesi niteliğini taşıyan bu önlem, Kongre'deki muhaliflerden gelen çağrılar üzerine, paketin nasıl kullanılacağına ilişkin geniş bir denetim mekanizmasının oluşturulmasını da içeriyor.

700 milyarlık kurtarma paketi, bankalar ve finans kuruluşlarının elindeki batık kredileri devletin üstlenebilmesini öngörüyor.

110 sayfayı bulan yasa teklifinde, uygulayıcı olan Hazine Bakanlığı'nın adımlarını denetleyecek bir bağımsız genel müfettiş atanması ve çeşitli denetim kuruluşlarının yanı sıra Hazine Bakanlığı, Merkez Bankası Fed ve İmar ve İskan Bakanlığı'nın da temsil edileceği bir Finansal İstikrar Denetleme Kurulu oluşturulması öngörülüyor.

Yasa teklifine göre, Hazine Bakanı'nın hemen kullanımı için 250 milyar dolarlık bir fon sağlanması ve Başkan'ın gerekli olduğunu iletmesi durumunda 100 milyar doların daha ardından kullanıma girmesi planlanıyor.

Teknik olarak, ikinci 350 milyar dolarlık bölümün kullanıma girmesine Kongre'nin itiraz etmesi mümkün. Ancak böyle bir itiraz gelmesi durumunda Başkan'in da bunu veto etme yetkisi olacak.

Kongre'nin bu vetoyu aşabilmesi için üçte ikilik bir çoğunluk gerekecek. Uzmanlar, böyle bir durumda Kongre'nin böyle bir çoğunluğa ulaşmasının hiç kolay olmayacağını belirtiyor.

Hazine Bakanı Henry Paulson, paket uyarınca ayda yaklaşık 50 milyar dolarlık bir bölümün kullanılacağını tahmin ettiğini söyledi.

Başkan Bush da devletin üstleneceği batık kredilere konu olan varlıkların sonunda bir aşamada satılacağını ve bu paketin bedelinin en azından bir bölümünün geri alınacağını belirterek, sonuçta paketin toplamının 700 milyar dolardan çok daha az olacağını kaydetti.

Bush, "Bu plan, ABD'nin finans sistemimizin istikrarını ve güveni yeniden kurmakta ciddi olduğuna ilişkin bütün dünya piyasalarına güçlü bir mesaj gönderecek" dedi.

 

Başkan Bush, planın, sıradan ailelere ve iş sahiplerine, alımlarını yapma, mallarını gönderme ve ödemelerini gerçekleştirme yönünde krediye ulaşma imkanı sağlayacağını vurguladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title