Haberler

Sırada Ermenistan Azerbaycan Çözümü Var

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye ve Azerbaycan'ın Ermenistan ile İlişkilerinin Normalizasyonu İçin Önümüzdeki Birkaç Hafta İçinde ABD, Rusya ve İsviçre'nin de İçinde Olduğu Kapsamlı Bir Sürecin Başlayacağını Söyledi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye ve Azerbaycan’ın Ermenistan ile ilişkilerinin normalizasyonu için önümüzdeki birkaç hafta içinde ABD, Rusya ve İsviçre’nin de içinde olduğu kapsamlı bir sürecin başlayacağını söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ’ın, ABD Başkanı Barack Obama’nın 24 Nisan açıklamasına ilişkin gündemdışı konuşmasına yanıt veren Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi için başlayan sürecin devam ettiğini söyledi. Babacan özetle şunları ifade etti:

Azerbaycan ile Ermenistan cumhurbaşkanları, görüşmelerde önemli mesafe almış durumdalar. Her iki ülkeden aldığımız sinyaller, siyasi irade bu sorunların da aşılabileceği yönünde. Burada bir umut ışığı var, çözüm ihtimali görünüyor. Bu da öyle çok uzun, yıllarca sürecek bir süreç değil. Eğer, iki ülke gerekli iradeyi ortaya koyarsa, eşbaşkan olarak Rusya ve ABD ağırlığını koyarsa, bu sorunlar makul sürede çözülebilir.

Rusya, ABD, İsviçre, Azerbaycan, Türkiye ve Ermenistan, altı ülkenin birbiriyle çok taraflı ya da ikili olarak sürekli çalışma, müzakere ve istişare içinde oldukları bir diplomasi sürecinden bahsediyoruz. Hedeflediğimiz, kazan-kazan sonucudur. Önümüzdeki bir kaç hafta içinde kapsamlı bir siyasi istişare süreci başlatacağız. Bu süreçte, konu bütün detaylarıyla, bu ülkelerde tartışılacak. Bunun zamanlaması altı ülkeyle yapılan diplomasi trafiğinin sonunda belirlenecek.

Türkiye-Ermenistan arasındaki diplomatik süreç, Eylül 2008’den sonra siyasi düzeye çıkarıldı. Süreç hakkında Azerbaycan sürekli olarak en üst düzeyde bilgilendirildi. Türkiye’nin Ermenistan ile yürütülen müzakerelerde ilkeli, dikkatli, sabırlı olması gerekir. Türkiye’nin ilke ve politikalarından taviz verilemez.

Türkiye-Azerbaycan ilişkileri başka ülkelerle mukayese edilmeyecek kadar özeldir. Yukarı Karabağ sorunu çözülmeden, bölgede kalıcı, huzur, istikrar ve iyi komşuluk ilişkilerini kurmak mümkün değil.

İç siyasetten kaynaklanan nedenlerle yapıldığı anlaşılan Obama’nın bildirisinde yer alan bazı ifadeler ve 1915 olaylarıyla ilgili tarih yorumunu kabul etmemiz mümkün değildir. ABD Dışişleri Bakanı ile yaptığım görüşmede, Obama’nın açıklamasına ilişkin görüşlerimizi ve duyduğumuz üzüntüyü ilettim.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title