Haberler

Milli Giysi Sıkıntısı

Liderlerin Zirvenin Yapıldığı Ülkenin Milli Kıyafetini Giymesinin Adetten Olduğu Apec Zirvesi, Avustralya'da Toplanıyor. Fakat Avustralya'nın Milli Bir Giysisi Yok.

Liderlerin zirvenin yapıldığı ülkenin milli kıyafetini giymesinin adetten olduğu APEC zirvesi, Avustralya’da toplanıyor. Fakat Avustralya’nın milli bir giysisi yok.

Bush da dahil liderlere mayo ve parmakarası terlik giydirilmesi bile gündeme geldi. Büyük ihtimalle yağlı deriden diz boyunda ceket ve kovboy şapkaları giydirilecek.

ŞİLİ’de panço, Endonezya’da batik gömlek, geçen yıl da Vietnam’da ipekten yapılma milli tüniklerden giydiler. Şimdi Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi’ne evsahipliği yapma sırası Avustralya’da. Fakat Avustralya’nın liderlere giydirebileceği Speedo mayo ve parmakarası terlik dışında bir milli giysisi bulunmuyor. Bürokratlar bu soruna bir çare bulmaya çalışırken Avustralya Başbakanı John Howard, "mayo ve terlik olmaz" diye kestirip attı.

APEC, Pasifik Okyanusu’na kıyısı bulunan aralarında ABD, Japonya ve Çin’in de bulunduğu 21 ülkeden oluşuyor. Her yıl liderler bir üye ülkede buluşuyor ve kültürlerin kaynaşmasını sembolize etmesi için o ülkenin milli giysilerine bürünüp aile fotoğrafı çektiriyor. Geçen yıl Vietnam’da ’ao dai’ diye anılan ipek tüniklerden giymişlerdi. 8-9 Eylül’deki zirveye evsahipliği yapan Avustralya ise hálá konuk liderlere ne giydireceğine karar veremedi. İngiltere’den kaçan ya da yollanan kanunsuzların kurduğu Avustralya’da Aborjinlerinki dışında özgün bir kıyafet tarzı yok.

CEKET VE KOVBOY ŞAPKASI

Bu nedenle Avustralyalı bürokratlar, günler önceden liderlere ne giydireceklerine karar vermeye çalıştılar. Liderlere ülke plajlarında bolca görülen Speedo mayo ve parmakarası terlik giydirilmesi bile gündeme geldi. Fakat bu konuda son noktayı Başbakan Howard koydu. Nine tv kanalına konuşan Başbakan Howard, "Avustralya’ya özgü olacak. Speedo ve parmak arası terliğe karşıyım. Diplomasiye yaraşmaz" dedi.

Avustralya medyası spekülasyonlara devam ederken, ortak bir görüş de oluşmaya başladı. Buna göre liderlere Avustralya kırsalında kovboyların giydiği dize uzanan yağlı deriden ceket ve bot giydirilecek. Giysi, başa takılan Akubra diye anılan kovboy şapkalarıyla tamamlanacak. APEC liderleri 1993 yılında Seattle’da yapılan ilk zirvede spor kıyafet giymişti. Bir yıl sonra ise dönemin Endonezya lideri Suharto, liderlere renkli yerel gömleklerden dağıtmıştı. Howard en çok da 1997 yılında Kanada’da kendilerine dağıtılan pilot montunu sevdiğini belirterek "Eve gittiğimde oğullarım montu benden aşırmaya çalıştı" dedi.

Howard, bir defasında da Bush’un yerel giysilere büründükten sonra "İyi ki seçimleri yeni atlattım" dediğini de aktardı. APEC zirvesinde liderler Dünya Ticaret Örgütü çerçevesinde uluslararası ticari görüşmelerin yeniden başlaması ve küresel ısınma gibi sorunları ele alacak.

Bilgi notu: 21 APEC ülkesi

ABD, Avustralya, Brunei, Çin, Endonezya, Filipinler, Güney Kore, Hong Kong, Japonya, Kanada, Malezya, Meksika, Papua Yeni Gine, Peru, Rusya, Singapur, Şili, Tayvan, Tayland, Vietnam, Yeni Zelanda.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title