Haberler

Londra: Avrupa Basınında Bugün

Avrupa basınında bugün, özellikle insani boyutuyla, Lübnan'da yaşananlar, Lübnan'da tampon bölgede, uluslararası bir barış gücünün konuşlandırılması fikri, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin bugünkü Londra gezisi, Milano'da 12 bin seyirci kapasiteli Civic Arena'da, İrlandalı rock şarkıcısı Sir Bob Geldof'un konseri için sadece 45 kişinin gelmesi gibi başlıklar öne çıktı.

Avrupa basınında bugün, özellikle insani boyutuyla, Lübnan'da yaşananlar, Lübnan'da tampon bölgede, uluslararası bir barış gücünün konuşlandırılması fikri, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin bugünkü Londra gezisi, Milano'da 12 bin seyirci kapasiteli Civic Arena'da, İrlandalı rock şarkıcısı Sir Bob Geldof'un konseri için sadece 45 kişinin gelmesi gibi başlıklar öne çıktı.

BBC'nin Türkçe internet sitesi "http://www.bbc.co.uk/turkish/" adresinde yer alan basın özetlerine göre, Independent Gazetesi, İsraillilerin Taire'de köylülere evlerinden ayrılmaları talimatı verdiğini, talimatın yerine getirilmesinden sonra ise onlara saldırdıklarını yazdı. İlk sayfasında, İsrail'in Lübnan'a yönelik bombardımanlarından birinde yaralanan 16 kişiden biri olan anne ve yanında ağlayan 12 yaşındaki oğlu Ali Şaita'nın fotoğrafına yer veren gazete, manşetinde, "Bir savaş suçu mu?" sorusunu sordu. Gazete muhabiri Robert Fisk, İsrail birliklerinin Lübnan'da ikinci kez savaş suçu işlediğini yazdı. Ayrıca haberde şu ifadeler de yer aldı: "İsrail ordusu 9 gün önce de komşu köy Marvahin'de köylülerden evlerinden ayrılmalarını istemişti. Daha sonra halkın taşındığı kamyonlardan birine füze attılar, içerdeki kadın ve çocukların ölümüne neden oldular. Taire'de ise sivilleri öldürdüğü sanılan Hellfire füzesinin Florida'da Lockheed Martin şirketince üretildiği sanılıyor". Independent'ın yazarlarından Bruce Anderson "Savaş cehennemdir. Özellikle de masum sivilleri etkilediğinde" diye başladığı yazısını, "Bazen savaşmak gerekir. Eğer İsrail Hizbullah'ı Lübnan'dan atmakta başarılı olur ve bölgede bazı emelleri olan İran'ın burnuna bir yumruk çakabilirse, hepimiz güçlü olacağız. Bazı taktikleri ne kadar pis olursa olsun, İsrail çıkarımıza bir savaş yürütüyor" şeklinde sürdürdü.

Guardian ise sayfalarında İsrail Gazetesi Haaretz'in yazarlarından Gideon Levy'nin yazılarına yer verdi. Levy, artık savaşı durdurma zamanının geldiğini, bu savaşın sadece İsrail'in itibarını lekelediğini ifade ederek, "Biz daha önce de buradaydık. Hem de birden çok kez. Savaşlar ulusal düzeyde başladı, büyük bir krizle bitti. Hava gücünün yeterli olmadığı açıkça görüldüğünde, karadan işgal başlayacak. Lübnan'ın bir bataklık olduğu yönündeki klişe tekrarlanacak. Askerler öldüğünde, protestolar artacak, toplumu bölecek" dedi.

"KOMUTAYI FRANSA VE TÜRKİYE ÜSTLENSİN"

Fransız Liberation Gazetesi'nin ilk sayfasında ise Lübnan sınırına ilerleyen bir İsrail tankının fotoğrafı var. Gazetenin, "Bombalar altında diplomasi" başlığıyla verdiği haberde, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Orta Doğu turuna başlarken, Lübnan'da tampon bölgede uluslararası bir barış gücü konuşlandırılması fikrinin ağırlık kazandığı, NATO'nun göndereceği bir gücü, Fransa ve Türkiye'nin birlikte komuta edebilecekleri ifadelerine yer verildi. Ancak Liberation bu noktada 1983'te Beyrut'ta düzenlenen ve 58 kişinin öldüğü bir saldırıyı hatırlatarak, "Drakka'daki saldırıda ölen Fransız askerlerin hatırası insanlara şunu hatırlatacaktır: Ne kadar iyi niyetle yapılırsa yapılsın, Lübnan'da bir müdahale risksiz değildir".

Times ise manşetinde Condoleezza Rice bugün Orta Doğu turuna çıkarken, tüm gözlerin Suriye'ye döndüğünü belirtti. Gazete, Washington'un Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün'den, Hizbullah'ın İsrail'e roket saldırılarını önlemesi için Suriye'ye baskı yapmalarını istediğini vurguladı. Times bu noktada Suriye'nin Lübnan'daki krizi bir fırsat olarak gördüğüne dikkat çekerek, "Suriye yardım teklifinde bulundu ama iki talebi var: İsrail'in mahkumları serbest bırakması ve Şebaa Çiftlikleri'nden çekilmesi. Ancak Şam'ın uzun vadede iki hedefi daha bulunuyor. Birincisi, İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki işgalinin son bulması. İkincisi de, Amerika ve Batı'nın Beşar Esad hükümetiyle, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'ye yönelik suikastle ilgili anlaşmazlığa son vermesi" ifadelerine yer verildi.

Daily Telegraph ise başyazısında Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'a yaptığı çağrıda, "Rice'ın kısa vadeli hedefleri, bir ateşkes sağlanması ve uluslararası bir istikrar gücünün bölgeye konuşlandırılması olmalıdır. Ancak aynı zamanda Amerikan Yönetimi, Suriyeliler ve İranlılarla doğrudan görüşmeleri dışlamamalıdır. Amerika'nın görüşünü dile getirmekte yaptırım tehdidi, hatta askeri güçle desteklenmiş doğrudan diplomasi, vekillere güvenmekten daha iyidir" dedi. Financial Times da Suriye'nin Orta Doğu'da barış için Washington'la diyalog istediğini yazdı. Gazeteye konuşan bir Batılı diplomat Şam Yönetimi'nin tehlikelerin farkında olduğunu söyleyerek, "Suriyeliler, eğer gelecekte yeni bir çatışma çıkarsa, bu kez cephede olacaklarını biliyorlar. Bu nedenle maceracı olmayacaklar. Çünkü ağır bir bombardıman, Suriye'de rejimi istikrarsızlaştıracaktır" şeklinde açıklamada bulundu.

"IRAK'TA ORTALAMA ÖLÜ SAYISI LÜBNAN, İSRAİL VE GAZZE'NİN TOPLAMINDAN FAZLA"

Times ise başyazısını Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin bugünkü Londra gezisine ayırdı. Gazete son günlerde gözler Lübnan'da olsa da Irak'ın unutulmaması gerektiğini belirterek, "Manşetler Lübnan'a ayrılsa da, korkunç bir savaş alanı Irak. Bu ülkede ortalama ölü sayısı Lübnan, İsrail ve Gazze'nin toplamından fazla" dedi. Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, daha fazla Sünni'yi siyasi sisteme dahil etmek amacıyla yeni bir plan geliştirdiğini ve bu plana göre "vatansever" bazı direnişçilerin affını öngören Times, planın kendi deyimiyle "Irak'ın canavarlarına" karşı ülkenin son şansı olabileceğini vurgulayarak, "El Maliki, plan kapsamında Irak'ın en çok hangi alanlarda dış desteğe ihtiyacı olduğunu söylediğinde, Londra ve Washington bunu yakından dinlemelidir. Irak'ın dostları da, ki bu her uygar ulus anlamına geliyor, geleceğe yönelik belirsiz sözler vermemeli, şimdi yapacakları pratik katkılardan bahsetmelidir. Bu sabah manşetlerde Lübnan olsa da, Orta Doğu'nun geleceğini Irak belirleyecektir" şeklinde satırları ekledi.

Times'ın iç sayfalarındaki bir haber ise İngiltere'nin saygın üniversitelerinden London School of Economics tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarıyla ilgili. Araştırmaya göre, yeni teknoloji hem flörtün hem de ayrılmanın kurallarını değiştirmiş. Araştırmadan çıkan ilginç sonuçlar ise şöyle: "Yaşları 18'le 24 arasında değişen cep telefonu kullanıcılarının yarısından çoğu, mesajla, ya çıkma teklifinde bulunmuş ya da bu yönde teklif almış. Araştırmaya katılanların yüzde 53'ü, ilişkideyken bir başkasına flört amaçlı mesaj gönderilmesini, aldatmanın bir şekli olarak görüyor. 25 yaşındaki kadınların yüzde 54'ü de başkalarının kendilerine yaklaşmalarını önlemek için geçmişte en az bir kez cep telefonlarıyla konuşur gibi yapmış".

Guardian, yardım konserleri Live Aid ve Live 8'in mimarı İrlandalı rock şarkıcısı Sir Bob Geldof'un, İtalya'da büyük bir hayal kırıklığına uğradığını yazdı. Gazete, Milano'da 12 bin seyirci kapasiteli Civic Arena'ya, Geldof'un konseri için sadece 45 kişinin geldiğini belirtti. Habere göre, Bob Geldof bunun üzerine hem Milano, hem de Roma'daki konserlerini iptal etti. Guardian, Geldof'un 1999'da da Roma konserini ertelediğini hatırlatarak, İrlandalı rock şarkıcısının karara gerekçe olarak boğazının ağrımasını gösterdiğini, ancak 7 yıl önce de konsere ilginin çok az olduğunu aktardı. Gazete İtalyanların Geldof'u seksi bulmadıklarını, 40 euroluk konser biletlerine de tepki gösterdiklerini belirtti. Haberde, Bob Geldof'un Eylül ayında ücretsiz bir konser için İtalya'ya gideceğini ifade edildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title