Haberler

Kaplumbağaların Sırrı

Bilim Adamları Genetik Araştırmada Etçil ve Otçul Tüm Kaplumbağaların Sırrını Çözdü.

Bilim adamları genetik araştırmada etçil ve otçul tüm kaplumbağaların sırrını çözdü.

Amerikalı ve Avustralyalı bilim adamlarının yaptıkları bir genetik araştırmada, ister etçil ister otçul olsun tüm deniz kaplumbağalarının akraba olduklarını ortaya çıkardı.

Amerikan Doğal Tarih Müzesi'nden deniz biyoçeşitliliği uzmanı Eugenia Naro-Maciel ve meslektaşlarının yaptığı genetik araştırmada, tüm deniz kaplumbağası türlerinin evrimsel ilişkilerini test için 5 nükleer DNA ve 2 mitokondriyal işaret kullanıldı.

Bulgularının, deniz kaplumbağalarının evrimsel geçmişini anlatan bir filogenetik ağaç veya cladogram oluşturduğunu belirten araştırmacılar, beslenme türlerine ilişkin evrimsel geçmişin birbirinden bağımsız biçimde 3 kez ortaya çıktığını ifade ettiler.

Araştırmanın lideri Naro-Maciel, çoğu deniz kaplumbağasının genelde etobur olduğunu belirtirken, "hawkbill" kaplumbağasının toksik deniz süngerlerini, deri sırtlı kaplumbağanın ise denizanası ve yosun yediğine işaret etti.

Araştırmalarını, "Molecular Phylogenetics and Evolution" dergisinde yayımlayan bilim adamlarının incelediği deniz kaplumbağalarının neredeyse tamamı, soyu tükenmekte olan türler listesinde yer alıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title