Haberler
BBC

Türkiye'nin ticaret kısıtlaması kararı İsrail basınında yankılandı: En büyük darbeyi 2 sektör alacak

Güncelleme:

Türkiye'nin 54 ürün grubunda İsrail ile ticareti kısıtlaması dünya gündemine oturdu. Alınan kararı değerlendiren İsrael Hayom gazetesi, kısıtlamalardan en büyük darbeyi birçok ürününü Türkiye'de yaptıran giyim ve elektrikli ürünler sektörünün almasının beklendiğini belirtti.

Ticaret Bakanlığı'nın bir dizi ürün grubunda İsrail'e ticaret kısıtlaması getirmesi dünya basınında da yankı buldu. İsrail gazetesinde yer alan habere göre; kısıtlamalardan en büyük darbeyi, birçok ürününü Türkiye'de yaptıran giyim ve elektrikli ürünler sektörünün alması bekleniyor.

"İsrail'le ticaret başlığı" üzerinden seçim döneminde muhalefetten gelen eleştirilerle karşı karşıya kalan iktidar, İsrail'in Türkiye'nin Gazze'ye havadan yardım yapmasına engel olmasından sonra 54 ürün grubunda İsrail ile ticareti kısıtladı. İsrail ise "Türk ekonomisine zarar verecek karşı tedbirler alınacağını" açıkladı.

"İSRAİL VE TÜRKİYE KARŞILIKLI TİCARİ MİSİLLEMEYE BAŞLADI"

Birçok gazete, Türkiye'nin İsrail'e koyduğu ticari kısıtlamaları Amerikan Associated Press Haber Ajansı'nın (AP) müşterilerine geçtiği haberle sayfalarına taşıdı. İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz "İlişkiler daha da kötüleşirken, İsrail ve Türkiye karşılıklı ticari misillemeye başladı" başlıklı habere yer verdi. Haberde "İsrail'in Gazze'de giriştiği askeri hamlelerin başlıca karşıtlarından Türkiye, İsrail'e 54 tür ürünün ticaretinin derhal kısıtlanacağını duyurdu. Bu ürünler arasında alüminyum, çelik, inşaat ürünleri, jet yakıtı ve kimyasal gübreler var. İsrail Türkiye'nin ticaret kısıtlamalarına, Türk ürünlerine yasakla karşılık vermeye hazırlandığını duyurdu" denildi.

Yine İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi de Türkiye'nin kısıtlamalarını ve İsrail'in karşılık vermeyi planladığını söylediği haberinde "Savaşa dek İsrail ve Türkiye, Ankara'nın Filistinlilere verdiği güçlü destek yüzünden 10 yıldan uzun süredir gerilen ilişkileri tamir etmeye çalışıyordu" dedi. Gazete, İsrail-Hamas savaşı başladığından bu yana da Türkiye ve İsrail'in bir yandan karşılıklı olarak büyükelçilerini geri çektiklerini ve birbirlerine karşı iğneleyici sözler sarf ettiklerini söyledi.

İSRAİLLİ YETKİLİLERİN "PETROL" KAYGISI

Times of Israel gazetesi ise Yedioth Ahronot gazetesinin internet sitesine dayandırdığı haberinde İsrailli yetkililerin, kısıtlamaların Türk hava sahasının kapatılması ve bölgesel petrol faaliyetlerini etkilemesinden kaygılandığını belirtildi.

"EN BÜYÜK DARBEYİ 2 SEKTÖR ALACAK"

İsrael Hayom gazetesinin de kısıtlamalardan en büyük darbeyi, birçok ürününü Türkiye'de yaptıran giyim ve elektrikli ürünler sektörünün almasının beklendiğini belirtti. Çocuk bezi, sabun ve şampuan gibi uluslararası şirketlerin Türkiye'de imal ettiği ürünlerin de İsrail'e ithal edildiği vurgulandı.

Amerikan New York Times gazetesi de Türkiye'nin İsrail'e yönelik ihracat kısıtlamalarının, İsrail'den misilleme tehdidi aldığını vurguladı. Gazete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze Savaşı'nda Hamas'ı savunduğunu ve İsrail'i kasten sivillere saldırmakla suçladığını aktarırken, buna karşın hükümetin şimdiye dek İsrail'e karşı somut ekonomik adımlar atmadığını söyledi.

"KISITLAMALAR NASIL UYGULANACAK BİLİNMİYOR"

Financial Times da Türkiye'nin kısıtlamaları nasıl uygulayacağına dair ayrıntı vermediğini ve bu nedenle etkisini hesaplamanın zor olduğunu ifade etti. Gazete, geçen yıl metal ve metal ürünlerinin Türkiye'nin İsrail'e yönelik başlıca ihracat kalemlerinden biri olduğunu ve bu alanda yüz milyonlarca dolarlık ticaret yapıldığını söyledi.

"TÜRKİYE İSRAİL'E TİCARET AMBARGOSU KOYAN İLK ÜLKE"

Öte yanda; Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bakanlığının İsrail'e ticarette kısıtlama getirildiğini açıklamasından sonra, Türkiye'nin bu adımı atan ilk ülke olduğunu söyledi. Ticaret Bakanı, TRT Haber yayınında "Birleşmiş Milletler nezdinde veya başka bir platformda İsrail'e karşı toplu ya da bireysel bir ambargo kararı alınmadığını" belirtti. "Türkiye'nin dünyada, İsrail'e ilk ambargoyu uygulayan ülke olduğunu" belirten Bolat, "İsrail'in Türkiye'nin yardım çalışmalarına karşılık vermemesi bizim açımızdan sabır taşını çatlattı. En son Ürdün üzerinden havadan yardım girişimimize engel olundu" diye konuştu.

"JET YAKITI İDDİASI BÜYÜK BİR İFTİRADIR"

İsrail'e uçak yakıtı satışı iddialarına da değinen Bolat, " Türkiye'de uçak yakıtı satan iki özel akaryakıt şirketi var. İsrail'den Türkiye'ye çok sayıda turist geldi. Sivil uçuşlar bir müddet devam etti. Uçuşlar, birkaç ay önce iptal edildi. İsrail'e satılan yakıt, İsrail'in turist getiren hava yolu şirketlerinin uçaklarına satılan yakıttır. Türkiye'ye geliyorlar, benzini dönüş için alıyorlar. Bu, Türkiye'nin ihracatı gibi yazılıyor. Jet yakıtı iddiası büyük bir iftiradır."

BİR YALANLAMA DA DMM'DEN GELDİ

Jet yakıtı iddialarına İletişim Başkanlığı'nın Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden de yalanlama geldi. Kuruluşun X platformunda paylaştığı mesajda "Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verilerinde de görülen jet yakıt satışının İsrail savaş uçaklarıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır" denildi. Bahse konu yakıtın, "İsrail'e gönderilen bir yakıt olmadığı, tamamen Türkiye topraklarındaki havalimanlarında İsrail'e ait sivil uçaklar için satın alınan jet yakıtı olduğu" kaydedildi. Yakıt alan uçakların tamamının yolcu uçağı olduğu da özellikle vurgulandı.

BBC

Türkiye İsrail Dünya Uluslararası İlişkiler Politika Dünya Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (43)

Hamdi Baba :

Sormak istiyorum 7 ekimden bu yana nerdeydiniz ?

368
138
yanıtYanıtla
Hek Tor:

Herkes bu soruyu sorsun diye herhalde... İŞE yarayan bir İŞ yapmaları için ya vatandaş bunları zorlayacak ya da muhalefet... Yoksa kendi başlarına beceremezler... Ammaaaa, yok dünya basınında şöyle karşılanmış, böyle ilgi görmüş hikayelerini bırakın. İsrail bu ''Ticaret ve Ekonomi Yahudileri'' bunlar, o malzemeleri alacak başka ülke bulamayacaklar mı? Mesela candüşmanımız(!) Yunan...

yanıt37
yanıt143
Mustafa Karacalar:

oyun beyler inanmayin.

129
183
yanıtYanıtla
ahmet :

bizi iranla karıştırdın galiba?

yanıt14
yanıt4
Samarpan Bhav:

Haklısın yine bir yalan. Kısıtlama nasıl uyulanacak bilinmiyor daha yazısından anladık.

yanıt5
yanıt5
Sabır Taşı:

Burada Türkiyenin kararından dolayı oluşan boşluğu diğer Ülkeler anında kapatır. Bu karar İsraile değil bize zarar verir şimdi bu yorumu beğenmiyenlerin sayısının çok olacağına eminim buda ülke kamuoyunun bu konularda nekadar bilgisiz ve fevri düşündüğünün kanıtıdır.

35
105
yanıtYanıtla
Bülent Halil:

Biz kendi sorunlarımız yetmiyor gibi başkalarının derdiyle üğraşalım süper devletizya kendi kendimize yetiyoruz yetmiyor diğer ülkelerinde gücümüz yetiyor kaynağımız bul yeraltı yer üstü halkımız refah içinde yüzüyor parayı koyacak yer bulamıyoruz birde ambargo koyduk sanki başka ülkede aynı üretimi yapan ülke yok olsun din kardeşimiz acı çekiyor ama biz o durumda olsak acaba bize yardım ederlerimiydiyse diye düşünemiyorsa değilim sonuç ta çift tarafı keskin bıçak yukarıda baksan keser aşağıda hayırlısı allahtan

24
114
yanıtYanıtla
Yeni Cihaz:

Yahudi ler le akrabalığı mı var. İlk soru

yanıt37
yanıt19
Hacı Şembeki:

Turkiye de Din Düşmanlığı yoktur....islam Düşmanlığı vardır..İslam düşmanı siyonist uşağı yorumcular her haber sitesinde organize bir sekilde islam nefretini kusuyorlar ...

yanıt27
yanıt9
Emin Dinc:

Sen meraketme 1. Dünya savaşında o topraklardan buraya analar evlatlarını vatanı korusun diye yolladı. Bilirsin heralde dimi, daha 100 yıl önce orası 1300 yıl boyunca Türklerindi. Çoğu kişi ne din, ne millet demeden vatan için anadoluya, çanakkaleye geldi. Osmanlı neden güçlüyü, mazlum olan Tüm cihanı kuçakladığı için. Biz Türkler farklıyız, çünkü adaletsizliğin yanında, elden geldiğince adaleti sağlıyoruz. Gün gelir askerde yollarız ama o gün, bu gün değil. Nükleer yemek istemeyiz.

yanıt9
yanıt2
Tüm 43 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title