Haberler

Erbil Irak'ın Finans Merkezi Oluyor

Kuzey Irak Bankacılık ve Finans Merkezi Olma Yolunda İlerliyor. Savaş Sonrası Ekonominin Hızla Geliştiği Erbil Kentinde 15 Yeni Banka Açıldı.

Kuzey Irak bankacılık ve finans merkezi olma yolunda ilerliyor. Savaş sonrası ekonominin hızla geliştiği Erbil kentinde 15 yeni banka açıldı. ABD, Türkiye, Avrupa ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden birçok özel bankanın Erbil'de şube açmak için girişimde bulunduğunu ifade eden sözde Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Merkez Bankası Genel Müdürü Adham Kerim Darwiesh, "Kürdistan parası basılmayacak ancak Irak dinarı üzerine Arapça'ya ek olarak Kürtçe yazılacak" dedi.

Geleceğin Dubai'si olarak görülen Kuzey Irak ekonomide hızla adımlarla ilerliyor. Savaş sonrası ekonominin hızla geliştiği Erbil, Irak'ın bankacılık ve finans merkezi olma yolunda. Son 1 yılda aralarında uluslararası bankaların da bulunduğu 15 yeni banka açıldı. Birçok uluslararası bankanın ise şube aşmak için girişimde bulunduğu öğrenildi. Kuzey Irak'ın parasal ve mali konularda çok iyi olduğunu ifade eden sözde Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Merkez Bankası Genel Müdürü Adham Kerim Darwiesh, "Saddam

Hüseyin döneminde Irak'ta sadece devlet bankaları vardı. Diktatörlük rejiminin yıkılmasından sonra ülkede hızla özel bankalar açılmaya başladı. Kuzey Irak'ın güvenlik açısından iyi olması ve ticaretin hızla gelişmesinden dolayı bankacılık sektörü Kuzey Irak'a yöneldi. Son 1 yılda Erbil kentinde aralarında 2 Lübnan bankasının da bulunduğu 15 özel banka açıldı. Bankaların açılması bizi mutlu ediyor. Hükümetimiz bütün bankalara her türlü kolaylığı sağlıyor" dedi. "Yabancı bankalara kapımız sonuna kadar

açıktır" diyen Kerim Darwiesh, "ABD, Türkiye, Avrupa ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden çok sayıda banka Erbil, Süleymaniye ve Dohuk'ta şube açmak için Irak Merkez Bankası'na girişimlerde bulundu. Banka açmak için proje sunan ülkeler arasında Irak'a komşu olan Türkiye, İran ve Suriye gibi ülkelerin olması bizi sevindiriyor. Komşu ülkeler ile olan ticaretin bankacılık aracılıyla gelişeceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin 2 yıl önce Yerel Kürt Parlamentosu'nda yaptığı açıklamada, "Gerektiğinde kendi paramızı basarız" şeklindeki açıklamasıyla ilgili soruları yanıtlayan Kerim Darwiesh, "Kürdistan parası piyasaya çıktı şeklinde çıkan haberler asılsızdır. Kürtler federalizm ile yönetiliyor ancak sonuçta Irak'ın bir parçası. Bu nedenle Irak'ın para birimi olan Dinar'ı kendi paramız olarak görüyoruz. Hükümetimiz henüz Kürt parası basma gibi bir girişimde bulunmadı.

Olmayacak da. Kürt parası basılmayacak. Yerine piyasaya yeni çıkacak olan Irak dinarı üzerine Arapça'ya ek olarak Kürtçe yazılacak. Çünkü birçok vatandaşımız Arapça bilmediği için Irak dinarını tanımıyor" diye kaydetti.

Öte yandan, savaş sonrası refah düzeyinin hızla arttığı, inşaat sektörünün geliştiği Erbil'de bir vatandaşın sözde Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Merkez Bankası'ndan sırtında bir torba dolu Amerikan doları ile ayrılması ise dikkat çekti.

(AYŞ-SŞ-SŞ-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title