Haberler

Dha Dış Haber Bülteni - 1

3 - Avusturya'da Türk Milletvekili, Büyükelçi Tezcan'a Destek Verdi

DHA DIŞ HABER BÜLTENİ - 1

1 - BAŞBAKAN ERDOĞAN BORROSO İLE GÖRÜŞTÜ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi için bulunduğu Güney Kore'nin başkenti Seul'de AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüştü. Görüşmede, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da hazır bulundu. Başbakan Erdoğan, görüşmede Barroso'ya 'Brüksel'de havalar nasıl?' diye sordu. Brüksel'de havanın iyi olduğunu söyleyen Barroso, karşılığında Ankara'nın havasını sordu. Erdoğan'ın havaların iyi olduğunu söylemesinin ardından, 'Siyasi havalar da güzel' demesi dikkatleri çekti. Başbakan Erdoğan, görüşmenin ardından ILO Genel Direktörü Juan Somavia ile bir araya geldi. Görüntü dökümü

-

Görüntü - Barroso ile görüşme Görüntü - ILO direktörü ile görüşme Haber- Kamera: Sadi Kaymaz - SEUL / DHA

2 - VİYANA BÜYÜKELÇİMİZ KONUŞTU: "BİR TARTIŞMAYI BAŞLATMAK İSTEDİM"

Türkiye'nin , Viyana Büyükelçisi Kadri Ecvet Tezcan İki ülke arasında diplomatik krize neden olan açıklamalarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Tezcan "Niyetim kimseyi incitmek, üzmek, suçlamak değildi. Sadece uyum ile ilgili bir tartışmayı başlatmaktı." dedi.

TEPKİYLE KARŞILANDI

Tezcan günlük die Presse gazetesine verdiği mülakatta Avusturya'da yaşayan Türklerin uyumu ile ilgili olarak sert eleştilerde bulunmuş ve "Türklerin gittiği okullara çocuklarınızı göndermiyorsunuz. Yabancılardan sorumlu İçişleri Bakanı Fekter doğru partide değil." gibi eleştirilerde bulunmuştu.

Eğitimden türbana kadar bir çok konuyla ilgili açıklama yapan Tezcan'a, Avusturyalı nazı politikacılar tarafından "İçişlerimize karışıyor" suçlamaları da gelmişti.

YERLİ BASININ İLGİSİ DİKKAT ÇEKTİ

Viyana Büyükelçiliği rezidansında gerçekleştirilen 10 Kasım Atatürk'ü anma töreninde misafirler ile tek tek ilgilenen Tezcan törenden sonra açıklamada bulundu.

Avusturya medyasının da yoğun ilgisiyle karşılaşan Büyükelçi Tezcan;"Biliyorum. Çok enterans, ilgi çekici bir konuyla karşı karşıyayız. Büyük bir ihtimalle beni dinlemiyorsunıuzdur bile. Bana soracağınız sualleri kafanızda tekrarlıyorsunuzdur. Ben hiç bir suale cevap vermeyeceğim. Sadece bir tek şey söylemekle yetineceğim. ve sonra size veda edeceğim. Bir de bu atamızı anma törenine katıldığınız için hepinize teşekkür edeceğim. Benim Die Presse gazetesinde yayınlanan mülakatı vermekteki hedefim; kimseyi incitmek, kimseyi üzmek ya da kimseyi suçlamak için değildi. Ben bu mülakatı burada yaşayan Türk insanını ve burada yaşayan Avusturyalıları her iki tarafında lehine olabilecek bir sağlıklı tartışmayı başlatmak için böyle bir beyanatta bulundum. Umarım ki bunun sonunda her iki taraf için bütün toplum için çok güzel, çok onurlu, fevkalade huzurlu bir sonuç çıkar ve uyum dediğimiz şeyi hakiki manada yaşarız diye düşünüyorum." dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

10 Kasım Atatürkü anma töreninden detaylar.

Büyükelçi Tezcan açıklama yapıyor.

Haber - Kamera: İhsan EKİCİ - VİYANA - DHA

3 - AVUSTURYA'DA TÜRK MİLLETVEKİLİ, BÜYÜKELÇİ TEZCAN'A DESTEK VERDİ

Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Kadri Ecvet Tezcan, günlük Die Presse adlı gazeteye verdiği demeçte, Avusturya'nın yabancılara yönelik uyum politikasını eleştirerek, "Madem bu kadar entegrasyon sorunu vardı neden 110 bin Türk'ü vatandaşlığa kabul ettiniz?" sorusunu yöneltti.

Bir çok konuda Avusturya yönetimini yerden yere vuran büyükelçinin b u konuşmasının yankıları devam ediyor.

Avusturya Federal Meclisi'nde tek Türk kökenli olarak Milletvekillliği görevini yürüten Alev Korun konuyla ilgili hem partisi Yeşillerin hem de kendisinin görüşlerini DHA muhabiri İhsan Ekici'ye anlattı.

"ELÇİ BİR ÇOK KONUDA DOĞRULARI KONUŞMUŞ, AMA GENELLEME YAPMAK YANLIŞ."

Alev Korun;" Büyükelçi çok uzun bir söyleşide bulunmuş. Bu söylediklerinin içinde bir çok şey doğru. Örneğin; " Eğer Türkler burada yaşıyorlarsa buranın kurallarına uymalı, Almanca öğrenmeliler. Çocuklarımızı zorla evlendirmeyelim. Bunları hiç kimse tasvip etmiyor gibi. Burada yaşayan Türklerin yaşama koşulları, oturdukları evler daha iyi durumda olması gerekir. Bir gettolaşma durumu var gibi. Bunlar bir çok kişinin katıldığı, biz Yeşiller'in de katıldığı noktalar. Ama bunun yanında malesef biraz çok genellemeye kaçan, Avusturyalılara karşı, Avusturyalıları çok genelleyen bazı sözlerde de bulunmuş. Mesela; "Avusturyalılar başka kültürlerle tatil dışında hiç bir şeyle ilgilenmiyorlar." gibi bir suçlamada bulunuyor. Tabi bu çok genel bir suçlama. Avusturya'nın nüfusu 8.1 Milyon. Yani bu kadar insana " Siz başka kültürlerle hiç ilgilenmiyorsunuz" diye bir atıfta bulunmak bir çok insanı celallendirdi."

"HAKLI OLDUĞU BİR ÇOK KONU VAR."

"Ama şöyle bir şey var. Bu söyleşide geçen bir çok konu demokrasi konusunda, uyum ve beraber yaşama konusunda sorun olan şeyler. Biz Yeşiller olarak dedik ki, " Büyükelçi burada önemli yaralara parmak bastı. Bunları gerçekten toplum olarak Avusturya'da konuşmamız lazım. Ama genellemelrden kaçınmalıyız. Hem Avusturyalılara karşı hem Türklere karşı genellemelerden kaçınmak lazım. Mesela "Türkler hiç bir şekilde entegre olmaz!.." dendiğinde haklı olarak insanlar buna karşı çıkıyorlar. O zaman Avusturyalılar karşı 'Bu Avusturyalılar da hepsi böyle!' dememek lazım. İki taraf da eşit davranmak lazım."

"TEPKİLER BU DENLİ AŞIRI OLMAMALI"

Korun, Büyükelçiye tepkilerin aşırı olduğunun altını çizdi ve "Yeşiller bu olaya " Celallenmeyelim. Büyükelçinin söylediğklerine tamamen katılmıyoruz. Ama önemli söylediği noktaları gelin beraber konuşalım. diyen tek parti. Bildiğiniz gibi; hem sosyal demokratlar hem de hristiyan demokratlar çok büyük tepkilerde bulundular. İşte büyükelçi dış işleri bakanlığına davet edildi, elçinin uyarılmasını istedi. "ELÇİYİ MECLİSE DAVET ETTİK"

Büyükelçinin söylediklerinin diplomatlık kriterlerine uymayabileceğini belirten Korun, " Sonuçta bir diplomatın böyle bir söyleşi vermesi ve bulunduğu ülkenin bakanları hakkında fikir beyan etmesi hiç bir zaman beknelenmiyor. Ama önemli noktalara dokunduğu yerde konuşuılması gerekli. Bunun niçin biz Yeşiller olarakl basın yoluyla da açıkladık ve resmen de davet edeceğiz. Parlamentoda kamuya açık bir tartışma programı yapmak istiyoruz. Buraya büyükelçi de gelsin. ve bu parmak bastığı sorunlar hakkında dil sorunu, uyum gibi bunların hepsini bir masay oturup konuşalım." GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Alev Korun 'un konuşması Haber - Kamera İhsan EKİCİ - VİYANA - DHA

4 - DÜNYADA 10 KASIM: MAKEDONYA Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 72. Yıl dönümünde Makedonya'nın Manastır (Bitola) kentinde eğitim gördüğü Askeri İdadi Okulu'nda anıldı. Anma törenine T.C. Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Türkiye'den ve Makedonya'nın çeşitli yerlerinden gelen çok sayıda konuk katıldı.

Saygı duruşunun ardından Makedonya ve Türkiye Milli marşları okundu. Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Atatürk'ün Makedonya Türkleri için önemine değinerek: "72 yıldır Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü anıyoruz. Bizler hemşehrileri olarak kendisiyle her zaman gurur duyduk, bundan sonra da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü bu topraklarda yaşatacağız. Rumeli Türkleri her zaman ana vatanın yanında olmuştur. Bizler hem Sarıkamış'ta, hem Dumlupınar'da, hem Çanakkale'de, hem de K.K.T.C' de şehit vermişiz" dedi.

T.C. Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer de konuşmasında şunları söyledi: " Bu gün, aynı saatte Türkiye'de ve yurt dışında tüm temsilciliklerimizde yapılan Atatürk'ü anma törenleri arasında Makedonya'da gerçekleşen bu törenin ayrı bir önemi vardır. Makedonya'da yalnız Türk toplumu değil,tüm Makedonya halkı, Atatürk'ü, bu topraklarda yetişmiş bir askeri deha ve dünya çapında bir devlet adamı olarak bağrına basmıştır". Konuşmaların ardından, Manastıra yakın olan Kanatlar köyünden gelen ilköğrenim öğrencileri Atatürk için yazılan şiirler okudular.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1896-1899 okuduğu Askeri İdadi Binasında özel olarak hazırlanan Anı Odası da ziyaret edildi. İlk önce, Atatürk'ün büstüne T.C.Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer ve Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir çelenk koyarak saygı duruşunda bulundular. Ardından Anı Odasında sergilenen Atatürk fotoğrafları ve ona ait bazı eşyalar da ziyaretçiler tarafından seyredildi.

10 Kasım günü dolayısıyla Anadolu Ajansının hazırladığı "Atatürk Fotoğrafları Sergisi" de açıldı.

Görüntü dökümü:

İki ülkenin milli marşları ve saygı duruşu

Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir' in konuşması

T.C. Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer'in konuşması

Anı odasını ziyaret görüntüleri

"Atatürk fotoğrafları sergisi"

Haber: Eyüp SALİH- MANASTIR (MAKEDONYA) /DHA/ 5 - DÜNYADA 10 KASIM: NEW YORK

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 72. yılında, yurtdışında da düzenlenen değişik etkinliklerle anıldı. Bu kapsamda, New York'ta Türkevi'nde düzenlenen 10 Kasım Atatürk'ü Anma etkinliğine, BM New York Daimi Temsilciliği tarafından, BM'de düzenlenecek olan iklim değişikliği konulu toplantı için New York'ta bulunan Çevre ve Orman Prof. Dr. Veysel Eroğlu da katıldı. Atatürk'ün sevdiği yemeklerin sunulup, sevdiği şarkıların seslendirildiği anma gecesinde, karikatür sanatçısı Nuri Kurtcebe de, Atatürk'ün önderlik ettiği Kurtuluş Savaşı'nı, şiir dizeleriyle destanlaştıran Nazım Hikmet'in 'Kuvayı Milliye' şiirini, çizgilere döktüğü kitabını New York'ta yaşayan okuyucuları için imzaladı.

Atatürk ve silah arkadaşlarının yanı sıra, tüm şehitlerimiz için saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başlayan Atatürk'ü anma gecesinde bir konuşma yapan Çevre ve Orman Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye'nin, vatanları için canlarını feda eden kahramanların bıraktığı güzel hedeflere doğru ilerlemeyi sürdüreceğini dile getirdi. Eroğlu, 'Çünkü Mustafa Kemal Paşa'nın gösterdiği bir hedef var, muasır medeniyeti yakalamak ve hatta onu da aşmak. Bu bizim de en büyük hedefimizdir' dedi.

Atatürk'ün, bir asker, devlet adamı ve insan olarak sergilediği yaklaşımları anlattığı konuşmasını 'Atatürk hepimiz için gelecektir' diye bitiren Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan, anma törenine katılanlardan yoğun alkış aldı. Atatürk'e ilişik şiirlerin de okunduğu gecede, konuşmacılardan biri olan New York Başkonsolosu Mehmet Samsar da, Türk Milleti'nin, Atatürk'ün düşüncelerinden, ilke ve devrimlerinden güç alarak ilerlemesini sürdüreceğini ve Türkiye'yi çağdaş uygarlıklar üstüne çıkarmayı başaracağını dile getirdiği konuşmasında, 'Bu tarihten gelen bir sorumluluğumuz, gelecek nesillere karsı en büyük ödevimizdir" dedi. Samsar, konuşmasını, Atatürk'ün kendisini anlatan sözleriyle noktaladı. Atatürk'ün, gerçek sesi ile yaşamından kısa kesitlerin sunulduğu sine vizyon gösterisinin de yapıldığı gecede, BM Daimi Temsilciliği Askeri Ataşesi Albay Savaş Celepoğlu da bir konuşma yaptı.

New York'ta, Atatürk'ü anma gecesini düzenleyen TADF (Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu) Başkanı Kaya Boztepe de, Atatürk'ün asker ve devlet adamı niteliklerine iliksin değişik örnekler sundu. Boztepe, konuşmasında ABD'de yerleşik Türk toplumunun yeterince dayanışma göstermediğine ilişkin serzenişte de bulundu. Usta karikatür sanatçısı Nuri Kurtcebe de konuşmasında, Türklerin kendi tarihlerini bilmeden büyüdüklerini öne sürerek, 'Araştırmak zorundayız, iftihar etmek zorundayız kendi tarihimizle, o anlı şanlı tarihimizle. Kimseye nasip olmayan bir kurtuluş savaşı verdik biz. Bize kendi tarihimizi biz öğreteceğiz, başkaları değil' dedi. Atatürk'ün gösterdiği başarıları anlatan Kurtcebe, New York'taki Türklere, Türkiye Cumhuriyeti'ni, tekke, tarikat ve cemaatlere bırakmayacaklarına dair and içtirdi. New York'taki Atatürk'ü anma gecesi, Atatürk'ün sevdiği şiir ve şarkıların okunmasıyla son buldu.

Görüntü dökümü

Yemek servisi

Nuri Kurtcebe ve kitap imzalama

Bakanın, Büyükelçinin, Başkonsolosun, Askeri ateşe ve TADF Başkanının konuşmaları

Şiir okunması

Nuri Kurtcebe'nin konuşması Haber - Kamera: Nafiz ALBAYRAK - NEW YORK / DHA

6 - KOSOVA'DA 1O KASIM Kosova'nın Prizren ve Priştine kentlerinde 10 Kasım Atatürk'ü anma töreni düzenlendi. PRİŞTİNE

Priştine'deki Gerçek derneğinde düzenlenen törene Türkiye Büyükelçisi Metin Hüsrev Ünler, Türk öğretmenler ve Kosova'da görev yapan Türk polisi ve 200 vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Türk öğrenciler şiirler okudu. Elena Çika İlkokulu'nun Türk öğrencilerinden oluşan korosu Atatürk'e hitaben eserler okudu. Meral Avcı adlı bir kız çocuğunun okuduğu 'Atatürk'ü Anış' şiiri ise herkesi duygulandırdı.

PRİZREN Prizren Kültür Evi'nde Kosova halkının da katıldığı anma töreninde konuşan Kosova Demokratik Türk Partisi-KDTP Genel Başkanı ve Çevre ve Alan Planlama Bakanı Mahir Yağcılar, Mustafa Kemal Atatürk'ün değerinin Türkiye'de olduğu kadar dünyada da çok büyük bir lider olarak kabul edildiğini ifade etti.

Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Mümtaz Aydemir de Kosova'da Mustafa Kemal Atatürk'ün Kosovalı gençler tarafından bu denli anılmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek Kosovalı anne-babalara teşekkür etti. Kosova'da iyi ki varsınız diyen Rumeli Derneği temsilcilerinden Özcan Pehlivanoğlu, sizler bizim Türkiye'de burada yaşayan sigortamızsınız şeklinde konuştu. Türkiye'den gelen misafir konuk Prof. Dr. Mustafa Erkal da Kosova'da bu denli kutlamalardan haberdar olduklarını ifade ederek Kosova'da bulunmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Konuşmaların ardından Mustafa Kemal Atatürk'e hitaben yazılmış şiir ve resim yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini Bakan Mahir Yağcılar ve Albay Mümtaz Aydemir takdim etti.

KOSOVALI ÖĞRENCİ KİBRİT ÇÖPÜNDEN ATATÜRK PORTRESİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Düzenlenen resim yarışmasında kibrit çöpünden Mustafa Kemal Atatürk'ün portresini yapan Kosovalı Orşi Şaylan'a özel jüri ödülü verildi. Ancak rahatsız olmasından dolayı Şaylan'ın ödülünü sınıf arkadaşları aldı. Gecede sırasıyla katkılarından dolayı Bakan Mahir Yağcılar, desteklerinden dolayı Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Mümtaz Aydemir' ve diğer konuklara plaket verdi. Kosovalı Türk ilköğretim okulu öğrencilerin söylediği şiirler ve Feray Derviş'in Atatürk'e hitaben seslendirdiği şarkı davetliler tarafından büyük alkış aldı. Gecede Filizler Türk Kültür ve Sanat Derneği folklor ekibinin sunduğu gösterisiyle devam etti. Geceye Kosovalı üst düzey davetlilerin yanı sıra Kosova'da görevli Türk askerleri ile Kosovalılar yoğun ilgi gösterdi. Görüntü Dökümü :

//////////////// PRİŞTİNE

Gerçek derneğinde öğrenciler Atatürk'ün posterleri Hazır bulunanlar Büyükelçi Metin Hüsrev, Türk askeri, Türk polisi ve vatandaşlar Saygı duruşu ve milli marş Slayd ve sinevizyon gösterisi Elena Çika İlkokulu korusu 3 yaşındaki Meral Avcı İlkokul öğrencilerinin şiir resiteli /////////PRİZREN - Saygı duruşu ve T.C ile Kosova milli marşlarının okunması

- Kosova Demokratik Türk Partisi-KDTP Genel Başkanı ve Çevre ve Alan Planlama Bakanı Mahir Yağcılar'ın konuşması

- Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Mümtaz Aydemir'in konuşması

- Rumeli Derneği temsilcilerinden Özcan Pehlivanoğlu'ın konuşması

- Türkiye'den gelen misafir konuk Prof. Dr. Mustafa Erkal'ın konuşması - Bakan Yağcılar ve Albay Mümtaz Kosovalı öğrencilere hediyelerini verirken - Bakan Yağcılar, katkılarından dolayı teşekkür plaketi verirken - Kosovalı Türk ilkokul öğrencilerinin şiir okuması

- Feraye Derviş adlı öğrencinin şarkı okunması - Folklor gösterisi Haber-Kamera: Turan KASAP - Enis TABAK - KOSOVA / DHA 7 - MAKEDONYA'DA MANASTIRDA, 'ATATÜRK SEMPOZYUMU' DÜZENLENDİ

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitim gördüğü Askeri İdadi Okulu'ndan mezuniyetinin 111. yılında aynı mekanda " Atatürk Sempozyumu" düzenlendi.

Gazeteciler Cemiyeti Ankara ve Makedonya Türk Gazetecileri Birliği'nin düzenlediği sempozyuma Türkiye'den çok sayıda araştırmacı, üniversite hocası ve gazeteciler katıldı.

Sempozyumda Makedonya, Romanya, Kosova ve K.K.T.C,'den de araştırmacı ve gazeteciler de yer aldı.

Makedonya Savunma Bakanı Zoran Konyanovski'nin de katıldığı ve yaptığı selamlama konuşmasında Atatürk'ün fikirlerini daima takdir ettiğini söyledi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Makedonya Türk Gazetecileri Birliği Başkanı Zehriyan Salih, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ve T.C. Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer'in de selamlama konuşmalarından sonra iki gün süren "Atatürk Sempozyumu" çalışmalarına başladı.

Sempozyumda, 4 ayrı oturumda Atatürk'ün iletişim Politikası, Atatürk ve Türkçe, Atatürk ve Kültür, ve Atatürk ve Balkanlar konuları üzerinde konuşuldu.

Atatürk ve iletişim Politikası konusu üzerine konuşan AA Genel Müdürü Hilmi Bengi, Atatürk'ün iletişime çok büyük önem verdiğini ve "AA kurulmasına öncülük vermiştir ve kamuoyun doğru bilgilerle donatılması için genelge yayınlamıştır. Atatürk bir iletişim dehasıdır", dedi.

Atatürk'ün, 90 yıl önce de basına verdiği önem ve değeri, yürüttüğü iletişim politikaları hakkında görüşlerini Muharrem Sarıkaya, Murat Karakaya ve Erol Rizaov da dile getirdiler.

Atatürk ve Türkçe konusunda söz alan Türksav Başkanı Yahya Akengin Atatürk'ün Türk diline verdiği önemi dile getirirken ,geleceği kurma stratejisinde dilin önemine değinmiş oldu.

Fadıl Hoca ise, Makedonya Türk şiirinde Atatürk üzerinde konuşurken,Makedonya şairlerinin Atatürk için çok sayıda şiir yazdığını vurguladı.

Mürteza Suluoca ,Atatürk'ün Türkçe ibadet konusuna bakışını ele alırken, Sevin Ali de Makedon dili üzere Atatürk için yazıları değerlendirdi.

Atatürk ve Kültür konusunun ele alındığı oturumda Güner İsmail, Şükran Soner ve İskender Muzbeğ, Atatürk'ün çok geniş bir kültür birikimine sahip olduğunu ve insanlar arasındaki iletişimde kültüre verdiği önem üzerinde konuştular.

Atatürk ve Balkanlar konusu üzerinde de Semih İdiz, Ergün Aybars ve Fevzi Tanpınar Atatürk'ün Balkanlarla ilgili düşüncelerini ve politikalarını değerlendirdiler.

Görüntü Dökümü: T.C.Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer'in konuşması

Sempozyuma katılanların konuşmalarından bölümler

Haber - Kamera: Eyüp SALİH - MANASTIR(MAKEDONYA)/ DHA

8 - LONDRA'DA PROTESTO

İngiltere'nin başkenti Londra'da hükümetin eğitim harçlarını 3 katına çıkarma tasarısını protesto amacıyla düzenlenen 50 bini aşkın kişinin katıldığı gösterilerde çatışma çıkmasını değerlendiren Guardian'ın "Bu yalnızca bir başlangıç", Independent gazetesi ise "Öğrenci eylemi yeni siyasetin başlangıcı" diye yazdı.

Londra'da dün Muhafazakar Parti merkezine girmeye çalışan öğrencileri polis durdurmaya çalıştı. Başbakan David Cameron'in lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin genel merkezi olan, parlamentonun yakınındaki 'Milibank Tower'a yürüyen, merkezin önünde toplanan on binlerce öğrenci genç, binaya tas atarak camlarını kırdı ve binaya girdi. Öğrenciler, iktidardaki Muhafazakar Parti genel merkezinin bulunduğu binayı işgal etti, polisle çatışmaya girdi. Bina dışında da gösteriler sırasında kullanılan bazı pankartlar ateşe verildi. Öğrenciler akşam saatlerinde dağıldı. Yürüyüşü organize eden Ulusal Öğrenci Sendikası başkanı Aaron Porter yaşanan şiddet olaylarını kınadı. Porter, harç artışlarını protesto eden yürüyüşün hiçbir şekilde şiddet içermemesi için gayret ettiklerini, ancak bazı grupların barış dolu bugünkü yürüyüşü ele geçirmeye çalıştıklarını söyledi. Olaylarda 3'ü polis 10 kişi yaralanırken durumlarının ciddi olmadığı bildirildi.

TEPKİNİN NEDENİ?

İngiltere Hükümeti'nin planlarına göre şu an şu an 3 bin 290 sterlin olan yüksek öğrenim harçları, 2012'den itibaren yıllık 9 bin sterline yükselecek. Ulusal Öğrenci Sendikası (NUS), seçim öncesinde eğitim harçlarının artırılmayacağı vaadinde bulunan milletvekillerinin, büyük bir hata yaptıklarını ve bunun sonuçlarına razı olmaları gerektiğini söyledi. Hükümetin şu anki sistemden daha adil olduğunu savunduğu yeni düzenleme, Öğretim Görevlileri Sendikası (UCU) tarafından da şiddetle eleştirildi. Londra'daki eyleme Galler, İskoçya, İrlanda'dan da katılımın olduğu belirtildi.

GAZETELERE GÖRE BU BİR BAŞLANGIÇ

Londra'nın son 20 yıldır tanık olmadığı şiddet olaylarına yol açan dünkü öğrenci eylemi, İngiliz gazetelerinde büyük yer buldu. Guardian gazetesi öğrenim harçlarına gelecek zammı protesto eden 50 binden fazla kişinin katıldığı öğrenci eylemini "Yalnızca bir başlangıç" olarak değerlendirdi. Manşetten verilen haberde, bakanlar ve protestocuların, bu eylemin hükümetin kesintiler paketine olan halk tepkisinin ilk göstergesi olduğunu kabul ettiği belirtildi. Gazete, 35 kişinin gözaltına alındığını yazdı.

"Öğrenci eylemi yeni siyasetin başlangıcı" diye yazan Independent ise, Muhafazakr-Liberal Demokrat koalisyonun toplumsal uzlaşma döneminin sonunu gösteren eylemin, Londra'nın 20 yıldır gördüğü en büyük kitlesel şiddet olayı olduğunu vurguladı.

Times gazetesi ise, eylemcileri "Utanç verici ve haydutça" aşlığı ile eleştirirken, iktidarda 6'ncı ayını dolduran koalisyonun, İngiltere'deki protesto gösterilerinde Yunanistan ve Fransa'daki şiddet olaylarını andıran bu tutum değişikliğinin nedenlerini analiz etmeye çalıştığını bildirdi. Times, İngiliz polisinin olayda gafil avlandığını ve böylesi bir eyleme hazırlıklı olmadığını kabul ettiğini ekledi.

Daily Telegraph ise öğrenci eyleminin polisi utanç verici bir duruma düşürdüğü yorumunu öne çıkardı. Başbakan Yardımcısı ve Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg'in, seçimlerden önceki politikası ile iktidara geldiğindeki politikasının birbirine zıt olduğunu vurguladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

title