Haberler

Cumhurbaşkanı Gül'ün Romanya Ziyareti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Romanya'da Bir Araya Geldiği Soydaşlara 'Kimliğinizi Kaybetmeyin' Uyarısında Bulundu. Gül, "Balkanlar'da Müslümanlık ve Türklük Hep Bir Arada Gitmiştir. Biri Ayrılırsa O Zaman Kimliğinizi Kaybedersiniz" Dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Romanya'da bir araya geldiği soydaşlara 'kimliğinizi kaybetmeyin' uyarısında bulundu. Gül, "Balkanlar'da Müslümanlık ve Türklük hep bir arada gitmiştir. Biri ayrılırsa o zaman kimliğinizi kaybedersiniz" dedi.

Romanya ziyaretinin ilk gününde Inter Continantel Otel'de, Romanya'da yaşayan soydaşlar ve Türk vatandaşlarıyla bir araya gelen Gül, görüşmelerine başlamadan önce burada yaşayan Türkler'le bir araya gelmek istediğini ve sorunlarını dinlemek istediğini söyledi. "Sizlere evladı fatihan demek istiyorum" diyen Gül, "Yüzyıllarca burada Müslüman Türkler olarak yaşadık. Şimdi Romanya ve Türkiye olarak 2 dost ülke durumundayız. Türk asıllı Romen vatandaşlar olarak yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

KİMLİK UYARISI Kimlik konusunda soydaşları uyaran Gül, Balkanlar'da Müslüman ve Türk kimliğinin bir arada yaşadığına işaret ederek, "Birisi ayrılırsa o zaman kimliğinizi unutursunuz. Batı Trakya'da böyledir, burada da böyledir. O yüzden çocuklarınıza manevi ve dini değerlerinizi en iyi şekilde anlatın" diye konuştu. Burada yaşayan soydaşların durumlarını yakından takip ettiklerini dile getiren Gül, "Bütün arzumuz, sizlerin mutlu ve zengin olmanız, en iyi şekilde temsil edilmeniz ve Türkiye ile ilişkilere katkıda bulunmanızdır" dedi. 10-15 yıllık süreçte Romanya'da büyük değişim yaşandığını ve bugün Romanya'nın NATO ve AB tam üyesi olduğuna dikkat çeken Gül, "Romanya'daki gelişmelerden komşu olarak övünüyoruz" ifadesini kullandı. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için ellerinden geleni yapacağını vurgulayan Gül, "Ziyaretimin, aramızdaki ilişkilerde yeni bir sayfa açmasını temenni ediyorum. Bunun böyle olacağına inanıyorum" dedi.

Konuşmasının ardından soydaşların sorunlarını dinleyen Gül, Türk pasaportuna sahip bir vatandaşın vize konusunda yaşanan soruna ilişkin sorusu üzerine, "Pasaportumuz dünyanın en kaliteli pasaportudur" cevabını verdi. Bir imamın, yaşadıkları maddi sıkıntıyı dile getirerek, "Bize destek verin" çağrısına ise Gül, "Bütün bunların talimatlarını vereceğim" diyerek, destek sözü verdi. Gül, Bükreş'teki Müslüman mezarlığın dolması ve bu konuda yaşanan sorunun giderilmesi yönündeki sorunu da, yarın yapacağı görüşmelerde dile getireceğini belirterek, "Mezar meselesi notlarım arasında var. Bunları konuşacağız" ifadesini kullandı.

ELİNİ ÖPTÜRMEDİ Cumhurbaşkanı Gül, Arnavut kökenli bir vatandaşın, Türkiye hakkında görüşlerini söylemesinin ardından yazdığı kitapları kabul etti. Kitaplarını vermek için kürsüye gelen vatandaş Gül'ün eline öpmek istedi, ancak Gül, bu girişimi engelledi ve elini geri çekti.

Gül'ün soydaşlarıyla yaptığı toplantıda Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Bükreş Büyükelçisi Ahmet Rıfat Ökçün de hazır bulundu.

(TAN-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title