Haberler

Başbakan Erdoğan: "Yargı Tarafsızlığından Saparsa, Yasama Bunu Düzenlemeyle Mükelleftir"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yargının tarasfızlık ilkesinden sapması halinde "ciddi sıkıntılar" doğacağını belirterek, "yasama organının bu sıkıntıları düzenlemekle mükellef" olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yargının tarasfızlık ilkesinden sapması halinde "ciddi sıkıntılar" doğacağını belirterek, "yasama organının bu sıkıntıları düzenlemekle mükellef" olduğunu söyledi.

Brüksel temasları çerçevesinde AB Konseyi Başkanı Herman van Rompuy, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'la 4'lü zirvede bir araya gelen Erdoğan, ortak basın toplantısında, kuvvetler ayrılığı konusunda açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "Burada bir konunun üzerinde hassasiyetle durmam lazım. Kuvvetler ayrılığı konusunda demokratik ülkelerin hiçbir tanesinin sorunu yoktur.

Demokrasiye inanmış olan ülkelerin hepsi de, özellikle kuvvetler ayrılığı konusunda hassasdırlar, buna inanırlar. Hukukun üstünlüğü noktasında zaten yine demokrasiye inanmış ülkelerin burada bir problemi yoktur" dedi.

Erdoğan, "Fakat yargının bağımsızlığı derken, eğer yargı bağımsızlığını, tarafsızlık ilkesinden saparak kullanmaya kalkarsa, orada ciddi manada sıkıntılar doğar. ve bu sıkıntıları aşabilmek için de yargının hem bağımsızlığını, hem de tarafsızlığı ilkesini ortaya koymak ve bunu da tabi belli esaslara bağlamak, yasamanın görevidir" ifadesini kullandı.

Başbakan konuşmasına şöyle devam etti:

"Yasamayı yok farz ederek, yürütmeyi yok farz ederek, eğer yargıyı tamamiyle sorumsuz şeklide değerlendirecek olursak, o ülke yargı devleti olur, demokrasi devleti olmaz. Biz tabi demokratik bir hukuk devletinden yanayız ve bunu özellikle savunuyoruz."

"Halkın iradesinin üstünde bir güç asla kabul etmiyoruz. Halkın iradesinin tecelli ettiği yer de yasama organıdır. Yasama organı bu tür sıkıntılar, aksaklıklar olduğu zaman da bunu düzenleme göreviyle ayrıca mükelleftir. ve biz bu konularda da özellikle medya üzerinden iletişimden çok, bunu da medya mensuplarının karşısında özellikle söylüyorum, bunu ikili görüşmelerimizde, ilgili sorumlu bakanlarımız vasıtasıyla yapmamız, çok daha isabetli olacaktır diye düşünüyorum." - BRÜKSEL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Recep Tayyip Erdoğan Jose Manuel Barroso Brüksel Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title