Haberler

Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Trabzon Sağlık Müdürlüğünce, evde sigara içilmesi durumunda çocukların günde ortalama 5 sigara içmiş gibi olduğu ve ani bebek ölümü riskinin 25 kat arttığı bildirildi.

Trabzon Sağlık Müdürlüğünce, evde sigara içilmesi durumunda çocukların günde ortalama 5 sigara içmiş gibi olduğu ve ani bebek ölümü riskinin 25 kat arttığı bildirildi.

İl Sağlık Müdürlüğünden, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, en önemli hastalık ve ölüm nedenlerinden birisinin, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı olduğu belirtildi.

Önlenebilir bu olumsuz alışkanlığın, ülkede ve dünyada ne yazık ki milyonlarca insanın sağlığını tehdit ettiği vurgulanan açıklamada, sigara dumanının kapalı ortamlarda önemli bir hava kirliliği etkeni olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, sigara içtiği için ölen her 9 kişinin, içmediği halde dumanını soluyan bir kişinin ölümüne neden olduğuna işaret edilerek, "Evde sigara içilmesi durumunda çocuklar günde ortalama 5 sigara içmiş gibi olmakta, ani bebek ölümü riski 25 kat artmaktadır." ifadesi kullanıldı.

Sigarayı bırakanların, ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başladığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kişinin nabız, kan basıncı ve vücut ısısı normale dönüyor. Kanda karbonmonoksit gazı hızla azalıyor. Öksürük varsa azalıyor ve üç ay içinde de kayboluyor. Bağışıklık sistemi güçlenmeye başlıyor. Kişi kendini daha dayanıklı ve güçlü hissetmeye başlıyor. Kalp krizi geçirme riski ilk günlerden itibaren azalıyor. Akciğer, ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası, böbrek ve pankreas kanseri riski de azalmaya başlıyor."

Bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabaların çok değerli olduğu aktarılan açıklamada, hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabildiği vurgulandı.

Trabzon'da vatandaşlara, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi, KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki sigara bırakma polikliniklerinde destek verildiği bildirildi.

Kaynak: AA / Sağlık

Trabzon Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title