Haberler

Dünya Kadınlar Günü

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, "Anneler ve Genç Kızlar, Bilinç Altına Yerleşen Baskılardan Lütfen Kurtulalım ve Siyasete Adım Atmaktan Çekinmeyelim" Dedi.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, kadınları siyasette yer almaya davet ederek, "Anneler ve genç kızlar, bilinç altına yerleşen baskılardan lütfen kurtulalım ve siyasete adım atmaktan çekinmeyelim" dedi.

Mumcu, CHP Mersin il teşkilatınca Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenen "Ve kadınlar... Bizim kadınlarımız" konulu konferansta yaptığı konuşmada, kadınlara yönelik şiddetin dünyada en yaygın, ancak en az cezalandırılan suç olduğunu söyledi.

Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada kadını dövmenin adeta bir hak olarak görüldüğünü savunan Mumcu, kadının daha sağlıklı bir yaşantı sürebilmesi için ekonomik özgürlüğün önemli olduğunu bildirdi. Mumcu, şöyle devam etti:

"Yoksulluk ancak milli gelirin adaletli bölüşülmesiyle önlenebilir. Kuşkusuz yoksullukla mücadele sadece ekonomik boyutla alakalı değildir. Bir ülkede demokrasinin gelişmesi, insan haklarının yerleşmesi ve eğitimin yaygınlaştırılmasının da sağlanması için yoksulluğun önlenmesi gerekir. CHP iktidara geldiği zaman aile sigortası uygulamasıyla bu amacı gerçekleştirmek için aile bireylerinden hiç kimsenin çalışmadığı, haneye hiçbir gelirin girmediği ailelerde evin kadınının banka hesabına asgari ücretten az olmamak üzere bir miktar gelir olarak yatırılacak. Sonuç olarak başlık parasına, çocuk gelinler uygulamasına ve özellikle de vahşi töre ile namus cinayetlerine mutlaka son verilmesi gerekir. Yoksa hayatımızın her aşamasına sevgiyi yerleştirelim derken, sevgi bizi terk ediyor. Haberiniz olsun."

Kadının metalaştırıldığı bir dönem yaşandığını iddia eden Mumcu, bunun aşılması için güç birliği yaratılmasını istedi.

-"YERLERİ ÖKÜZDEN SONRA"

Sorunların çözülmesi noktasında TBMM'ye gelen önergelerin değerlendirilmesi gerektiğini belirten TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, şunları kaydetti:

"Sorunların üzerini kedinin pisliğini örtmesi gibi kapatmak, sorunları çözmez. Aksine artarak devam etmesini sağlar. Görülüyor ki nerede olursa olsun, dincilik siyasete alet edildiği zaman, gerekçesi ne olursa olsun, gerçekler hep halının altına süpürülüyor. Hatırlayın daha dün, Recep Bey, bu ülkenin başbakanı olarak 'Kadın şiddetini abartıyorsunuz' dedi ve bunda da basını sorumlu tuttu. Gerçekleri topluma aktarmak basının birinci görevidir. Her konuda basın gerçekleri ortaya koyduğu için bu dönemde hep suçlu ilan ediliyor. Kısaca, dünyada ve özellikle ülkemizde kadınlar, Nazım Hikmet'in de dediği gibi, ince küçük çeneleri, kocaman gözleriyle halen erkeklerin anaları ve yaridir. Ama pazarda, tarlada çalıştıkları halde sofradaki yerleri halen öküzden sonra gelmektedir."

Kadınları siyasette yer almaya davet eden Mumcu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Ülkemiz, Mustafa Kemal Atatürk'ün sayesinde kadına seçme ve seçilme hakkının en erken verildiği ülkelerdendir. Ama siyasette kadının liderlik ve önderlik sayısı, en ileri sayıldığı bugün bile yüzde 10'un altında. Açıkça söylemek gerekir ki siyaset erkek işi olarak görülüyor. Elinin hamuruyla erkek işine karışma mantığıyla kadına siyaset tavsiye edilmediği gibi, bizzat kadın da böyle düşünür hale getirilmiştir. Bu düşünceyi yıkmak, kadınların elinde. Bizlere giydirilmiş bu zihniyeti aşmak sizlerin elinde. Lütfen elinin hamuruyla erkek işine karışma baskısından kurtulalım. Kariyer yapmak ve çocuk yapmak birbirine engelmiş gibi sunuluyor ve genç kızlarımızın gözleri korkutuluyor. Anneler ve genç kızlar, bilinç altına yerleşen baskılardan lütfen kurtulalım ve siyasete adım atmaktan çekinmeyelim."

Çok sayıda kadının katıldığı konferansta, Mumcu'ya plaket verildi.

- MERSİN

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title