Haberler

Dünya Gıda Günü

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube 2.Başkanı Şehmus Alparslan, ülkemizde protein tüketiminin gelişmiş ülkelere göre düşük olduğunu belirterek, "En kaliteli protein kaynakları süt ve süt ürünleri, et, tavuk, yumurta gibi ürünler hakkındaki konu"...

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube 2. Başkanı Şehmus Alparslan, ülkemizde protein tüketiminin gelişmiş ülkelere göre düşük olduğunu belirterek, "En kaliteli protein kaynakları süt ve süt ürünleri, et, tavuk, yumurta gibi ürünler hakkındaki konu uzmanı olmayan kişilerce oluşturulan bilgi kirliliği tüketicinin aklını iyice karıştırıyor, tüketicilerin temel gıda maddelerinden uzaklaşmasına neden oluyor" dedi.

Alparslan, Dünya Gıda Günü dolayısıyla Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen toplantıda, Türkiye'de yetersiz beslenme sorunlarının özellikle çocukluk yaş grubunda görüldüğünü söyledi. Buna ilişkin ulusal düzeyde en son yapılan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasına göre, 5-6 yaş altı çocukların yüzde 12,2'sinin akut ve süreğen herhangi bir beslenme yetersizliği ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Alparslan, "Yetersiz beslenme sorunları arasında anemi vurgulanmalıdır. Ülkemizde okul öncesi yaş grubu çocukların ortalama yüzde 50'si, okul çağı çocukların yüzde 30'u, gebe ve emziren kadınların yüzde 50'si anemiktir. Aneminin başlıca nedenleri; demir, B6, B12 vitaminleri ve folik asit alımının yetersizliği ya da biyoyararlılıklarının düşüklüğüdür" diye konuştu.

Aynı rapora göre "Türkiye'de 15-49 yaş evli kadınlar arasında fazla kilolu ve şişman olma sıklığının yüzde 55,8 olduğuna dikkat çeken Alparslan, çocukluk çağı şişmanlığının da dünyada ve ülkemizde artan bir sorun olarak dikkat çektiğini söyledi.

Hayvansal protein tüketimimizin, gelişmiş ülkelere göre oldukça düşük olduğuna işaret eden Alparslan şöyle devam etti:

"Süt tüketimimiz olması gerekenin yarısı düzeyinde bile değil. Toplam et tüketimi Avrupa Birliği rakamlarının neredeyse dörtte biri seviyesinde. Yumurtada tüketimi görece daha iyi ama hala gelişmiş ülkelerden belirgin biçimde düşük. Protein tüketimimiz bu kadar düşükken en kaliteli protein kaynakları süt ve süt ürünleri, et, tavuk, yumurta gibi ürünler hakkındaki konu uzmanı olmayan kişilerce oluşturulan bilgi kirliliği tüketicinin aklını iyice karıştırıyor, tüketicilerin temel gıda maddelerinden uzaklaşmasına neden oluyor. Eğer gıda bir insan hakkı ise dünya yüzünde her insanın güvenli ve kaliteli, yeterli miktarda ve gerçekçi fiyatlarla gıdaya ulaşması bir hak ise politikalar ve sistemler bu hakkı teslim etmek üzere kurgulanmalıdır."

Toplantıya, Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Işıl Var, Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şube Başkanı Ali Çelik, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şahin Yeter ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Dünya Gıda Günü Çukurova Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title