Haberler

DORinsight, Türkiye’nin 2010 Değerlendirdi

Türkiye'nin Ilk Online Araştırma Şirketi Dorinsight Tarafından Ülke Çapında Gerçekleştirilen Araştırmanın Sonuçları Belli Oldu.

Geçen yılın değerlendirilmesini ve 2011 yılından beklentileri konu alan araştırmada; yılın önemli olayları, ekonomiye ve liderlere bakış, sanat, TV ve medya dünyasının en iyilerinin yanı sıra 2011'den beklentiler de öğrenildi. Napolyon.com üyeleri arasında 5-6 Ocak 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen araştırmaya, 81 ilden toplam 11.040 kişi katıldı. 15 yaş ve üzeri tüm sosyoekonomik sınıfların dahil edildiği araştırmaya katılanların %34'ü kadın, %66 erkek olarak açıklandı.

Araştırmaya katılanlar, 2010 yılında ülkemizde yaşanan en önemli olayların, AB konseyinin İstanbul'u "Avrupa Kültür Başkenti" ilan etmesi ve Haydarpaşa yangını olduğunu söyledi.

12 Eylül 2010 Pazar günü yapılan referandumla anayasa değişikliği kararı çıkması ve Deniz Baykal'ın CHP genel başkanlıktan istifası, yılın en önemli siyasi olayları seçildi. Sporda en çok oyu, Dünya Basketbol Şampiyonası'nın Türkiye'de yapılması ve Bursaspor'un 2009-2010 sezonunu şampiyon olarak bitirmesi aldı. 2010 yılının en önemli sosyal olayı ise %60 gibi yüksek bir oranla, KPSS'de yaşanan kopya skandalı olarak seçildi.

Katılımcılar, 2011 yılında en çok Kürt sorununun konuşulacağını tahmin etti, bunu genel seçimler, işsizlik ve terörle mücadele konuları izledi. "İşsizlik", ilköğretim ve lise eğitimi alanları ve kadınları daha fazla endişelendirirken, "terörle mücadele" ise 24 yaş altı ve erkekler tarafından öncelikle belirtildi. 45 yaş ve üzeri katılımcılar "irtica ve gericilik", gençler "küresel ısınma" konularına dikkat çekti, gençler ve kadınlar ise türbanın gündemde daha fazla yer alacağını öne sürdü.

2010 Değerlendirmesi...

Yıl sonuna doğru ortaya çıkan, tüm dünyada diplomasi, uluslararası ilişkiler ve iletişim konularını sorgulatan Wikileaks belgeleri, yaşanan en önemli olayların başını çekti. Wikileaks ayrıca, 2010'da hayatımıza girenler sıralamasında da birinci oldu. Gençler Güney Afrika Cumhuriyeti'nde düzenlenen Dünya Kupası'nı, iPhone 4'ün çıkışını ve Kış Olimpiyatları'nı önemli bulduklarını belirtti. 55 yaş üstünde ise "NASA'nın arsenikte yaşayan bakteriyi bulması" öne çıkıyor.

Araştırmaya katılanların %42'si, 2010 yılında ailelerin ekonomik durumunun, %50'si ise Türkiye'nin ekonomik durumunun kötüye gittiğini belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yılın en başarılı lideri oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den memnun olanların oranı %40 düzeyinde. Dört kişiden birinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çalışmalarından memnun olduğunu belirttiği araştırmada, 18 yaş altındaki her 5 kişiden birinin, siyasi konularla ilgili fikir sahibi olmadığı ortaya çıktı.

2010 yılının en beğenilen sinema filmi "Eyvah Eyvah"ı, "New York'ta Beş Minare" ve "Av Mevsimi" takip etti. En beğenilen yerli dizide erkekler için "Kurtlar Vadisi Pusu", "Ezel", "Geniş Aile" ve "Behzat Ç."; kadınlar için "Öyle Bir Geçer Zaman ki", "Aşk-ı Memnu", "Yaprak Dökümü" ve "Canım Ailem" öne çıkıyor. 45 yaş üstündekiler ise "Türkan" ve "Papatyam" dizilerini tercih etti. 2010 yılında izlenmekten en çok keyif alınan TV program türleri, yerli dizi, yabancı sinema ve belgesel olarak açıklandı.

2010 yılında en başarılı Türk kadın şarkıcı Sıla seçilirken, onu Sertab Erener ve Funda Arar takip etti. 45-54 yaş arasındaki grubun Candan Erçetin'i seçtiği araştırmada, Türk erkek şarkıcılarda ilk üç sırayı Tarkan, Soner Sarıkabadayı ve Ferhat Göçer aldı. 2010 yılının en başarılı komedi sanatçısı Cem Yılmaz olurken, ikinciliği Tolga Çevik elde etti.

En beğenilen köşe yazarı seçilen Yılmaz Özdil, özellikle üniversite ve yüksek lisans mezunları ile 45 yaş üstü gruptan oy toplarken, 34 yaş altındakilerin oyunu alan Hıncal Uluç 2. sıraya yerleşti. 18 yaş altı gençlerin %37'sinin ise köşe yazarlarıyla ilgili herhangi bir fikri bulunmadığı tespit edildi.

2010 yılının çıkış yapanları; işadamı Ali Ağaoğlu, devlet adamı Kemal Kılıçdaroğlu, sinema oyuncuları Cem Yılmaz ve Mahsun Kırmızıgül, dizi oyuncusu Beren Saat, televizyon programları ise "Canlı Para", "Beyaz Show", "Komedi Dükkanı" oldu.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024? İNTEGRAL Müfredattan kaldırılacak mı? 12. Sınıf konusu integral kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title