Haberler

Doğu Akdeniz'de Şehit Teğmen Caner Gönyeli Tatbikatı

Kuzey Kıbrıs'ta Düzenlenen Şehit Teğmen Caner Gönyeli Tatbikatı Hakkında Bilgi Veren KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Eröz, "Türkiye, Uluslararası Hukuktan Doğan Çıkarlarını Koruma Konusundaki Kararlılığını Göstermek İçin Söz Konusu Bölgelerde Eğitim Tatbikatı İcra Etme Dahil, Gerekli Gördüğü Tedbirleri Almaya Devam Edecektir" Dedi. Bu Arada KKTC'nin Devlet Televizyonu Brt (Bayrak T...

Kuzey Kıbrıs'ta düzenlenen Şehit Teğmen Caner Gönyeli Tatbikatı hakkında bilgi veren KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Eröz, "Türkiye, uluslararası hukuktan doğan çıkarlarını koruma konusundaki kararlılığını göstermek için söz konusu bölgelerde eğitim tatbikatı icra etme dahil, gerekli gördüğü tedbirleri almaya devam edecektir" dedi. Bu arada KKTC'nin devlet televizyonu BRT (Bayrak TV), Kıbrıs TV ve Genç TV'ye güvenlik kuvvetleri tarafından ambargo uygulandı.

12-14 Haziran 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilen Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2007 Arama Kurtarma Tatbikatı başladı. Tatbikatla ilgili bir basın toplantısı yapan KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Eröz, arama kurtarma yetkisinin KKTC'nin hava sahasıyla, karasularında KKTC'nin, Kıbrıs'ın kuzeyindeki uluslararası sularda ve hava sahasında ise Türkiye Cumhuriyeti'nin sorumluluğunda olduğunu hatırlattı.

Tümgeneral Eröz, KKTC'nin insani amaçlarla yürütülen kurtarma faaliyetlerine son dönemde kazandığı arama kurtarma imkan ve kabiliyetini fiilen denemek, Doğu Akdeniz'de arama kurtarma faaliyetleri alanındaki yetkiyi vurgulamak amacıyla bu tatbikatın düzenlendiğini vurguladı.

KIYIDAŞLARIN MUTABAKATI YOK

Doğu Akdeniz'de tüm kıyıdaş ülkelerin üzerinde mutabakata vardığı bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) paylaşımı bulunmadığına işaret eden Tümgeneral Eröz, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY), Mısır ile 17 Şubat 2005, Lübnan ile 17 Ocak 2007 tarihinde MEB sınırlandırılması antlaşması imzaladığını hatırlattı. Türkiye'nin bu iki antlaşmayı da tanımadığını ilan ederek, uluslararası platformda protesto ettiğine işaret eden Tümgeneral Eröz, şöyle konuştu:

"Dışişleri Bakanlığı tarafından 30 Ocak 2007 tarihinde bir deklarasyon yayınlayarak Doğu Akdeniz'de kıta sahanlığı ve MEB sınırlandırmasının, ancak bütün ilgili ülkeler arasında ve bütün tarafların hak ve çıkarlarını gözetir şekilde yapılacak düzenlemelerle mümkün olabileceği Türkiye tarafından ilan edilmiş ve bu görüş tüm taraf ülkelere iletilmiştir. Karşılıklı mutabakat olmayan GKRY tek taraflı olarak Kıbrıs'ın güneyinde petrol arama iznine yönelik çeşitli ülkelerle antlaşmalar imzalaması, bu konudaki uluslararası hukuka uygun ve geçerli değildir. Türkiye, uluslararası hukuktan doğan çıkarlarını koruma konusundaki kararlılığını göstermek için söz konusu bölgelerde eğitim tatbikatı icra etme dahil, gerekli gördüğü tedbirleri almaya devam edecektir."

Eröz, KKTC'nin, Türkiye Cumhuriyeti ile işbirliği içerisinde, KKTC egemenlik alanında ve Doğu Akdeniz'de her türlü arama kurtarma faaliyetini icra edebilecek güce ulaştığını vurguladı.

Tümgeneral Eröz, tatbikat, Gazimağusa açıklarında Dipkarpaz'ın 8 mil güneyinde Bayrak 1 sahası ile Zeytin Burnu'nun 5 mil doğusundaki Bayrak 2 sahasında icra edileceğini sözlerine ekledi.

GÖNYELİ'NİN ANNESİNE PLAKET

Brifingde, Tümgeneral Eröz, Şehit Teğmen Gönyeli'nin annesi Kezban Gönyeli'ye plaket verdi. Gerek Türk Silahlı Kuvvetleri Gerekse KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın şehit ve gazilerini her fırsatta andıklarını ifade eden Eröz,

"Teğmen Göngeli gibi bir evlada sahip olduğunuz için ne mutlu size. Güvenlik kuvvetleri Komutanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri onun gibi ve hiçbir şehidini unutmayacaktır" dedi. Anne Kezban Gönyeli ise teşekkür konuşmasında "Vatan sağolsun, onun görevini sizler devam ettiriyorsunuz" dedi.

BRT'YE "DUVARIMIZ" ENGELİ

Öte yandan, edinilen bilgiye göre Türk askerlerini işgalci olarak gösterdiği belirtilen "Duvarımız" adlı belgeseli yayımlanması nedeniyle KKTC devlet televizyonu Bayrak TV ve Kıbrıs TV ile Genç TV'ye ambargo uygulandı. Söz konusu basın yayın kuruluşları tatbikatın brifing kısmı dahil yarınki fiili bölümüne de alınmayacak.

AMAÇ KOORDİNASYONU GELİŞTİRMEK

Tatbikat, arama kurtarma teşkilatında yer alan sivil ve askeri unsurların katılımıyla, Doğu Akdeniz'de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) karasularında, Türkiye ve KKTC Arama ve Kurtarma Bölgeleri içerisinde, basına ve yabancı gözlemcilere açık olarak icra edilecek. Tatbikat, arama kurtarma unsurlarının koordinasyon ve birlikte çalışma usullerini geliştirmek, bu şekilde insani yardım harekatı ve iş birliği konularında Türkiye'nin imkan ve kabiliyetlerini deneme amacı taşıyor.

SAĞLIK VE ULAŞTIRMA BAKANLIKLARI DA KATILIYOR

Tatbikata, Türk arama kurtarma teşkilatında yer alan Sağlık ve Ulaştırma Bakanlıklarının ilgili kuruluşları ve Denizcilik Müsteşarlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığından çeşitli tipte gemi, uçak ve helikopterler, KKTC'den ise Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve Kıbrıs Türk Kıyı Emniyet ve Gemi Kurtarma Limited Şirketi arama kurtarma unsurlarıyla yapılacak.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

title