Haberler

Diyarbakır'ın Yoksulluk Haritası Çıkarıldı

Türkiye'nin En Yoksul 20 İl Sıralamasında Bulunan Diyarbakır'da 36 Bin Kişi Üzerinde Yapılan Araştırmada 30 Bin İnsanın Acil Temel Gıda İhtiyacına Gereksinim Duyduğu Tespit Edildi.

Türkiye'nin en yoksul 20 il sıralamasında bulunan Diyarbakır'da 36 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada 30 bin insanın acil temel gıda ihtiyacına gereksinim duyduğu tespit edildi. Hanelerin yüzde 61.6'sı aylık 350 YTL ve altı ile hayatını sürdürürken yüzde 15.1'inin evinde hiç çalışan bulunmuyor. Araştırmada ayrıca Diyarbakırlıların yüzde 19.3'ünün hiçbir sosyal güvencesi bulunmazken, Yeşil Kart sahiplerinin oranının yüzde 54.3 olduğu, 30 bin çocuğun sokakta çalıştığı, bunların yüzde 23.7'sinin okul çağında olmasına rağmen okula gitmediği belirlendi.

Yoksulluk haritası çıkarmak için Diyarbakır Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ve Dicle Üniversitesi desteği ile 5 bin 706 hane ve 36 bin kişi üzerinde yapılan sosyal araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Bölgede yaşanan terör gerilimi nedeniyle köyden kente göçün en yoğun yaşandığı kent merkezindeki, Gürdoğan , Fatihpaşa, Huzurevleri - Peyas mahalleleri ve Körhat Mahallesi'nde yapılan, 'Sosyal inceleme' anketine göre; Diyarbakır genelindeki 10 bin gecekonduda, 80 bin kişi yaşıyor ve hanelerin yaklaşık üçte ikisinin aylık gelirinin asgari ücretin altında bulunuyor. Ayrıca Diyarbakırlıların yüzde 61.6'sı aylık 350 YTL ve altı ile hayatını sürdürüyor. Hanelerin yüzde 15.1'inde hiç çalışan bulunmuyor.

Araştırmaya göre, görüşme yapılan hanelerde Yeşil Kart sahiplerinin oranı yüzde 54.3 iken, hanelerin sadece yüzde 26.3'ünde hane reisleri sosyal devlet ilkesine uygun 'Sosyal güvenlik sistemi' dahilinde bulunuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 19,37'ünün ise hiç bir sosyal güvencesi yok. 4 mahallede yaşayan 36 bin kişiden 6 bin 50'si okuma yazma bilmiyor.

30 BİN İNSAN ACİL DESTEK BEKLİYOR Yapılan araştırmada hanede oturan kişi sayısı 6.3 olarak görülürken, araştırmaya katılanların yüzde 79,7'si yardıma ihtiyaç duyuyor Yardıma ihtiyaç duyulan konuların başında yüzde 38.3 ile gıda, yüzde 19.4 iş ve yüzde12,3 kira geliyor. Ayrıca yüzde 70.9 hiçbir yardım almadığını beyan etti. Gelecekteki beklenti sorusuna 2 bin 886 kişi ''Hiçbir şey değişmeyecek'' cevabını verirken, bin 151 kişi ''Daha kötü olacak'', bin 699 kişi ''Daha iyi olacak'' cevabı verdi. Her yüz hanenin 14.1'inde engelli vatandaş bulunurken hanelerin yüzde 42.57'inde sürekli tedavi gerektiren hasta bulunuyor. Diyarbakır'da acil gıda gereksinimi duyan 30 bin insanın gece aç karnına yattığını belirten Diyarbakır Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Şerif Camcı, yoksullukla mücadele yapılmaması halinde sosyal patlama yaşanacağı uyarısında bulundu. Derneklerine yardım için 13 bin ailenin başvurduğunu ifade eden Genel Sekreter Camcı, "Yoksullukla derin mücadele eden 820 aileye aylık 60 YTL değerinde her ay Gıda Bankası'ndan yardım yapılıyor. Dar gelirli vatandaşlarımız her ay verilen randevu günlerine göre Gıda Bankası'na gelip ihtiyaçlarına göre alış verişini yapma imkanı buldu, hedefimiz bu sayıyı artırmaktır" dedi.

Diyarbakır'ın varoş semtlerinde yapılan araştırmada okuma yazma bilmeyen nüfusun yüzde 77.9'unu kadınlar oluşturuyor. Ayrıca, hanelerin yüzde 18.1'inde okul çağında olup okula gitmeyen en az 1 çocuk bulunurken, kent genelinde 30 bin çocuk sokakta çalışıyor ve bunların yüzde 23.7'si okula gitmiyor. Okul çağında olup da okula gitmemenin nedeni olarak kız öğrencilerde yüzde 18.9'ünde, erkeklerin yüzde 1.4'ünde ''Okula gitmenin günah, ayıp olduğu'' düşüncesi öne çıktı. Şerif Camcı, ''Derneğimiz ekonomik nedenlerden dolayı okulu bırakan 27 öğrencinin ailesine aylık 50 YTL yardım yapıyor. Amacımız önümüzdeki yıl 200 öğrenciye burs vermektir" şeklinde konuştu.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu ve Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş'ın kuruculuğunu yaptığı Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'nin başkanlığını Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir yapıyor. 2 Yıldan bu yana sivil toplum örgütleri destekleri ve kamu kuruluşlarının destekleri ile yoksullukla mücadele eden dernek ayrıca istihdam alanlarını genişletmek için 4 proje yürütüyor. Derneğin amacı Diyarbakır'da ikamet eden ve temel gıda maddelerini karşılamakta güçlük çeken yoksul vatandaşlara çağdaş yöntemler ile yardım ulaştırmak.

SORUN BİR BÜTÜN ''Son yirmi yılda yaşanan çatışma ortamı kamu ve özel sektör yatırımlarının çok büyük oranda durmasına sebebiyet vererek istihdam ve ekonomik gelişme açısından ciddi bir daralmaya yol açmıştır'' diyen Diyarbakır Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Şerif Camcı, "Diyarbakır ekonomik, siyasal, kültürel anlamda ihmal edilmiştir. Yakın dönemde, Kürt sorununa bağlı olarak yaşanan çatışma durumu ve olağanüstü koşullar da eklenince, kentte birçok anlamda ciddi bir çöküş durumu görülmüştür. Yatırımcılar bölgenin ciddi bir potansiyeli olduğunu bilmekte, ancak bölgedeki siyasal istikrarsızlık yüzünden isteksiz ve çekingen kalmaktadırlar. Kentte zaten yetersiz olan istihdam alanları kentsel nüfusun ani artışıyla birlikte ihtiyacın çok altında kalmış, bu da işsizlik ve enformel sektörlerin artarak güçlenmesine neden olmuştur. Yaptığımız araştırmada yoksulluğun çok derin olduğunu tespit ettik. Sivil toplum örgütleri ve yardım kuruluşları ile bu kangrenleşmiş yaraya müdahale etmek büyük güç devletin istihdam alanlarını genişleterek sorunu çözmesi gerekir. Aksi taktirde sosyal patlamalar ortaya çıkar. Amacımız insanları yardıma bağımlı hale getirmek değil, ancak birçok insan geceyi aç karnına yatarak geçirdiğini biliyor. Biz bir nebze de olsa bu insanların yaşamasına katkıda bulunuyoruz" dedi.

Diyarbakır'da yaşanan sorunların ekonomik, siyasi, sağlıkla ve eğitimle ilgili bir bütün olduğunu vurgulayan, Camcı, devlet ve sivil kuruluşları dışında bireyleri de dar gelirli ailelere yardım yapmaya çağırdı.

VALİLİK 511 BİN 503 VATANDAŞA YARDIM ULAŞTIRDI.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşanan terör olaylarına bağlı olarak sanayinin gelişmemesi ve hızla artan genç nüfus nedeniyle yoksulluğun her geçen gün arttığı Diyarbakır'da çalışabilecek her 3 kişiden 2'sinin işsiz olduğu belirlenirken, 1 milyon 460 bin nüfuslu kentte 30 bin kişinin açlık sınırında yaşadığı tahmin ediliyor. Diyarbakır Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) 2007 yılı içerisinde 511 bin 503 vatandaşa 122 milyon YTL değerinde gıda, giyim, barınma, yakacak ve eğitim yardımı yaptı.

(AYŞ-AYŞ-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title