Haberler

Diyarbakır'da "Kadın Cinselliği" Toplantısı

Diyarbakır'da, Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği (Cetad), Avrupa Birliği (AB) Tarafından Finanse Edilen Sağlık Bakanlığı Türkiye Üreme Sağlığı Programı Kapsamında "Kadın Cinselliği" Konusunu Ele Aldı.

Diyarbakır'da, Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD), Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Sağlık Bakanlığı Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında "Kadın Cinselliği" konusunu ele aldı.

Diyarbakır'da görev yapan gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahika Yüksel ile Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Cindoğlu tarafından hazırlanan dosyada kadınların cinsel yaşamları ve bu yaşamda karşılaştıkları sorunları ayrıntılarıyla ele alındı. "Cinsellik ve cinsel hazzın bir insan hakkı" olarak vurgulandığı dosya slayt gösterilerle anlatıldı. Prof. Dr. Şahika Yüksel ile Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Cindoğlu'nun birer konuşma yaptığı toplantıda, "Kadının, cinselliği nasıl, ne zaman ve kiminle yaşayacağına, ne zaman anne olacağına kendisinin karar verebilmesi halinde tam yurttaş olmasından söz edilebileceği"ne dikkat çekildi. Sağlıklı bireyler, sağlıklı evlilikler ve sağlıklı bir toplum için bu hakkın engellenmemesi gerektiği belirtilen toplantıda, "Kendi bedeniyle hoşnut, haz almaktan utanmayan bir kadının aynı zamanda doyumlu bir partner olacağı ve mutlu ilişkiler yürüteceği" vurgulandı. Toplsntıda, kadınların kendi bedenleri ile ilişkilerinin erkeklerden çok daha zayıf ve olumsuz oldukları kaydedilerek, şu bilgiler verildi:

"Yetişme ve gelişme çağındaki bir kız çocuğu, bedenini ona bakanların gözüyle görmeye şartlanıyor. Çoğu kadın bir ömür boyu bedeninden nasıl haz alabileceğini keşfetmeden yaşıyor, büyüyor, çocuk doğuruyor ve yaşlanıyor. Yapılan çalışmalarda ayrıca, kadınların kendi bedenlerinin üremeyle ilişkin fonksiyonlarını bile bilmediklerini ortaya koyuyor. Konu cinsel hazza gelince, kadınların bilgileri daha da azalıyor. Kendini cinsel hazza aday görmeyen birisinin bilgi araması da söz konusu olamıyor. Kliniklere başvuran kadınların temel sorunları vajinismus ya da cinsel isteksizlik. Özgür seçimlere dayalı cinsel yakınlıklar cinsel sağlığın ön koşulu. CETAD'ın kamuoyu araştırmasına göre, kadınların yüzde 57'si cinsellik konusunda kendisini 'Pek bilgili değilim ve hiç bilgili değilim' diye tanımlarken, erkeklerde bu oran yüzde 34'lerde. Araştırmanın bir başka sonucu olan bekar kadınların yüzde 64'ünün cinsel ilişkiye girmemesi de kadınların cinsel yaşamına ilişkin önemli bir bulgu. Kadınlar evlilik hayatına bilgisiz ve deneyimsiz olarak adım atıyorlar. Kadınlar, erkeklere kıyasla kendi bedenlerini popüler modellerle kıyaslayıp, çok daha az beğeniyorlar. Bedeninden memnun olmayan bir kadının da kendisini cinsel olarak arzulanır hissetmesi ya da arzu duyabilmesi eksik oluyor."

(AŞ-FA-NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title