Haberler

Diyarbakır'da 3 Bin 300 Çocuk Sokakta Çalışıyor

Diyarbakır'da Yapılan Araştırmada, 3 Bin 302 Çocuğun Sokakta Çalıştığı Tespit Edildi.

Diyarbakır'da yapılan araştırmada, 3 bin 302 çocuğun sokakta çalıştığı tespit edildi.

Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sağlık ve Milli Eğitim Müdürlükleri ile Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü'nün sokak çocuklarıyla ilgili yaptıkları çalışmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 16 gün boyunca sabah 08.30 ile 23.00 saatleri arasında bir araştırma yapıldığını söyleyen Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zülfü Toman, Huzurevleri, Suriçi, Şehitlik ve Bağlar beldesinde araştırma yaptıklarını ve sokakta çalışan çocuk sayısını 3 bin 302 olarak tespit ettiklerini belirtti. Şimdiye kadar basında ve kamuoyunda sokakta çalışan çocukların sayısının 30 bin civarında olarak telaffuz edildiğini söyleyen Toman, "Biz bu rakamların böyle olmadığını savunuyorduk. Çünkü bu rakamlar çok abartılıydı. Tablonun bugüne kadar anlatıldığı gibi olmadığını belirledik. Ancak sonuçta sokakta bir çocuk dahi olsa bu bizim için çalışma alanıdır ve mutlak surette çözmemiz gereken sorundur" dedi.

Toman, araştırmada, 78 çocuğun madde bağımlısı olduğunun belirlendiğini, şimdiye kadar bu rakamın ise binlerle anlatıldığını ifade ederek, Diyarbakır'ın böyle bir tabloya sahip olmadığını söyledi. Dilenen çocuk sayısının 14 olduğunu bildiren Toman, "Çalışan kız çocuk sayısı Diyarbakır'ın geleneksel yapısından kaynaklanan tabloyu ispatlıyor. 97 kız çocuğu, 3 bin 205 de erkek çocuğu sokakta çalışıyor. Bunların 2 bin 742'si okula devam etmekte, 560'ı da okulu bırakmış durumda. Birinci önceliğimiz bunlardır. Bu çocukların bir kısmına ulaştık. Okula kazandırılabilecek olanları okula, diğerlerini ise mesleki eğitim kurumlarına yönlendireceğiz. Araştırmada çocukların yüzde 70.5'inin yaklaşık 2-3 saat arasında sokakta kaldığı, yüzde 25'inin 6-10, risk düzeyi yüksek olan 150 çocuğun da 10 saatten fazla sokakta çalıştığını belirledik. Çocukların yüzde 84.2'sinin kazandığı parayı annesine, yüzde 8.4'nün babasına verdiğinin, yüzde 7.4'nün kendi parasını harcadığı saptanmıştır. Toplumun duyarlılık göstermesi durumunda çocukların sokakta çalışmaları daha da aşağıya çekilebilir. Çocuklardan alışveriş yapılmaması ve 1-2 YTL yüzünden çocuğun sokağa mahkum edilmemesi gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir husustur. Çünkü, çocuğun aslında kazandığı parayla ailesine sunabildiği çok ciddi katkı yok. Ailelerin bilinçsiz oluşu, toplumun da çocuğun sattığı mendili alarak bir nevi çocuğu sokağa mahkum etmesi düşündürücüdür. Bu konuda halkımızın duyarlı olmasını talep etmekteyiz. Çocukların kardeş sayısını incelediğimizde yüzde 67'si 5-9, yüzde 27.5'i 1-4, yüzde 6'sı da 10 ve yukarısı kardeşe sahiptir. Çocuklarımıza iyi gelecek sunmak istiyorsak bakabileceğimiz, eğitebileceğimiz kadar çocuğa sahip olmalıyız. Çünkü çocuklarımız sokakta mağdur durumdalar" şeklinde konuştu.

Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zülfü Toman, risk düzeyi yüksek 265 çöp toplayan çocuk bulunduğunu, bunların 100'üne ulaştıklarını ve onlarla ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı. Toman, bir süre önce "Sokak Çocukları Projesi"nin kabul gördüğünü, ayrıca içerisinde yüzme havuzları, iş atölyeleri, çocuk barınağı, düşkünler evi gibi birçok hizmetin sunulabileceği ve bin 500 çocuğa hizmet verebilecek şekilde tasarlanan İl Özel İdare'ye ait alanın da hizmete gireceğini belirterek, "Diyarbakır'da öyle söylendiği gibi kaotik ortam yok. Yerel yönetimlerle güç birliği yaparak bu anlamda yürüteceğimiz projelerle hedefe ulaşacağımızı düşünüyoruz" dedi.

(ME-FA-NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title