Haberler

Değişimin Liderleri Sürdürülebilir Markalar Konferansı'nda Buluştu

Güncelleme:

Global Sürdürülebilir Markalar Platformunun İstanbul Buluşması Sustainable Brands 2015 tamamlandı.

Global Sustainable Brands buluşmaları kapsamında 'How Now' teması ile Park Bosphorus Hotel'de gerçekleştirilen Sustainable Brands 2015 Istanbul, sürdürülebilir gelecek hedefiyle düşünen ve çalışan, dünyanın ve Türkiye'nin önde gelen şirketlerini ve temsilcilerini İstanbul'da buluşturdu.

Yeni model düşünür ve paylaşım ekonomisi analisti Jerry Michalski, marka odaklı inovasyon şirketi PICNIC'in kurucusu ve stratejisti Alex Palette, mutlu yaşamı geliştirmeye yönelik çalışmalarıyla tanınan kıdemli bilim adamı Prof. Dr. Todd B. Kashdan, geliştirdiği eko-moda kavramıyla tekstil ve perakende sektöründe büyük bir üne sahip olan Marci Zaroff, 'Sorumlu Girişimcilik' kavramını ortaya çıkaran Carol Sanford, Goodvertising kitabının yazarı sürdürülebilir iletişim uzmanı Thomas Kolster gibi önemli uluslararası konuşmacılar iki gün boyunca İstanbul'da oyunun değişen kuralları ve değişen tüketici davranışları karşısında ortak değer yaratarak kârlılığı artırmak için 'şimdi' ve 'nasıl' stratejiler oluşturulması gerektiğini tartıştılar. Konferansın sürpriz konuğu ise sahne sohbetiyle yer alan Ayhan Sicimoğlu idi.

Dünyanın en önemli 50 konferansı arasında gösterilen global Sustainable Brands buluşmalarının İstanbul ayağı, gelecek yıl öne çıkacak önemli projelerin San Diego'daki konferansta tüm dünyayla paylaşılacağı müjdesiyle tamamlandı.

Sürdürülebilirlik Akademisi, Yönetim Kurulu Üyesi Semra Sevinç yaptığı açılış konuşmasında: "Bugün markaların anayasası değişiyor; dijital dönüşüm, kaynak kıtlığı ve değişen tüketici gibi konularla karşı karşıya kalan markalar geleceği şekillendirme hedefli yol haritaları belirliyorlar. Markalar gelecekte var olmak için yalnızca ekonomik değil eş zamanlı olarak sosyal ve çevresel değerleri de marka stratejilerine ekliyorlar ve kârlılık için yeni ekonomi düzeninde sürdürülebilir marka olma çalışmalarını artırmaları gerekiyor." dedi.

'How Now' temasıyla dünyanın ve Türkiye'nin güçlü sürdürülebilir markalarını ve paydaşlarını bir kez daha İstanbul'da buluşturan ve dünyanın en önemli 50 konferansı arasında gösterilen global Sustainable Brands buluşmalarının İstanbul ayağında öne çıkan konuşmacılar şöyleydi:

Zaroff: "Dünyanın önde gelen tekstil markaları organik pamuğa geçecekler"

Geliştirdiği eko-moda kavramıyla tekstil ve perakende sektöründe büyük bir üne sahip olan Marci Zaroff, konferansta 'EKOrönesans: Şık ve Sürdürülebilir Dünya Nasıl Yaratılır?' başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Şıklık ve sürdürülebilirlik kavramının birleşme noktasının anahtarlarını araştıran Zaroff şöyle konuştu: "Artık modada yeni fikirler yaratmak ve bunları hayata geçirmek gerekiyor. Organik ve sürdürülebilir modaya geçiş sağlamayan markalar gelecek 10 yılda pazarda büyük kayıplar yaşayacak. Bugün çevreye zarar veren tehlikeli böcek ilaçları en fazla pamuk sektöründe kullanılıyor. Çiftçiler böceklerin dayanıklılıkları arttıkça daha fazla ilaç kullanıyor. Bu da hastalıklara ve ölümlere sebep oluyor. Bugün, ABD'de %84'lük bir kesim organik gıda ve ürün satın alıyor. C&A, Calvin Klein, H&M gibi dünyanın en önemli moda ve tekstil markaları organik pamuk kullanacaklarını tüm dünyaya duyurdular. Bu yeni bir ekonomi de yaratacak. Örneğin Türkiye şu an organik pamuk üretiminde dünyada ilk 3 arasında yer alıyor. Sürdürülebilirliği sadece bir pazarlama stratejisi olarak görmekten öte operasyondan tedarik edilmesine kadar her alanda yaygınlaştırabilmek gerekiyor. "

"Hedef kitleniz olabilir ama arzu edilen bir marka olmak zorundasınız"

Marka odaklı inovasyon şirketi PICNIC'in kurucusu ve stratejisti Alex Palette ise 'Eyleme Geçerek Markalar Nasıl İnşa Edilir? Modern Markalar Nasıl Davranıyor?' konulu panelde katılımcılara seslendi: "Marka adına yapılan her eylemin bir marka değeri var. Aslında siz orada değilken markanızın arkasından konuşulan marka değeridir. Bir amacınız varsa nasıl bir şirkete sahip olmanız gerektiğini belirlemişsinizdir. Amacınız nasıl bir şirkete sahip olduğunuzu belirler. Elbette hedef kitleniz olacaktır ancak herkes tarafından arzulanan bir marka olmak gereklidir. Küçük fikirler bazen büyük büyük dokunuşlar yaratır. İnsanların sorununa dokunan, onları anlayan markalar yaratmak zorundayız"

Prof. Kashdan'dan bireysel sürdürülebilirliğin ipuçları

Pozitif Psikoloji biliminin öncülerinden olan; mutluluk, anlamlı yaşam, psikolojik güçlenme, liderlik, stres ve sosyal ilişkiler konularında dünyanın en önemli otoritelerinden Prof. Dr. Todd B. Kashdan, bireysel sürdürülebilirliğin ipuçlarını paylaştı. 5 bini aşkın şirket arasında yapılan bir araştırmanın sonucuna göre en iyi kuruluşların pozitif enerjiye sahip liderler tarafından yönetildiğinin anlaşıldığını belirten Kashdan, "Bir lider ekibinde ne kadar enerji oluşturursa ekipteki o kişi de aile içinde o kadar enerjik olur. Böyle ekiplerde insanlar maaş artışından ziyade kendini geliştirmeye önem verirler. Bu şirketlerde nakit akışının yüzde 45'i lider tarafından oluşturulan pozitif enerjiyle açıklanabilir" dedi.

Konferans katılımcılarına "Zihninizden çıkın, hayatınıza girin" diye seslenen Prof. Kashdan, "Dil, bilince hükmeder. Şirketlerde güvenli bir dille o bilinci oluşturmak gerekiyor. Futbol, müzik gibi diyaloglardaki sinerjiyi şirketlerde oluşturamıyoruz. Bunun için asıl önemli olan ekip olarak neler başarabildiğimize odaklanmak ve bu bilinci yaratmaktır" dedi. İnsanların başarısızlıktan korktuğunu, ancak başarısızlığının 'yaratıcılık' getirdiğini belirten Prof. Dr. Kashdan sözlerine şöyle devam etti:

"Bize empoze edilen bir durum var; iyi hisset, kötü hissetme! Bu zamanla hissizleşmeyi getiriyor. Ve hissetmezsek de boşlukları göremeyiz. Bu boşluklar da ürünlerle, hizmetlerle doldurulamaz. Her an daha nasıl rahat olurum düşüncesi zorluklarla başa çıkmamıza izin vermiyor. Oysa bizim içimizdeki gerçek gücü ortaya çıkarmamız gerekiyor."

Michalski: "İnsanlara tüketici diyerek savaş açmayın!"

The Relationship Economy eXpedition Kurucusu Jerry Michalski de 'Yeni Ekonomide Kurumlar Nasıl Güven Yaratıyor' başlıklı konuşmasında, güvenin temel bir değer olduğunu vurguladı. "İnsanlara tüketici diyerek bir savaş açıyoruz. Oysa misafir, kullanıcı, müşteri gibi kavramlar çok daha hoş…" diye Michalski, sözlerine şöyle devam etti: "Bu insanlar her sektörden, her kesimden kişiler… Ürünlerin geliştirilmesinde önemli rol oynuyor, yol gösteriyorlar. Markalar sürekli insanların peşinde, sosyal medyada bıraktıkları izleri takip ediyorlar. Para harcamayı bir keyif haline getirmek istiyoruz. Tüketici ile üretici arasında yeni bir ilişki ekonomisi geliştirmek gerekiyor. Öncelikle müşterilerinizle akran olmalısınız. Onlara asla tüketici dememek ve dürüst davranmak zorundasınız."

Sanford: "Sürdürülebilirlik konusunda konvansiyonel bir sorun var"

Stanford ve Harvard üniversitelerinde okutulan The Responsible Business ve The Responsible Entrepreneur kitaplarının ödüllü yazarı ve TED Talks konuşmalarıyla tanınan ünlü sosyal düşünce lideri Carol Sanford, şirketlerin küresel zorunluluklar karşısında kendi özlerini işlerine katması gerektiğini söyledi. Sanford, "Çekirdek bir organizasyon konsepti oluşturmak, bunun için de her şeyi bir bakış açısına oturtmak gerekiyor. Müşterilerle, tüketicilerle konuşuyoruz, diyalog kuruyoruz. Sürdürülebilirlik konusunda konvansiyonel bir sorun olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Peter: "Sürdürülebilirlik bir krizden geçiyor"

Konferansta benzer bir görüş de Mandalah Europe CEO ve İnovasyon Danışmanı Florian Peter'den geldi. Peter, 'Markalar Bir Amaç İçin Nasıl Konumlandırılır?' adlı konuda katılımcılara seslenerek, "Sürdürülebilirliğin bir krizden geçtiğini görüyoruz. Yapılanların gerçekten ortak bir amacı varsa, tıpkı Unilever'in başardığı gibi konsolide bir hareket olur. İşte o zaman 5 yıl sonra aynı şeyleri konuşmayacak durumda olabiliriz" dedi.

"Değişim için önce zihniyet değişmeli"

Philips Global'den konferansa katılan Uygulamalı Kimya Kıdemli Bilim Adamı Markus Laubscher ise "Dünyayı inovasyonla sürdürülebilir hale getiriyoruz. Şunun farkındayız, bugün en hızlı büyüyen piyasalar gelişen ekonomilerde… Yakında 3 milyar insan daha orta sınıfa dâhil olacak. Yeşil ürünler ve toplumsal sürdürülebilirlik için çalışıyoruz. Değişime ayak uydurmak için önce zihniyeti değiştirmek gerektiğine inanıyoruz" dedi.

BASF'nin 2 bin kişilik sürdürülebilirlik ordusu var

BASF Sürdürülebilirlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Dirk Voeste, sürdürülebilirliğin risk ve fırsatları birlikte getirdiğine dikkat çekerek, "Biz BASF'de sürdürülebilirliği işimiz için itici güç olarak kabul ettik" dedi. 2050 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun 9 milyara yükseleceğinin tahmin edildiğini, artan nüfusun yeni şehirlerde yaşamaya başlayacağını belirten Voeste, "Bu, İstanbul gibi 150 şehir daha demek… Sıfırdan inşa edilecek bu şehirler rahat ve sürdürülebilir olmalı. Dolayısıyla biz de inşaat sektörüne bu çözümleri sunmak için yaklaşık 2 bin kişilik ekibimizle çalışıyoruz. Bugüne kadar 60 bin çözüm sunduk. Her yıl sürdürülebilirlik odaklı çalışmalar için 15 milyar Euro ayırıyoruz" diye konuştu. "İnovasyonu geleceğe gitmek için kullanıyoruz" diyen Voeste, "Sürdürülebilir bir geleceği birlikte gerçekleştirmeliyiz. Birbirimizi yeni kaynaklar bulmak için zorlamalıyız" şeklinde konuştu.

Unilever'den Karadenizli çay üreticisi için ergonomik makas

Unilever Gıda Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin de 2010 yılından bu yana yürüttükleri Sürdürülebilir Yaşam Planı doğrultusundaki ilerlemeyi konferans katılımcılarına aktardı. Türkiye'de 27 bin çiftçiye eğitim verdiklerini, 8 fabrikada 'sıfır katı atık' statüsüne kavuştuklarını, iki yeni üretim tesisini LEED sertifikalı olarak tasarladıklarını, tedarik zincirinde 50 milyon TL tasarruf ettiklerini açıklayan Seçkin, Unilever'in çift haneli büyümeye devam ettiğini kaydetti. Lipton'daki çalışmalardan örnekler veren Seçkin, "Türkiye'de ömrünü tamamlayan çay bitkisini yenilemek, gelecek kuşaklara aktarabilmek için Sürdürülebilir Tarım Projesini yürütüyoruz. 2015 yılı itibarıyla 35 bin üreticiye eğitim vermiş olacağız. Bölgedeki 3 fabrikamız da Rainforest Alliance (Yağmur Ormanları Birliği) Sertifikası'nı almaya hak kazandı. Dileğimiz, tüm endüstrinin sürdürülebilir çaya geçmesidir" şeklinde konuştu. Seçkin, bölgedeki halkın çay toplarken kullandığı makasa ergonomik bir tasarım kazandırdıklarını, bunu Ağustos ayındaki üçüncü hasat sırasında dağıtmaya başlayacaklarını açıkladı.

Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul ve TAV İşletme Hizmetleri Genel Müdürü Bora İşbulan'ın markaların iş modellerini nasıl değiştirdikleriyle ilgili görüş ve değerlendirmelerini paylaştıkları oturumda; sürdürülebilirliğin marka dünyasındaki değişime nasıl yön verdiğine dair ipuçları paylaştılar. Aynı zamanda Hürriyet Pazarlama Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Birim Gönülşen Özyürekli ile Vodafone Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç, marka inovasyonunda dijital dönüşümün sürdürülebilirliğe etkilerini ele aldılar. Markalar ve değişen iş modellerinde paylaşım yapan bir diğer konuşmacı ise n11.com Pazarlama Direktörü Bilgen Aldan Albayrak, değişen iş modellerinde dijital pazarlamayla girişimcilik dünyasında gerçekleşen sürdürülebilir iş dönüşümünü paylaştı. Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı ise süt endüstrisinde değişen iş modellerini aktardı.

En iyi projeler gelecek yıl San Diego'ya gidecek

Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Semra Sevinç de bu yıl konferansta lider markaların geleceği şekillendirmek için izledikleri yol haritalarını ortaya koyduklarını belirterek, "Gelecek yıl öne çıkan önemli projeleri San Diego'daki konferansta tüm dünyayla paylaşacağız" dedi.

Ayrıca konferansta gerçekleştirilen "Sürdürülebilirliğin DNA'sında iletişim vardır: Nasıl Keşfedilir?" başlığıyla düzenlenen oturumda İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği – İDA Yönetim Kurulu Başkanı Işıl Arıdağ, "Toplumu bilinçlendirmek ve ikna etmek görevi iletişimcilere düşüyor" dedi.

Perakende sektörü sürdürülebilir gelecek için yeni yol haritalarını konuştu

Ayrıca, Sustainable Brands 2015 Istanbul Konferansı çatısı altında ikinci gün gerçekleşen dikkat çekici bir diğer etkinlik ise 27 Mayıs Çarşamba günü Türkiye'nin perakendecilerini buluşturan Sürdürülebilir Perakende Konferansı oldu. Sürdürülebilir Perakende Dönüşümü, Değişen Müşteri Davranışı, Sürdürülebilir Perakende ve Sosyal Medya gibi sektörü yakından ilgilendiren birçok konunun ele alındığı konferansta, Unilever Satış ve Müşteri Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Cem Tarık Yüksel, LCW Genel Müdürü Yenal Gökyıldırım, Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan, Silk & Cashmere Genel Müdürü Ayşen Zamanpur gibi perakende dünyasına yön veren isimler yer aldı.

BASF ve Unilever'in platin sponsorluğunda gerçekleşen Sustainable Brands 2015'in iletişim sponsorluğunu Vodafone üstlendi. Konferansın gümüş sponsorları arasında Anadolu Efes, n11.com, Prefabrik Yapı ve Schneider Electric yer alırken, Tedarik Zinciri Kulvarı Ekol Lojistik; İnovasyon Kulvarı ise Philips'in sponsorluğunda gerçekleşti. Bunun yanı sıra, Allianz Türkiye, Pınar, Sütaş, TAV ve TSKB'nin de sponsorlar arasında yer aldığı konferansta Hürriyet de basın sponsoru olarak yer alıyor. Ayrıca İSO, İTO, İKV, SKD, TKYD, TÜAD, İDA, TÜHİD gibi önemli dernekler de Sustainable Brands 2015 Istanbul'a destek verdi.


Kaynak: Bültenler / Güncel

San Diego Unilever Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title